perjantai 21. helmikuuta 2014

Nouseva Uhka - Kappale 12Luolavuori

Seuraava päivä oli sateinen ja kolea. Eiffel heräsi jo ennen auringonnousua. Hän avasi huoneensa ikkunan ja veti keuhkonsa täyteen raikasta ulkoilmaa. Hän katsoi ympärilleen. Hänen huoneensa oli kartanon toisessa kerroksessa, mutta ikkunasta näkyi vain puita ja jonkin verran peltoa. Ihmisten ääniä ei kuulunut. Ainoastaan etäisyydessä näkyvien lehmien kellon kalke kantautui kartanoon asti. Auringon kajo hohti harmaiden pilvien takaa viistosti vasemmalla. Kartano oli luultavasti hieman Panthista kaakkoon. Eiffel sytytti tupakan ja katseli kuinka orava kiipeli läheisessä puussa sateesta piittaamatta.
                      Savuke paloi paperifiltteriin asti ja viimeiset savut maistuivat kitkeriltä. Eiffel tumppasi tupakkansa irvistäen, sulki sitten ikkunan ja puki päälleen. Antanielin käskystä palvelijat olivat tuoneet heille paremmat puvut, renkien vaatteiden lisäksi. He saivat kukin housut, saappaat, sekä takit. Häntä väsytti vielä, mutta Eiffel tiesi, ettei saisi enää unta, joten hän päätti lähteä alakertaan. Ruokasalissa piiat olivat jo työn touhussa. Eiffel tarjosi apuaan, mutta naiset vain nauroivat ja ajoivat hänet oleskelusaliin. Eiffel kiersi huoneen, jonka tapetoidut seinät oli koristeltu vanhoilla maalauksilla Lännen Huoneesta ja Jerchóvan luonnosta. Eräs kuva esitti vanhaa aatelisherraa. Miehellä oli päällään tumma samettitakki ja paksu musta viitta, jonka reunus oli mustaa turkista. Miehen kasvot olivat kuin kirveellä veistetyt, ylväät ja vakavat. Mustat hiukset, jotka jo pakenivat otsalta, laskeutuivat miehen olkapäille asti.
                      ”Hän on isoisäni.”
Eiffel kääntyi ja näki Antanielin tulleen huoneeseen. Hänellä oli päällään harmaat housut ja takki.
                      ”Huomenta.” Eiffel sanoi. Antaniel astui lähemmäs.
                      ”Hyvää huomenta.” hän sanoi astellessaan Eiffelin viereen ja katsoi maalausta. ”Hänkin on Dánin Antaniel, isäni nimesi minut hänen mukaansa. Hän kuoli kun isäni oli nuori. Isäni kertoi, että hän oli vakava ja oikeudentajuinen mies. Hän lähti miestensä kanssa luoteeseen tarkistamaan Huoneen vanhaa rajamaata. Hän jäi sille tielleen. Hänen päätön ruumiinsa löydettiin paljon myöhemmin ja hänet haudattiin Huoneen hautakummuille. Isäni haudattiin hänen viereensä kolmekymmentä vuotta sitten.” Antaniel sanoi vakavana. Sitten hän hymyili ja kääntyi Eiffeliin päin. ”Ruokaa katetaan jo pöytään. Lähdemme tänään aikaisin liikkeelle, kerron lisää aamiaisella.” Hän sanoi ja kääntyi kohti ruokasalia. Eiffel kulki hänen mukanaan.
                      ”Tyttö!” Antaniel huikkasi. Nuori piika laski kulhon pöydälle ja niiasi heille.
                      ”Käytkö herättämässä vieraamme.” Antaniel sanoi.
”Ei tarvitse, herätän heidät itse.” Eiffel sanoi, ennen kuin tyttö ehti vastata.
Vaikka palvelijat olivat aivan tavallisia täälläpäin ja heille maksettiin palkkaa työstään, Eiffel silti koki hieman oudoksi tulla passatuksi. Hän kipusi portaat ylös ja avasi ensimmäisen huoneen, jossa Brittany nukkui vielä. Hän käveli huoneen poikki avatakseen verhot. Brittany tuhahti ja käänsi unissaan kylkeään. Eiffel pysähtyi ja jäi katsomaan häntä. Naisen pitkät, hieman sekaiset hiukset peittivät puolet hänen kasvoistaan, mutta hän näytti kauniilta nukkuessaan. Mustat hiukset ja marmorinvalkea iho, kuin Lumikilla.
Eiffel otti askeleen lähemmäs ja kyykistyi sängyn viereen. Nyt olen mieluummin yksin, kuin että satuttaisin itseäni lisää. Eiffel kuuli naisen sanat päässään. Tiedän miltä sinusta tuntuu, hän ajatteli ja siirsi varovasti hiuksia pois hänen kasvoiltaan. Brittanyn kasvot näyttivät seesteisiltä ja muistuttivat hieman Kimin kasvoja. Vai olenko jo unohtanut miltä hän näytti? Brittany kurtisti kulmiaan ja veti syvää henkeä. Eiffel ponnisti ylös ja veti verhot auki. Ulkona alkoi jo olla hieman valoisaa, vaikka vettä satoi yhä. Brittany nousi istumaan haukotellen.
                      ”Huomenta. Antaniel pyysi herättämään. Siellä on aamiaista.” Eiffel sanoi kävellessään ulos.
                      ”Ookei…” Brittany vastasi unisena.
Herätettyään muutkin Eiffel palasi ruokasaliin, jossa Antaniel nautti jo aamiaistaan. Hän istuutui Dánin suvun viimeistä jälkeläistä vastapäätä. Palvelija tarjoili hänelle viiniä, joka oli mukavaa vaihtelua Antanielin suosimaan konjakkiin. Pian muutkin liittyivät heidän seuraansa. Eiffel ei voinut olla hymyilemättä, kun näki Brittanyn päällä liivin ja hameen. Paikalliset yrittivät näköjään kollektiivisesti tehdä hänestä siveellisen naisen. Brittany huomasi Eiffelin katseen, tuhahti happamasti ja kääri hametta lyhyemmäksi vyötäröstä niin paljon kuin pystyi ja tunki sen sitten liivin alle marssien tuimasti istumaan mahdollisimman kauas Eiffelistä. Marko ojensi Brittanylle hakaneulan, jolla hän kiinnitti uuden polvimittaisen hameensa paremmin kiinni. Antaniel oli kuin ei olisi huomannutkaan välikohtausta.
                      ”Lähdemme tänään Panthista.” Antaniel aloitti. ”Toimintani on voinut teistä näyttää pienimuotoiselta, mutta tulette näkemään myös toisen puolen…” hän sanoi ja otti hörpyn viiniä ennen kuin jatkoi. ”Ystäväni tulevat pian hakemaan meitä. He lupautuivat saattamaan meidät perille. Minulla on asioita neuvoteltavana heidän kanssaan.”
                      ”Minne me olemme menossa?” Eiffel kysyi.
                      ”Leirille Luolavuoreen, jossa hoidin organisaatiotani, ennen kuin tulin Panthiin. Aiemmin oli toiminut Huoneessa, mutta jouduimme siirtämään toimintamme muualle, kun ymmärsin, ettei siellä ole enää turvallista olla. Luolavuori on turvallinen ja salainen. Varjolaiset eivät osaa epäillä mitään, kuten ei myöskään Liittouma.” Antaniel sanoi.
Ulko-ovi kävi. Antaniel laski pikarinsa ja tähysti eteiseen. Palvelija tuli edeltä huoneeseen.
                      ”Herrani, he ovat täällä.” piika sanoi niiaten.
Antaniel nousi ylös. Kaikki kääntyivät ovelle päin. Piika astui syrjään ja huoneeseen astui eteisestä kolme miestä. He olivat pukeutuneet kokomustiin, heillä oli päällään nahkahaarniskat ja pitkät, paksut mustat viitat, jotka olivat vesisateesta märät. Ensimmäisenä huoneeseen astunut mies otti hupun päästään. Hänellä oli pitkät mustat hiukset, jotka laskeutuivat melkein kyynärpäihin asti ja jotka olivat päältä kiinni, mutta alta vapaina, kuten sotureilla oli tapana pitää hiuksiaan taistelussa. Miehellä oli musta leukaparta, kasvoissaan arpia ja silmissään tuima katse.
Muutkin ottivat huput pois ja Eiffel huomasi, että kaikilla oli samanlainen tatuointi kaulassaan, joka jatkui vaatteiden alle piiloon. Toisella miehellä oli pitkät hiukset, kuten ensimmäisellä ja molemmilla oli myös ohuita lettejä hiuksissaan. Kolmas mies oli nuorempi kuin muut ja hänellä oli lyhyet hiukset ilman lettejä. Eiffel pisti myös merkille, että kaikki miehet olivat aseistautuneet miekoin.
Eiffel nousi ylös ja muut seurasivat esimerkkiä. Ensimmäisenä sisään astunut mies marssi suoraan Antanielin luokse ja kätteli tätä.
”Ratsastimme koko yön. Rajalla on levotonta, kuten myös idässä.” mies sanoi hymyilemättä.
”Haluatteko ruokaa tai viiniä?” Antaniel kysyi.
”Ei kiitos, syömme vasta perillä. Veljemme lähtivät pohjoiseen ja kohtaamme heidät talven ensimmäisen uuden kuun aikaan Pakkasvuorilla.” Mies sanoi ja katsoi Eiffeliä ja muita.
”Anteeksi, tässä ovat ne miehet, joista kerroin kirjeessäni. He tulevat Priorista. Varjolaiset ampuivat heidän aluksensa mereen kaksi viikkoa sitten. Mieheni pidättivät heidät eilen, luullen heitä vihollisen vakoojiksi. He tulevat mukaamme. Eiffel, Waldo, Marko, Brittany ja Mendez, tässä on Daran Foðuriaanien veljeskunnasta.” Antaniel esitteli. Daran kumarsi heille jäykästi, sitten hän kääntyi jälleen Antanielin puoleen.
”Tuulet enteilevät levottomuutta, meidän olisi parasta lähteä pikimmiten.” hän sanoi. Antaniel nyökkäsi. Hän kutsui palvelijan paikalle ja käski satuloida kuusi hevosta. Palvelija kumarsi ja poistui paikalta. Antaniel viittoi muita seuraamaan häntä. Fjoðuriaaniat marssivat edeltä ulos. Kun he tulivat eteiseen piika tuli heidän luokseen ja antoi jokaiselle viitat suojaamaan sateelta. Antaniel joutui palauttamaan ruotuun piiat, jotka supattivat tyrmistyneinä nähdessään Brittanyn lyhyen hameen. Brittany sen sijaan näytti harvinaisen tyytyväiseltä saamastaan kyseenalaisesta huomiosta.
Ulkona sade ei ollut laantunut yhtään, päinvastoin. Taivas valutti vettä kuin seula ja kaikki olivat kiitollisia paksuista viitoista. Fjoðuriaaniat olivat jo ratsailla odottamassa portin luona. Heidän astuessaan ulos kolme renkiä talutti hevosia pois tallista. Nyt vasta Eiffel tajusi, ettei ollut koskaan ratsastanut hevosella. Kun he kerran aiemmin olivat olleet Jerchóvassa, he olivat matkustaneet kärryillä. Eiffel vilkaisi muita, mutta kenenkään ilmeet eivät paljastaneet huolestumista. On sitä vaikeampiakin asioita opittu lyhyemmässä ajassa. Hän tarkasteli kuinka Fjoðuriaaniat istuivat ja liikkuivat ratsujensa selässä. Selkä suorassa, päkiät jalustimilla, kantapäät alhaalla… Renki ojensi Eiffelille ohjat käteen.
”Te tulette sieltä, missä ei käytetä hevosia.” renki totesi melkein säälien, ikään kuin he joutuivat kotonaan kävelemään joka paikkaan. ”Pohkeilla vauhtia, vedä ohjista kun haluatte pysähtyä.” hän sanoi muille, kuin se olisi maailman helpoin juttu.
”Katotaan, kuka tipahtaa ensimmäisenä:” Brittany virnisti ja hyppäsi ratsunsa selkään. Hän kannusti hevosensa liikkeelle ja ravasi kohti Fjoðuriaaniia kuin vanha tekijä. Eiffel totisesti toivoi, ettei putoaisi. Eläin oli hämmentävän iso. Se liikahteli hieman levottoman oloisesti ja katsoi häntä suurilla silmillään. Hän kuitenkin piti päänsä kylmänä, sillä muisti, että hevoset pystyivät aistimaan pelon. Hän veti hupun päähänsä, tarttui satulasta kiinni samalla tavalla kuin Brittany ja ponnisti itsensä ruunikon selkään. Muut seurasivat esimerkkiä. Waldo auttoi Mendezin ratsaille ja sitoi hänen hevosensa riimulla omaan satulaansa. Antanielille oli tuotu oma ratsu, tummanharmaa puoliverinen, jolla oli valkoinen harja. Hevonen sopi hyvin yhteen Antanielin harmaan vaatetuksen kanssa. Hänkin kipusi ratsaille ja he lähtivät ravaamaan kohti porttia.
”Antaniel, korviini on kiirinyt huolestuttavia huhuja. Kerron niistä lisää, kun pääsemme Luolavuoreen.” Daran sanoi Antanielin ratsastaessa hänen rinnalleen.
”Entä Aivéladd?” Antaniel kysyi ääntään madaltaen.
”Siitä emme puhu täällä.” Daran sanoi tiukasti, vilkaisi muita ja kannusti hevosensa laukkaan. Sade yltyi ja tuuli voimistui heidän ratsastaessaan ulos kartanon pihasta ja pois Panthista.

He olivat ratsastaneet koko päivän, pysähtyen ainoastaan kaksi kertaa. Sade ei hellittänyt vielä silloinkaan, kun he yön myöhäisillä tunneilla saapuivat Luolavuoreen. He olivat kääntyneet auringon laskiessa tieltä pois ja ratsastaneet pimeän metsän keskelle. Tunteja myöhemmin metsässä näkyi telttoja. Mitä syvemmälle he ratsastivat, sitä enemmän telttoja oli ja pian Eiffel tajusi olevansa keskellä metsään leiriytynyttä armeijaa. Siellä täällä he näkivät sotilaita haarniskoissa ja miekoissaan partioivan toisten unta. He tekivät kunniaa aina nähdessään Antanielin ratsastavan ohitse. Lopulta heidän eteensä metsän pimeydestä tuli vanhan linnoituksen rauniot, Luolavuoren linna. He ratsastivat sisään ja heitä oli heti vastassa joukko ylempiarvoisia sotilaita, etunenässä mies tummanpunaisessa viitassa ja kypärä kainalossaan.
                      ”Herrani.” mies sanoi ja kumarsi Antanielille hänen laskeutuessa ratsailta. ”Toivottavasti matka meni joutuisasti. Saimme tänään viestin Huoneesta, he lähettävät uusia joukkoja vahvistukseksemme.” mies jatkoi ja viittoi nuoria sotilaita ottamaan heidän ratsunsa.
                      ”Hienoa. Haluan lukea kirjeen itse. Nyt aion sulkeutua neuvottelemaan huoneeseeni. voitteko näyttää vierailleni heidän tilansa.” Antaniel sanoi.
                      ”Totta kai, herrani.” mies sanoi kumartaen ja viittoi Eiffeliä ja muita seuraamaan.
                      Sivussa Fjoðuriaaniat laskeutuivat ratsailta ja harppoivat Antanielin perässä näkymättömiin. Viittaan pukeutunut mies vei muut linnoituksen pihan poikki. Osa linnasta näytti tuhoutuneen aikojen saatossa, mutta osaa linnasta oli kunnostettu ja heidät vietiin Uudelle puolelle. Kolmannessa kerroksessa oli virkamiesten majoitustilat, jotka nyt olivat tyhjillään. Huoneet olivat karuja ja hieman vetoisia, mutta voittivat teltassa tai taivasalla nukkumisen. Päästyään sisään viittaan pukeutunut mies kumarsi lyhyesti ja marssi pois. Pian heille tuotiin ruokaa ja juomaa. Kaikki olivat matkustamisesta niin väsyneitä, ettei heillä riittänyt enää energiaa puhumiseen, vaan he söivät vaitonaisina vaatimattoman illallisensa.

                      Pari tuntia myöhemmin, kun muut olivat jo vaipuneet uneen, Eiffel meni ikkunalle tupakalle. Linnoituksen ikkunoissa ei ollut laseja, pelkät puiset luukut, joista Eiffel aukaisi vain toisen. Sade oli vihdoin lakannut ja pilvien raosta näkyi kirkas tähtitaivas. Kiviset ikkunan puitteet kiiltelivät vielä vesisateen jäljiltä. Eiffel pyyhkäisi paidallaan kosteutta ikkunalaudalta, ennen kuin nojasi siihen kyynärpäillään. Hän ehti sytyttää savukkeensa, kun kuuli hevosten askelia sisäpihalla. Eiffel katsoi alas ja näki Fjoðuriaaniien ratsastavan pihalla. He vetivät viitojensa huput päidensä peitoksi ja kannustivat hevosensa laukkaan ulos linnoituksesta. Pian mustat ratsukot katosivat pimeään yöhön. Kolme ohutta sirppiä roikkui taivaalla. Pian on uusi kuu ja heillä on pitkä matka edessään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti