perjantai 16. elokuuta 2013

Salamurha - Kappaleet 1 & 2

Alku

Aurinko laski jälleen, kuten se laski aina syksyisinä iltoina; hehkuvan purppuraisena puiden taakse, siivilöiden illan viimeiset valonsäteet vihreiden lehtien lävitse. Lämmin tuuli kuljetti mukanaan kuiskauksen menneisyydestä. Kuin ensirakkauden lämmin kosketus hämärtyvässä illassa.
                      Nuori mies kulki yhä kukkivan ahon poikki metsän reunaan, kohti hiljaista niittyä. Haavat ja lehmukset havisivat hiljaa. Niityllä kohosi mäki, jota kohden mies lähestyi verkkaisesti. Heinät kahisivat housunlahkeita vasten ja tähkän päät kutittivat sormenpäitä. Leuto henkäys siveli kevyesti, kuin pitkien hiusten kosketus miehen ihoa vasten, hänen noustessaan kukkulan lakea kohti.

                      Auringon juuri laskiessa horisonttiin hän näki edessään enkelin: marmorinvalkoisen ihon, kullanruskeat silmät… Ja helvetin liekit. Tuhon lieskat, jotka polttivat kasvoja ja söivät ruumista, tuhoten kaiken kauniin koko maailmasta.






Eiffel

Oli kuuma heinäkuun aamu. Viikon kestäneiden sateiden jälkeen ilma oli kuuma, kostea ja painostava. Päivä oli kaunis, mutta silti Városin, Priorin pääkaupungin asvalttiviidakossa ei näkynyt ristinsieluakaan. Helle piti kaupungin asukkaat tehokkaasti sisällä ilmastointilaitteidensa äärellä.
Kello kävi jo puolta päivää, kun Eiffel heräsi jyskyttävään päänsärkyyn. Edellisestä illasta hänellä ei ollut muuta muistikuvaa, kuin että oli juonut taas aivan liikaa. Eiffelin selkää särki, kuin olisi maannut rautatangon päällä poikittain. Hän raotti silmiään ja totesi olevansa jossain aivan muualla, paitsi kotonaan sängyssä. Hän makasi betoniseinäisessä, kolkossa tilassa. Siellä täällä oli levällään epämääräisiä tavaroita, kuten lattiakaivon suodattimista täyttyneitä pahvilaatikoita, sekä pintaremonttien ylijäämätavaroita ja ilmassa haisi homeelta. Saatuaan itsensä paremmin valveille Eiffel tunnisti huoneen asuinrakennuksensa pommisuojaksi. Joku naapuri oli näköjään kantanut väestönsuojaan vanhan hetekan, jonka päällä Eiffel nyt makasi. Hänellä ei ollut mitään hajua kuinka ja milloin oli tänne päätynyt. Jokin hämärä muistikuva antoi ymmärtää, että hän oli itse tänne tullut ja avannut hetekan, josta muistona oikeassa etusormessa oleva kipeä vekki.
Kuului piippaus. Eiffel näki kännykkänsä vilkuttavan lattialla. Nostaessaan sen, hän ehti huomata saaneensa kaksi puhelua Brittanylta ennen kuin akku loppui ja puhelin pimeni. Eiffel murahti ja nakkasi puhelimen nurkkaan. Liikkuminen sai Eiffelin pään jyskyttämään ja hän painui takaisin punkan pohjalle hieroen ohimoitaan. Hänen selkänsä oli märkä kylmästä hiestä ja hän tunsi vapisevansa. Aivan tavallinen krapula siis.
Rappusten päässä olevan oven alta kajasti valoa, josta Eiffel arvasi, että päivä olisi jo pitkällä. Silti häntä ei huvittanut nousta ylös. Samahan tuo oli maata täällä pommisuojassa, ei se maailma sieltä mihinkään karkaa. Eiffel tiesi mikä odottaisin kellarin ulkopuolella: köyhyys, kurjuus ja masentava arki. Hänen elämänsä ei ollut ruusuista - ei ollut koskaan ollutkaan, ja tällaiset aamut olivat hänelle nykyään tavallisia. Elämä oli alkanut menettää merkitystään. Ainoaa vaihtelua masentavan ankeaan arkeen toi alkoholin suurkulutus säännöllisen epäsäännöllisesti, vaikka hänen kuntonsa ei pian kestäisi tällaista ryyppäämistä. Eiffel ei ollut enää nuori, hänen hiuksensa olivat tippuneet, hänen toinen silmänsä oli sokeutunut kauan sitten ja sitä peitti silmälappu. Vaikka Eiffel olikin ikäisekseen hyvässä kunnossa, ei hän silti jaksanut enää rankkaa elämäänsä kuten aikoinaan jaksoi.
Hapan maku poltteli kurkkua ja rintakehää. Eiffel irvisti ja kurottautui nopeasti hetekan reunan yli ja puhui hetken norjaa betonilattialle. Hän ihaili hetken tuotostaan syljeskellen ja mietti milloin oli viimeksi syönyt herneitä. Eiffel huokaisi ja kellistyi takaisin selälleen. Hän tahtoi vain maata tässä ainakin siihen asti, että päänsärky hellittäisi. Toivottavasti jo iltaan menessä.
Ylhäältä kuului kaksi kolahdusta ja narahdus. Sitten seurasi sarja askelia. Joku oli avannut pommisuojaan johtavan oven ja tuli nyt portaita alas. Eiffel erotti useammat askeleet; tulijoita oli kaksi. Luultavasti talonmies, tai naapuri. Häntä se ei kuitenkaan liikuttanut niin paljoa, että olisi vaivaantunut nousemaan punkaltaan. Pian rappusiin ilmestyi kaksi miestä, Lassie ja hänen hännystelijänsä Hover. Lassie oli taparikollinen ja öykkäri, joka pukeutui pitkään nahkatakkiin ja maihareihin, lisäksi hän nimitti itseään Eiffelin arkkiviholliseksi. Eiffelistä Lassien määritelmä oli liikuttavan naurettavaa liioittelua, mikä tietenkin sai Lassien inhoamaan häntä vielä enemmän.
Lassien vihanpito oli alkanut joitain vuosia sitten, kun Eiffel oli tovereineen muuttanut kasarmeilta Városiin ja hän oli eräänä iltana yksin kävellessään yhyttänyt Lassien ryöstämästä väkivaltaisesti jotain naista. Eiffel ei pitänyt siitä, että heikompia kohdeltiin sillä tavalla. Rouvan olisi ihan helposti voinut ryöstää ilman väkivaltaakin. Eiffel oli keskeyttänyt tilanteen ja antanut Lassielle niin sanotusti isän kädestä. Tämän jälkeen Lassie oli yrittänyt päästää Eiffelin päiviltään joka vuosi, yleensä epäonnistuen surkeasti. Kaiken lisäksi, ei kovinkaan kauaa aikaa sitten, Eiffel kavereineen oli ikään kuin vahingossa tappanut kaksi Lassien rikoskumppania ja nyt Lassie oli hänelle entistäkin katkerampi, vaikka Eiffel ei välittänyt pätkääkään Lassiesta, ei hyvässä eikä varsinaisesti pahassa. Pikku nilkki oli Eiffelillä herttaisen yhdentekevä.
Lassie asteli leuka pystyssä lähemmäs krapulassa makaavaa Eiffeliä, mutta pysähtyi silti parin metrin päähän.  Hover astui hänen vierelleen. Heillä kummallakin oli ase mukanaan ja lisäksi Hover kantoi olallaan pesäpallomailaa. Eiffel ei ollut huomaavinaankaan vieraitaan. Lopulta hän kuitenkin suvaitsi kääntää katseensa heihin.
”Mitä helvettiä te täältä etsitte?” Eiffel kysyi kyllästyneesti.
Lassie näytti yhtä paskaa syöneeltä, kuin aina, mutta Eiffel ei jaksanut välittää. Etsintäkuulutettuna rikollisenakin Lassie oli pikkutekijä Eiffeliin verrattuna.
”Sinua me etsimme, Eiffel. Ja jos saan pyytää, niin nostas läskiperseesi ylös ja lähde kiltisti meidän mukaan.” Lassie sanoi kylmän rauhallisesti, vaikka hänen jokaisesta sanastaan tihkui inhoa ja halveksuntaa. Tämmöinen rauhallisuus oli suorastaan luonnotonta Lassielta, joka oli tunnettu lyhyestä pinnastaan ja tulisesta luonteestaan. Eiffel pisti tämän merkille. Nuo kaverukset eivät olleet täällä huvikseen.
”Ja miksi minä niin tekisin?” Eiffel kysyi tuohtuneena ja käänsi kylkensä heihin päin. Tällaisessa krapulassa häntä ei ollenkaan huvittanut kinata mokoman pikku nistin kanssa.
”Koska minä niin käsken. Nyt liiku, ettei minun tarvitse ryhtyä ilkeäksi.” Lassie sanoi ja tökkäsi aseen piipulla Eiffeliä selkään. Eiffeliä alkoi tosissaan kyllästyttää.
”Kuunteles nyt horoperse, mulla ei ole minkäänlaista aikomusta liikkua tästä yhtään mihinkään, joten pikku sylikoirasi mukaan ja painukaan myymään persettä kadulle. Parittajas varmaan jo kaipaa teitä!” Hän ärähti ja nousi istumaan myhäillen tyytyväisenä omille sukkeluuksilleen. Eiffelistä oli hauska solvata Lassieta, koska hän suuttui aina niin herkästi, mutta tänään se oli vikatikki. Harvinaisen massiivinen krapula oli tehnyt Eiffelin heikoksi, mutta hän ei itse tätä vielä tiedostanut.
Lassien silmät välähtivät raivosta. Hän riuhtaisi pesäpallomailan Hoverin käsistä ja iski sillä Eiffeliä, joka ei pahassa krapulassaan ehtinyt väistää. Mailan isku ohimoon tiputti hänet välittömästi. Lassien ja Hover nauraa remauttivat katsoessaan tajuttomana oksennuksessaan makaavaa Eiffeliä.
”Alat lepsua, vanhus. Harmi, että meidän pitää viedä tuo yhtenä kappaleena.” Lassie sanoi ja sylkäisi Eiffelin päälle. Sitten hän nyökkäsi Hoverille, ja he lähtivät raahaamaan Eiffeliä perässään ulos pommisuojasta ulkona odottavaan autoon.

Päänsärky palasi entistäkin kovempana ja pakotti Eiffelin hereille. Häneltä meni hetki tajuta, mitä oli tapahtunut, kunnes hän muisti kaiken. Eiffel avasi silmänsä auki ja siristeli hetken; tällä kertaa huone oli paljon valoisampi, mitä vanhan kerrostalon kellari oli ollut. Huoneen yksi seinä oli pelkää ikkunaa, joissa olevat paneelikaihtimet olivat apposen auki. Kirkas valo sai Eiffelin pään melkein halkeamaan kivusta. Hän tajusi makaavansa sohvalla ja nousi istumaan päätään pidellen.
Silloin hän huomasi täysin vieraan miehen istuvan nojatuolissa häntä vastapäätä. Miehellä oli kopeat, arvokkaan näköiset kasvot ja hänen leuastaan kasvoi harmaa parta. Miehen päälaki oli jo kalju, mutta sivuilta kasvoivat pitkät, paksut, hopeanharmaat hiukset, jotka ulottuivat hieman hänen olkapäidensä yli. Mies katsoi terävästi Eiffeliä ja joi jotain alkoholia lasista. Miehellä oli päällään oudot vaatteet: harmaa kirjailtu kaapu, sekä sen alta pilkistivät tunika, housut ja kirjailtu takki. Mies ei ollut täkäläisiä.
”Mitä…? Missä – kuka hitto sää olet?” Eiffel sanoi. Hänen päässään humisi ja otsaa särki siihen mihin Lassie oli häntä lyönyt. Harmaahiuksinen mies nousi ylös tuolista ja kumarsi lyhyesti.
”Nimeni on Antaniel Dánin suvusta. Ja sinä olet ilmeisesti Eiffel.” Antaniel kysyi ja katsoi hieman nyrpeästi vierastaan. Eiffel tajusi haisevansa ja huomasi paitansa, sekä housunsa olevan yltä päältä oksennuksessa. Ihan vitun mahtavaa.
”Omassa persoonassaan. Haluaisitko nyt kertoa, mitä hittoa täällä tapahtuu?” Eiffel kysyi äreissään, toivuttuaan hämmennyksestään. Hänellä oli paska olo ja nyt hän vielä löyhkäsi kuolemalle.
”Olen pahoillani tavasta, jolla sinut tuotiin tänne. En todellakaan pyytänyt kolkkaamaan vierastani, mutta en tiennyt mistä sinut löytää ja ne aiemmat miehet suostuivat tuomaan sinut luokseni.” Antaniel sanoi ja kaatoi Eiffelille juomaa lasiin. Eiffel otti hörpyn. Konjakkia – kallista konjakkia. Äijä paini selvästi eri sarjassa kuin Lassie.
”No miksi sinä sitten halusit juuri minut löytää? Ja selitä lyhyesti, mulla alkaa kyllästyttää täällä kuppaaminen.” Eiffel sanoi kylmästi ja nojasi taakse sohvalla.
”Hyvä on.” mies vastasi. ”Minä selitän. Etsin palkkatappajaa. Tarvitsen pätevän henkilön murhaamaan, joitakin ihmisiä rahasta. Olen matkustanut kaukaa etsien oikeaa miestä tähän hommaan. Lopulta saavuin Prioriin, joka on kuuluisa ammattisotilaistaan. Olen käynyt läpi Városin asevoimain tietokantaa ja nimesi nousi pintaan kerta toisensa jälkeen. Lisäksi monet tahot suosittelivat nimenomaan sinua. Kukaan muu ei ole suostunut. Kyse on siis suurista summista käypää valuuttaa. Oletko kiinnostunut?” Antaniel jatkoi ja nojasi kysyvästi lähemmäs Eiffeliä. Tottakai suuret summat rahaa kiinnosti aina, mutta Eiffel ei ollut eilisen teeren poikia.
”Kuinka suurista summista on kyse? Vaikka näköjään luulet minua hulluksi, en minä ihan mihin tahansa suostu.” Eiffel sanoi happamasti rapsuttaen kuivunutta laattaa irti lahkeestaan.
”Sanotaanko näin, että tämän sopimuksen jälkeen voit unohtaa nykyisen elämäsi ja aloittaa aivan uudelta, vakaavaraisemmalta pohjalta.” Antaniel sanoi painokkaasti. ”Tämä pieni lahja toimikoon etumaksuna.” hän lisäsi vilauttaen hyvänkokoista tukkoa käteistä.
Tarjous kuulosti houkuttelevalta, mutta Eiffel ei ollut vielä vakuuttunut.
”Jos tarjouksesi kerta on noin loistava, miksi kukaan muu ei ole sitten suostunut?” hän kysyi. Antaniel ei näyttänyt yllättyneeltä, ettei Eiffel vielä lämmennyt hänelle.
”Kyse on operaation kohteista. He ovat poliittisesti korkea-arvoisia ja vaikutusvaltaisia henkilöitä ja monet ovat pelänneet joutuvansa vaikeuksiin. Kyllä, riskinä sopimuksessa on kuolema tai vankeus. Mutta jos olet yhtä osaava, kuin minun on annettu ymmärtää, tämä tuskin on huolenaihe sinulle.”
Eiffel jäi miettimään. Mies vaikutti hyvin epäilyttävältä, mutta toisaalta hänelle ei ollut tarjoutunut töitä vähään aikaan ja Eiffelin harmaa arki kaipasi kipeästi väriä. Elämä oli ollut tarpeeksi pitkään merkityksetöntä paskaa, jossa kurjat tappavan tylsät päivät seurasivat toisiaan. Ja rahalle oli aina käyttöä, varsinkin suurille summille.
”Hyvä on, minä suostun, mutta toimin aina ryhmäni kanssa. Ja haluan että kaikki saavat saman summan, jonka maksat minulle. Ja mikäli he eivät suostu tähän hommaan, niin en suostu minäkään.” Eiffel sanoi ja nousi ylös. Antanielkin nousi.
”Tottakai. Mikäli miehesi suostuvat, saapukaa karttaan merkitylle paikalle tänään ennen iltayhdeksää.” hän sanoi Eiffelille, ojentaen kirjekuoren ja lupaamansa etumaksun.
”Sopii.” Eiffel sanoi ja nappasi rahat, tunki ne kuoreen ja kuoren takataskuunsa. Sitten hän marssi ulos huoneesta hyvästelemättä, jättäen Antanielin yksin.
Laskeuduttuaan hissillä kahdeksan kerrosta ja käveltyään kolmista lasiovista, Eiffel oli ulkona paahtavassa auringonpaisteessa. Hän veti törkyisen paidan pois päältään ja tunki sen läheiseen roskakoriin. Hän katseli ympärilleen myhäillen tyytyväisenä. Äijä oli ollut riittävän tyhmä antaakseen etumaksun ja vielä myönsi ettei tiedä mistä Eiffelin tavoittaa, joten hän oli jo voiton puolella. Eiffel tunki rahat syvemmälle taskuun ja tarkkaili ympäristöä selvittääkseen missä päin kaupunkia oli. Hänen ei tarvinnut kauaa pähkäillä sijaintiaan, kun jo tunnisti paikan. Tuossa on tuttu kapakka. Ja Veronica asuu tuossa talossa. Aivan, tästä steppailee kotiin puolessa tunnissa, Eiffel ajatteli ja lähti kävelemään määrätietoisesti kohti päämajaansa, eikä koko matkalla suonut ajatustakaan Antanielille, tai hänen antamalleen tehtävälle.


Antaniel ja Eiffel

Ei Kenenkään Maa

Eiffel kiipesi kerrostalon rappuja ylös. Hän katsoi masentuneena rapistuneen kerrostalon seiniä joiden rappaukset varisivat lattialle kevyimmäsäkin hipaisusta. Vaikka Antaniel vaikuttikin typerykseltä oli hänen tekemänsä tarjous alkanut vaikuttaa houkuttelevalta. Tämä uusi tehtävä voisi muuttaa hänen elämäänsä oikeaan suuntaan.
                      Kyllästyttyään ammattilaissotilaan tiukan kurinalaiseen ja huonopalkkaiseen työhön vuosia sitten, Eiffel ja hänen ystävänsä päättivät perustaa oman palkkasotilaiden ryhmän. Töitä riitti aluksi hyvin. Levottomuuksien lisäännyttyä Priorissa tehtävät olivat myös todella vaarallisia, mutta se vain toi hieman jännitystä ja haastetta. Elämä oli silloin kaikin puolin mielenkiintoisempaa. Mutta työt olivat loppuneet sen jälkeen, kun he olivat jääneet kiinni laittomuuksista ja joutuneet porukalla linnaan pari vuotta takaperin.
Vaikka Eiffel kavereineen teki pääasiassa työkseen pimeitä tappokeikkoja ja assasinaatioita he eivät koskaan jääneet kiinni. Häkki ei heilahtanut tilatusta murhasta, vaan typerästä kapakkatappelusta. Pari Lassien hännystelijää oli ahdistellut turhan ronskisti Veronicaa. Tyttö oli liian nuori kenenkään heilaksi ja hän olikin ennemmin pikkusisko heille ja juuri siksi pojat olivat päättäneet antaa kusipäille opetuksen juottolan pihalla. Kännissä tulee tehtyä virhearviointeja ja tappelussa osallisena olleet kaksi muuta henkilöä kuolivat sairaalassa vammoihinsa.
Eiffel ja hänen kaverinsa olivat ehtineet istua muutaman viikon tuomiotaan, kun Városin puolustusvoimien ylipäällikkö oli tullut tapaamaan heitä kaikkia. Hän antoi heille tiuka ehdot: joko he istuisivat vankilassa tai suostuisivat tekemään töitä Városin riveissä, mikä tarkoitti käytännössä paluuta vanhoihin kuvioihin ammattisotilaana. Heillä ei ollut kuitenkaan muuta mahdollisuutta ja he valitsivat vapauden. Toisinaan he tekivät vielä pimeitä hommia, mutta joutuivat vankeuden pelossa pitämään matalaa profiilia ja elämään köyhyydessä.
Televisio pauhasi olohuoneessa Eiffelin kolistellessa eteiseen, eli tarkemmin sanottuna palkkamurharyhmä Bluen päämajaan, jota asuttivat myös muut ryhmän jäsenet: Marko, porukan nuorin, jolla oli lyhyt vaalea tukka ja ilkeännäköinen palohaava kaulassa; latino Mendez, joka pukeutui mustiin ja ajeli mustat hiuksensa sängelle; sekä Waldo, Eiffelin kakkosmies, lyhytpinnainen mies, jonka toinen silmä oli tikattu kiinni. Piski, kahden viimeksi mainitun koira tuli heti hyppimään Eiffeliä vasten. Koira oli ainoa, joka kiinnitti tulijaan mitään huomiota. Eiffel käveli olohuoneeseen ja näki kolmen kaverinsa makaavan tylsistyneinä sohvalla ja tuijottavan uutisia. Eiffel ei ollut ainoa, jolla oli darra.
”…aikana. Neuvottelijoiksi on valittu neljä suurlähettilästä, jotka ovat pitäneet suhteitamme yllä Jerchóvan ja Thadenmaan kanssa. Tapaamisen on määrä tapahtua ylihuomenna kuvernööri Jabran aluksella, jonne medialta ja muulta yleisöltä on pääsy evätty. Ulkoministeri Pjotarin mukaan tämä neuvottelu voi määrätä pitkälti maamme vienti- ja tuontipolitiikasta. Pjotar kuitenkin kiistää jyrkästi väitteet, joiden mukaan Jabra voisi järjestää kauppasaarron Priorin…” uutisankkuri selosti 28tuumaiselta ruudulta. Eiffel huokaisi ja sulki television.
”Mitä vittua? Me katottiin sitä!” Waldo ärähti. Muutkin näyttivät varsin tuohtuneilta Eiffelin päähänpistosta.
”Paskat uutisista! Mulla on teille semmosia uutisia, että te ootte yhtenä vitun korvana kun mää kerron.” Eiffel sanoi ottaen hörpyn sohvapöydällä lojuneesta oluttölkistä.
Waldo katsoi Eiffeliä pahalla silmällä.
”Jos sun mielestä baarissa riehuminen, elinikäisen porttikiellon saaminen taas vaihteeksi ja sammuminen alakerran pommisuojaan on uutisia, ei mua ainakaan kiinnosta paljoa. Nyt se töllö päälle!” Waldo sanoi muiden hekottaessa ja yritti avata televisiota kaukosäätimellä.
”Nyt vittu kuuntele!” Eiffel sähähti ja tempaisi kaukosäätimen tämän kädestä. Waldo näytti nyrpeältä, mutta piti tällä kertaa suunsa kiinni.
”Jätkät, mää törmäsin tänään puhuvaan ja kävelevään kultasuoneen nimeltä Antaniel.” Eiffel aloitti ja istahti alas.
”Mitä nää oot vetäny?” Mendez sanoi ja taas kaikki nauroivat, paitsi Eiffel.
”Eiku minä oon tosissani nyt. Siis tämä jätkä lupasi maksaa avokätisesti, jos me tapetaan sille muutama tyyppi. Ja nyt en puhu mistään saatanan karkkirahoista, vaan semmosista summista, jotka saa edellisen duunin tuntuun onnettomalta näpistelyltä. Nämä se antoi vasta etumaksuna.” Eiffel sanoi ja nakkasi pöydälle Antanielin antaman etumaksun. Waldo mulkaisi Eiffeliä ja nappasi paksun kuoren käteensä.
”Perkele! Tässä on varmaan kymppitonni!” hän huudahti silmäiltyään rahoja lähemmin. Nyt myös Mendez ja Marko kiinnostuivat kirjekuoresta.
”Ja siis mitä? Me saataisi vielä lisää?” Marko kysyi epäuskoisena laskien seteleitä.
”Así que, mitä siihen keikkaan kuuluu?” Mendez kysyi.
Eiffel istuutui sohvalle vastapäätä kavereitaan, jotka yhä ihmettelivät Antanielin antamaa förskottia.
”Siis niihin keikkoihin. Mää käsitin, että sillä ois meille useempia duuneja. Tää äijä – Antaniel, lupasi kiitettävästi käteistä siitä hyvästä, että me tapetaan muutama iso kiho.” Eiffel sanoi ja hörppäsi oluttaan. Waldo pysähtyi muiden jakaessa rahoja neljään pinkaan ja katsoi Eiffeliä kulmiensa alta.
Kuinka isoista kihoista on kyse?” hän kysyi vakavana.
”Poliittisesti vaikutusvaltaisia. En tullu kysyneeksi tarkemmin.” Eiffel totesi välinpitämättömästi. Waldo naurahti kolkosti.
                      ”Tajuatko sinä Eiffel, että me voidaan kaikki joutua ihan vitunmoisiin vaikeuksiin? Poliitikkojen lahtaaminen on vähän eri asia kuin jonku diilerin költtääminen.” Waldo jatkoi kuin selittäen yhteenlaskua autistiselle lapselle. Myös Marko ja Mendez kuuntelivat.
”Tajuan.”
”Mä en muuten aio mennä takas linnaan, ihan vain tiedoksi! Entä jos lähtee henki? Ootko pistäny sitä laskuihisi vanhus?” Mendez tuhahti ja muut myötäilivät.
”Mä sanon että pidetään nämä rahat ja annetaan olla. On tämä tyhjää paljon parempi.” Marko lisäsi. Muut nyökkäilivät ja alkoivat suunnitella mitä pizzaa tilaisivat seuraavaksi.
                      Eiffel istui hiljaa vaipuneena ajatuksiinsa ja joi lämpimän oluensa loppuun. Sitten hän nousi ylös ja haki keittiöstä kaksi kylmää olutta; toisen itselleen ja toisen Markolle joka nappasi sen lennosta kiinni.
”Eif? Otatko operan vai sen tavallisen ilman katkarapua?” Waldo kysyi, kun Eiffel tuli takaisin. Eiffel huokaisi ja istuutui.
”Mä aattelin teidän olevan samoilla linjoilla mun kans siitä, että on pahempiakin asioita kuin kuolema.” hän sanoi. Muut hiljenivät.
”Olisitko sinä Mendez mieluummin kuollut, kuin menettänyt perheesi? Tai sinä Marko, kun ystäväsi hylkäsivät sinut ja jättivät siihen palavaan taloon? Ja Waldo…” Eiffel sanoi. Waldo katsoi häntä myrkyllisesti ja Eiffel tiesi olla kokeilematta onneaan.
”Niin. Me ollaan kaikki saatu enemmän paskaa niskaan kuin laki sallii ja totta puhuttuna ite oisin mieluummin kuollut ku käyny kaiken sen läpi. Eli mitä me oikeesti menetetään jos lusikka lentää nurkkaan duunissa? Katsokaa nyt tätä luukkua! Me asutaan tässä vitun ”päämajassa”, jossa ei ole edes tarpeeksi huoneita ja vedetään helvetti vieköön pitkää tikkua siitä kuka nukkuu seuraavan yön sohvalla! Me ollaan pohjalla jätkät. Tästä on enää tasan yksi tie ylös ja sen tien meille avasi Antaniel. Ajatelkaa mitä kaikkee sillä massilla saisi. Ei enää koskaan tarttis ajaa yhtään konttia Toldoraan nälkäpalkalla. Miettikää sitä.” Eiffel murahti ja otti pitkän hörpyn oluestaan. Hän oli tottuut saamaan tahtonsa läpi, eikä pitänyt laisinkaan päätöstensä perustelemisesta.
Olohuoneessa oli kuoleman hiljaista. Menneisyyden tukalat muistot, jotka Eiffel hetki sitten kaivoi esiin, hiersivät kaikkien mieltä. Mendezin perhe menehtyi sodassa kauan sitten ja Markon he olivat löytäneet pahasti palaneena metsästä, kymmenisen vuotta takaperin. Ainoastaan Waldo oli jäänyt masennuksen kurimukseen viisitoista vuotta sitten.
”Muy bien. Minä ainakin olen mukana.” Mendez sanoi loputtomalta tuntuneen hiljaisuuden päätteeksi. Eiffel nosti katseensa käsistään ja virnisti leveästi.
”No hitot, minäkin olen!” Marko sanoi ja tyhjensi olutpullon ykkösellä.
Nyt kaikkien katseet kääntyivät Waldoon. Hän istui synkkänä tuijottaen pimeää teeveetä Eiffelistä tuntui pahalta. Hän oli tietoinen kuinka Waldon stressinsietokyky oli alentunut ankarasti, mutta lisäksi hän tiesi tämän toimeksiannon olevan hänen parhaakseen. Meninköhän mä liian pitkälle, Eiffel mietti katsoen kaveriaan, mutta tuli tulokseen, että oli tehnyt aivan oikean päätöksen sanojensa suhteen. Henkilö, joka vielä joskus oli ollut porukan ilopilleri, aina nauramassa ja heittämässä huulta, istui nykyään päivästä toiseen sisällä tekemättä mitään, syömättä mitään, puhumatta mitään. Ainoastaan tupakkaa paloi ja alkoholia kului. Waldo turrutti itseään, ja pahinta oli, että he olivat kaikki jo tottuneet siihen.
”Hyvä on Eiffel,” Waldo huokaisi, ikään kuin hänet olisi väkisin painostettu tyhjentämään viikon tukossa ollut likakaivo. ”Minäkin olen mukana.” hän mutisi hampaidensa välistä.
”Selvä. Mää selitän keittiössä, mikä on seuraava toimintasuunnitelma.” Eiffel sanoi ja nousi ylös. Marko ja Mendez seurasivat esimerkkiä. Ainoastaan Waldo jäi paikoilleen. Eiffel ei ollut huomaavinaankaan.
Kaikki kolme kerääntyivät puisen ruokapöydän ympärille. Kaikki kalusteet huoneistossa olivat pääosin jäämistöä edelliseltä asukkaalta, joka ei ollut huolinut niitä mukaansa. Pöydän lakkaus oli hilseillyt suurimaksi osaksi pois ja tuoleja oli vain kolme. Eiffel nappasi mennessään eteisestä emännänjatkeen, raahasi sen kyökkiin ja levitti sitten Antanielin antaman kartan pöydälle.
”Antaniel käski meidän tulla ilta yhdeksään mennessä… tänne.” Eiffel sanoi ja osoitti sormella karttaan piirrettyä rastia.
”Mielenkiintoinen kohtaamispaikka.” Mendez totesi vilkaistuaan karttaa ja nojautui vasten hellaa polttaen tupakkaa. Marko kaivoi jääkaapista neljä olutta ja laski kaikki kartan päälle.
”Aivan. Sinne ei ole ku parin tunnin ajomatka täältä ja siellä me saahaan sit lisätietoja, kuten kuka on ensimmäinen kohde ja niin edelleen.” Eiffel selitti korkaten oluen hampaillaan.
”Siis minne me oltiin menossa?” kysyi Waldo, joka oli ilmestynyt keittiön ovelle. Hän nappasi myös oluen ennen kuin liittyi Mendezin seuraan. Eiffel ojensi kartan Waldolle olkansa yli. Waldo hönkäisi keuhkollisen savua liesituulettimeen ja otti sitten kartan vastaan. Hän löysi rastin nopeasti ja hymähti epävireisesti tunnistaessaan paikan.
”Jep - Ei Kenenkään Maalle.” Eiffel virnisti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti