tiistai 1. heinäkuuta 2014

Itä, Pohoinen ja Hovi - Kappale 9
Niin pitkä oli yö...


                      ”He saapuvat!”
                      ”Avatkaa portit! Kiiruhtakaa!”
                      ”Avatkaa portit!”
Hovin suuret portit avautuivat naristen valittaen, kun Horden joukkoineen palasivat lyötyinä takaisin. Tappiot olivat suuret; yksi kolmasosa Hovin jalkaväestä oli kaatunut rintamalla. Haavoittuneita kannettiin kiiruhtaen sisään, Ikaran yhä pidätellessä vihollista. Kun viimeisetkin sotilaat olivat muurien sisäpuolella, kutsuttiin korkeaa torvea soittaen Horden jousimiehineen vetäytymään. He ratsastivat nopeimmilla hevosillaan, mutta silti Varjon ratsut saavuttivat heitä. Yksi hordenin jousiampujista kääntyi ratsullaan ympäri ja kaatoi jousellaan kaksi peikkoa heidän takaansa.
Silloin kauempaa metsästä syöksyi esiin shakaali, joka sai hetkessä  Hovin miehet kiinni. Shakaali veti sapelinsa esiin ja leikkasi juostessaan viimeisenä laukkaavan hevosen takajalat poikki. Pikimusta peto ei pysähtynyt, vaan lähetyi yhä hirmuisella nopeudella ja voimalla. Shakaalin voimakkaat takajalat olivat pitkät ja vahvat, ja luotu juoksemaan hevostakin nopeammin esteettömässä maastossa.
Horden hoputti miehiään ratsastamaan suojaan, hänen käydessä yksin shakaalia vastaan. Hän käänsi raskasrakenteisen hevosensa jyrkästi ympäri ja kannusti hevosensa hyökkäykseen. Shakaali käänsi kurssin välittömästi häntä vastaan ja päästi kidastaan kauheimman huudon mitä Ikara oli eläessään kuullut. Hän löi kädet korvilleen, mutta menetti tasapainonsa ja putosi hevosen selästä maahan. Myös hevonen säikähti ääntä ja pillastui, laukaten Hordenin ylitse. Mies sai kovan kavion iskun, suoraa pähänsä ja hän ehti ajatella kuolevansaennen kuin menetti tajuntansa.
Jostain kuului epämiellyttävää jyrinää, sekä huutoja, kun Horden palasi tajuihinsa. Hän ymmärsi makaavansa paareilla ja että häntä juuri kannettiin sisään linnan portista. Varjolaisten sotatorvi kaikui laaksojen poikki, kutsuen joukkojaan ryhmittäytymään. Drynn ilmestyi väkijoukosta paarien viereen. Horden tarrasi verisellä kädellään komentajansa kädestä.
”Olen pahoillani, herrani. Heitä oli enemmän. Olimme jo voitolla, kun ne tulivat. Shakaalit ja mustat peikot. Heitä oli liikaa, meidän oli pakko perääntyä. Tein kaikkeni, jotta mahdollisimman moni pelastuisi!” Horden parahti.
”Teit hyvin, ystäväni. Tärkeintä, että näin moni selvisi.” Drynn ehti sanoa, ennen kuin mies kiidätettiin pois. Drynn kiiruhti pitkät portaat ylös uloimman muurin laelle. Sieltä hän tähysti kaukoputkella luoteeseen. Koko horisontti kuhisi. Kuin musta hiillos joka väreili tunkkaista kuumuutta öisessä kaskessa. Varjo. Drynn ojensi epäuskoisena kiikarin pois tuijottaen yhä tiiviisti etäisyydessä kokoontuvaa vihollista. Jos aurinko oli jo laskenut, sitä ei voinut erottaa sumuisen pimeästä päivästä. Kaatosade oli vähentynyt kylmäksi tihkusateeksi ja taivas oli pahaenteisen synkkä.

Drynn Thranin poika, Hovin sotajoukkojen kenraali astui viimeisen kerran sisään Palatsin ovesta. Hän marssi sotilaidensa ympäröimänä kohti portaikkoa, kun Gildon Trommson, kuninkaan käskynhaltija ilmestyi rappusten päähän kuninkaan kaartin, sekä viranhaltijoiden kerääntyessä hänen taakseen. Hänen katseensa oli terävä, ja ilmeensä vihainen.
”Uhmasit käskyvaltaani viimeisen kerran, Drynn.” Hän kuulutti hyytävästi.
”Joukoillamme ei ollut mahdollisuutta, vihollinen oli ylivoimainen. Heitä oli ...paljon enemmän kuin luulimme.” Drynn vastasi nöyrästi, mutta yritti pitää kasvonsa.
”Tottakai heitä oli enemmän! Heitä on aina enemmän! Selityksesi alkaa käydä vanhaksi. Jos et olisi lähettänyt miehiäsi kuolemaan jo aiemmin, meillä olisi ollut enemmän sotureita nyt. Vihollinen kolkuttaa portillamme ja me otamme heidät avosylin vastaan – koska miehiä on liian vähän.” Gildon sanoi ankarasti ja hänen hailakan sinisten silmiensä katse kylmäsi sisuskaluja. Gildon ei halunnut hevillä unohtaa tiedustelua jolta hän vain alle viikko sitten palasi. Vihollinen oli tiennyt heidän aikeensa – muuta syytä ei ollut. Heidät oli yllätetty ja tappiot olivat saavutuksia suuremmat.
Drynn vilkaisi ympärilleen. Sali oli täynnä kuninkaan sotilaita, sekä pelokasta palvelusväkeä. Gildon oli selvästi halunnut hänen erottamiselleen mahdollisimman suuren yleisön.
”Sinä määräsit minut sille retkelle! Ja minä en marssittanut miehiäni kuolemaan – se oli väijytys! Suunnitelmistamme tiedettiin!” Drynn murahti. Oli naurettavaa riidellä tämmöisestä asiasta keskellä sotaa.
”Lisäksi-” Drynn sanoi, suoristaen selkänsä päättäväisenä. ”Olen vannonut valan kuninkaalleni, käskynhaltija ei voi erottaa minua. Tämä on typeryyttä. Ulkona on sota ja minun tehtäväni on suojella kaupunkia – suojella Hovia. Minulla ei ole aikaa tämmöiselle!” Drynn jyrisi, saaden ihmiset supattamaan ja nyökyttelemään hyväksyvästi. Gildon sen sijaan ei ottanut Drynnin sanoja kuuleviin korviinsa.
”Luuletko että annan tällaisen asian jäädä koska on sota?! Juuri siksi minä vaadin sinun eroavan itse. Mikäli et tähän suostu, sotilaani lukitsevat sinut tyrmään maanpetoksesta ja johdan itse sotilaani Varjoa vastaan.” Gildon kuulutti ja ihmisten reaktiot kuohuivat salin halki.
Drynnin käsi hakeutui miekan kahvalle, mutta hän ei antanut tunteidensa näkyä kasvoillaan. Hän oli sotilaiden ympäröimänä. Oli kohtalokasta nostaa miekkansa käskynhaltijaa vastaan. Vaikka hänen omat sotilaansa seisoisivat hänen puolellaan, kapina oli viimeinen asia mitä nyt kaivattiin.
”Et ole tainnut ehtiä palvelusvuosiesi aikana tutstumaan Vanhaan Lakiin. Vain Àlhrúin perillinen ja laillinen hallitsija voi erottaa korkeimman kenraalin, kenelläkään muulla – edes käskynhaltijalla saati minulla itselläni – ei ole siihen valtuuksia.” Drynn sanoi vakavana.
Gildon rypisti otsaansa ja kääntyi yhden viranhaltijan puoleen. He vaihtoivat hiljaa muutaman saman, kunnes Gildon kääntyi jälleen kohti Drynniä ja nyökkäsi tyytymättömästi.
”Tehdään sitten kuten haluat.” hän murahti ja kääntyi kannoillaan. Trommsonin kaartilaiset astuivat Drynnin molemmin puolin ja he lähtivät marssittamaan häntä ylös portaita Gildonin perään. He kulkivat kohti kuninkaan kammaria. Palvelusväki seurasi joukkoa taaempana. Drynn ei pelännyt tulevaa; hän ei pelännyt vankeutta, saati kuolemaa. Ainoa asia, joka sai hänet huolestumaan, oli Hovin kansalaisten turvallisuus, joka oli uhattuna. Vankityrmästä hän ei voisi auttaa enää ketään, saati päättömänä. Kuningas oli hänen ainoa toivonsa – mutta mahdollisesti hänen turmionsa.
Gildon astui ensimmäisenä Kuninkaan makuukammarin suuren oven eteen ja työnsi sen hitaasti auki. Tavallisesti niin pimeä huone olikin täynnä valoa. Drynn huomasi että kaikki ei ollut niin kuin piti, sillä Gildon pysähtyi kynnykselle, tuijottaen sanaakaan sanomatta sänkyä, jossa kuningas nukkui. Drynn marssi sotilaiden ja viranhaltiain ohitse ovensuuhun. Hänen hämmästyksekseen kuningas oli hereillä, istuen sängyssään, jonka raskaat verhot oli vedetty syrjään, kuten myös ikkunoiden verhot. Auringon viime säteet antoivat tunkkaiselle huoneelle happea. Ja makuukammarin kaikki kynttilät oli sytytetty, saaden koko huoneen näyttämään aivan erilaiselta kuin ennen.
”Herrani...!” Gildon sai sanottua, kun hän huomasi kuninkaan vieressä sängyn reunalla kaksi naista: vieras vanha nainen, sekä Elénatar Hiada. Dynn ilahtui nähdessään lähettämänsä leningin tytön päällä, mutta ei voinut ymmärtää, mitä neito teki täällä. Gildon näytti typertyneeltä ja marssi kiivaasti huoneeseen, Drynn heti jäljessään. Myös viranhaltiat ja vartijat tulivat sisään.
”Sinä letukka!” Gildon kiljahti Elélle, joka nuosi ylös sängyn reunalta.
”Kuinka kehtaat häiritä Kuningasta?! Herrani, antakaa anteeksi, en...” Gildon puhui, mutta vaikeni kuninkaan nostaessa kätensä ilmaan.
”Vaiti.” Kuningas komensi käheällä äänellä ja alkoi yksiä. Vanha nainen Elén vieressä kaatoi pikariin juomaa ja ojensi sitä kuninkaalle, joka otti pitkän hörpyn. Väri palasi hitaasti miehen harmaille kasvoille. Drynn ei ollut muistanut miltä hänen herransa ääni kuulosti.
”Herrani, on ilo nähdä teidät ...hereillä. Voitteko jo paremmin?” Gildon kysyi kumartaen. Myös kaikki läsnäolijat kumarsivat kuninkaalle.
”Voin paljon paremmin, kiitos tämän neidon.” Kuningas sanoi vakavana. ”Ja olen kuullut, että käymme sotaa. Mitä asiaa sinulla on tällaisella hetkellä?” Kuningas puhui.
Gildon nosti päänsä pystyyn ja osoitti kädelleen kenraalia.
”Vaadin Drynn Thraninpojan erottamista kenraalin toimesta ja hänen heittämistä tyrmään maanpetoksesta. Koska vain Álhrúin perillinen voi hänet erottaa, pyydän Teitä, herrani.” Gildon sanoi tiukasti.
”Ja tätä uutista varten, toit mukanasi koko hovin paikalle.” Kuningas sanoi happamasti. Gildon pyörähti ympäri ja huomatessaan oven takana sisään kurkkivat palvelijat ja sotilaat, hän murahti kiukuissaan.
”Ei, anna heidän jäädä. Se on parempi niin.” Kuningas sanoi ja viittoi ihmisiä lähemmäs. ”Sillä minulla on teille ilmoitus. Teille kaikille.”
Ihmiset katsoivat toisiaan hämmentyneinä, mutta astuivat yksi toisensa perässä sisään huoneeseen, seinän vierustalle, kuten palvelijoille kuului. Gildon katsoi jokaista läsnäolijaa vuorollaan, elehtien hermostuneesti. Hikikarpaloita ilmestyi hänen otsalleen ja vieressä Drynn saattoi jopa kuulla hänen kiivaan hengityksensä. Kuningas yskäisi jälleen.
”Sairauteni ei ollut luonnollinen, vaan minut myrkytettiin.” Kuningas sanoi ja koko huone kohahti järkyttyneenä. ”En ole kokonaan parantunut, päinvastoin. Minulla ei ole enää paljoa aikaa jäljellä... Ja juuri siksi, haluan käyttää tämän hetken vääryyden oikaisuun.
Maatessani sairaana tässä sängyssä, kykenemättömänä puhumaan tai liikkumaan, minulla oli aikaa miettiä elämääni. Olen tehnyt paljon virheitä. Paljon päätöksiä, joita olen katunut. Ja raskain taakkani oli petos, jonka avulla sain kruunun itselleni. Minä en ole Álhrúin laillinen perillinen – hän on.” Kuningas sanoi ja osoitti Eléä, joka punastui poskiltaan, mutta näytti ulos päin tyyneltä, kuin öinen lampi.
Kaikki kohahtivat järkyttyneinä uutisesta, ja järkyttynein oli Gildon. Mies näytti naamasta valkoiselta ja hänen leukansa väpätti hermostuneesti. Kuningas katsoi käskynhaltiaa synkästi.
”Olen pahoillani Gildon. Lupasin olla tässä mukana katkeraan loppuun asti... mutta minun loppuni on jo nurkan takana. En ole ollut hyvä kuningas. Jos jotain haluan kansalaisteni minusta muistavan, on se oleva tämä hetki, kun oikaisen vääryyden ja annan vallan sille, jolle se oikeasti kuuluu. Elénatar on Ainneas ja Dienna Àlhrúin tytär. Minun lähettämäni vakooja ampui Ainneaan Pohjan haltiain nuolella ja Dienna myrkytettiin samalla myrkyllä, kuin minutkin. Luulimme tytön kuolleen myös, mutta Dienna sai hänet piilotettua katseeltani. Oli kohtalo, että hän saapui tällä kurjalla hetkellä Hoviin. Hän on kuningattarenne, ja teillä on minun sanani tästä todisteena.” kuningas sanoi hiljaa. Sitten hän painoi leukansa rintaansa, kumartaen Elénatarelle.
Palvelusväki painui polvilleen Elén edessä, osoittaen kunniaa, samoin sotaväki. Gildon katsoi heitä kaikkia vauhkona.
”Ette kai usko tätä sontaa?! Hän on sairauden hulluksi tekemä... Tuo noita on loitsinut hänet juomallaan! Vartijat pidättäkää heidät heti!” Gildon sylki raivokkaana.
Silloin Elénatar astui heidän eteensä sängyn viereltä. Pitkät hiukset avonaisina, ainoastaan sukunsa diadeemi otsalle laskettuna – hän oli kuin ilmetty seinämaalausten Andalein.
”Vartijat, pidättäkää Gildon Tromsson. Hän myrkytti isäni serkun Jenovas Àlhrúinen, hän oli se, joka antoi käskyn ampua isäni nuolella; hän on maanpetturi – ja varjolainen.” Elénatar kajautti.
”Kuinka kehtaat narttu?!” Gildon sähisi, mutta silloin vartijat astuivat hänen molemmille puolilleen ja tarttuivat häneen kiinni.
”Ei! Ette kai usko tuota lumppua?! Hän valehtelee, hän on noita! Hän on noitunut teidät kaikki!” Gilon karjui kun hänet talutettiin pois huoneesta. Silloin miehen kasvot muutuivat mustiksi ja hänen ilmeensä oli kauhea katsella. Vartiatkin kohahtivat ja Gildon näki tilaisuutensa tulleen. Hänen silmänsä hehkuivat kuin kekäleet pikisten silmäkuoppien sisältä, hänen vetäessä tikarin helmoisaan ja iski sen omaan kurkkuunsa. Pelvelijat kirkuivat ja vartija tempaisi tikarin pois. Mutta se oli jo myöhäistä. Gildonin tumman viinin värinen veri pulppusi kurkusta lattialle ja hänen kehonsa makasi elottomana lattialla.
Drynn katsoi järkyttyneenä Gildonia. Mies oli muuttunut niin paljon. Drynn muisti kuinka hänen virkaanastujaisista asti Gildon oli aina kohedllut häntä kunnioittavasti, suorastaan suojellen. Hänen huolensa oli ollut aina aito, mutta se ei auttanut pitämään hänen sielunsa puhtaana. Mikä pahuus sai korruptoitua tämän miehen ja milloin kaikki oli alkanut? Sitä Drynn ei saisi koskaan tietää. Mutta yksi aisa oli varmaa. Gildon pelkäsi jotain, niin paljon, että valutti verensä tähän lattialle, säästyäkseen joltain pahemmalta. Epätoivoinen tapa paeta seurauksia. Kun Gildonin ruumista alettiin kantaa pois, astui Drynn yhä kauhistuneen Elén eteen ja kumarsi hänelle syvään.
”Kuningattareni...” Drynn aloitti. Elé nielaisi ja sai rohkeutensa takaisin.
”Meillä on yhä sota taisteltavana kenraali Drynn. Kertokaa mikä on tilanne.” Elé puhui hillitysti ja varmasti, kuin aito hallitsija. Vuodet rouva Hiadan opissa eivät olleet menneet hukkaan tämän oppineen neidon kohdalla. Drynn nousi pystyyn. Tätä kuningatarta hän seuraisi vaikka turmioon ja kuolemaan.
”Teidän armonne, varjolaiset saivat vahvistusta. Joukkomme joutuivat perääntymään. Vihollinen vetäytyi kokoamaan joukkojaan, he hyökkäävät kaupunkiin hetkenä minä hyvänsä.” Drynn sanoi vakavana. Elé henkäisi järkyttyneenä, mutta puristi kätensä nyrkkiin ja lähti marssimaan kiivasti ulos huoneesta välittämättä ovensuussa olevasta verilammikosta.
”Emme ole vielä hävinneet taistelua. Seuratkaa minua, ja kertokaa minulle kaikki. Kuinka paljon heitä on, kuinka suuri on oma miesvahvuutemme... kaikki.” Elé sanoi itsevarmasti, mutta seisahtui vielä ovella. Hän kääntyi kohti vanhaa kuningasta.
”Vartjat, pysykää huoneessa, suojellen häntä. Kamarineidot jäävät myös – te muut, poistukaa. Palaan takaisin, kun sota on voitettu.” Elé sanoi miehelle.
Jenovas huokaisi syvään ja painui voimattomana takaisin sängyn pohjalle.
”Olette liian armollinen, korkeutenne. Menkää nyt.” vanha mies sanoi ja sulki silmänsä.
Vanha nainen vuoteen vieressä katsoi miestä keltaisilla silmillään, ja sitten Eléä, nyökäten kuningattarelle merkitsevästi. Tämän katseen Elé halusikin nähdä. Hän  käännähti kannoillaan ja puski poistuvan palveluskunnan lävitse Drynn heti kannoillaan.

He kiiruhtivat vartiasto kannoillaan ulos palatsista linnan etupihalle, muurin päälle. Koko matkan Drynn selitti Elélle taistelun kaikki puolet, jotta neito ymmärtäisi mistä on kysymys. Heidän päästessään muurin harjalle, navakka tuuli tarttui Elén hiuksiin ja kieputti niitä hänen vakavien kasvojensa ympärille, eikä Drynn voinut olla ihastelematta tätä voimakasta näkyä. Elé tähysti pohjoiseen, jossa pimeydestä näkyi ainoastaan varjon joukkojen tulet.
”Uskon että he tekevät ensimmäisen liikkeensä pimeyden turvin. Muurien vartiointia on tehostettu. Sotilaat ovat ryhmittyneet puolustusasemiin kaikille porteille.” Drynn sanoi. Elé nyökkäsi hiljaa ja katseli jokaiseen ilmansuuntaan.
”Entä järvi? Onko järven puolen asemia vahvistettu?” Elé kysyi.
”Ei ole, korkeutenne. Järveltä hyökkääminen on e-”
”Vahvistakaa järvenpuolta myös. Varjolaiset ovat arvaamattomia. Emme saa antaa heille yhtään aukkoa puolustuksessamme.” Elé sanoi tiukasti. Drynn nyökkäsi ja antoi komennon upseerille.
”Lisäksi haluan että asukkaat evakuoidaan Linnan muurien sisäpuolelle. He ovat täällä paremassa turvassa kuin kaupungissa.” neito puhui, kuin kokenut hallitsija. Elé muisti kuinka Liena oli komentanut alaisiaan, yhtä määrätietoisesti ja varmasti.
”Mitä tuo on?” Elé kysyi yhtäkkiä, osoittaen kohti pohjoista. Drynn asettui hänen vierelleen ja katsoi hänen osoittamaansa suuntaan. Tulet liikkuivat, kohti ulointa muuria.
”He hyökkäävät.” Drynn sanoi vakavasti. Hovin torvet alkoivat soida. Tuuli yltyi riepottaen Hovin viirejä ilmassa.
”Onko totta, että Gildon nimenomaan kielsi suoran hyökkäyksen?” Elé kysyi katsoessaan huolissaan hyökkäävää vihollista.
”Kyllä. Kuinka niin?” Drynn vastasi.
”Hän oli varjon vakooja ja petturi. Joukkojemme pitäminen muurien suojassa on luultavasti juuri se, mitä varjolaiset toivovat.” Elé sanoi mietteliäänä.
”Eli... meidän täytyisi siis ratsastaa vihollista vastaan? Ensimmäinen hyökkäys epäonnistui.” Drynn aloitti.
 Vastahyökkäys epäonnistui, koska sinä et johtanut heitä.” Elé sanoi, katsoen kenraalia silmiin. ”Haluan että sinä johdat joukkoja Drynn Thraninpoika. Ratsasta Hovin kunniaksi, ja sukuni nimeen.” hän sanoi ja painoi nyrkkinsä rintaansa vasten.
”Kiitoksia, teidän armonne. En petä teitä; tuon kunniaa suvullenne!” Drynn sanoi ja kumarsi syvään, ennen kuin kiiruhti valmistautumaan taisteluun. Adrenaliini alkoi kuohua hänen veressään, kenraalin ajatellessa sotaa. Kuolema, tuska ja kauhu odottivat. Ei ollut aikaa hukattavana.

Sotilaat olivat jo valmiusasemissa, kun käsky kävi. Drynnille tuotiin hänen ratsunsa, täyteen sotisopaan puettuna. Hän nousi ratsaille ja veti kypärän päähänsä. Taistoon veljet ja siskot! Taistoon voimasta ja kunniasta!  Hän hyräili vanhaa laulua ratsastaessaan kaupungin halki, johdattaen ratsuväen ja soturit suurelle portille. Ovien hitaasti auetessa Drynnin valtasi adrenaliini ja hurmeen himo. Tätä hän oli odottanut siitä asti kun hänen tiedustelu juokkonsa kimppuun hyökättiin pimeässä metsikössä. Nyt hän kävi taisteluun avonaisessa maastossa, mies miestä vastaan. Peto petoa vastaan. Nyt oli sen aika. Voittoon tai kuolemaan.
Hovin joukot ratsastivat kuraiselle rintamalle jalkaväki perässään. Kaatosade teki maasta mutaista velliä ja salamat välkkyivät kahden armeijan ympärillä. Shakaalien huuto ja peikkojen karjunta kaikui kaupunkiin saakka, suuren armeijan vyöryen kuin musta hyökyaalto Hovin edustalle. Ilmassa lensivät mustat varjon nuolet, halkoen ilmaa ja ihmisten kalloja. Hovi vastasi nuolisateeseen samalla mitalla. Muurin harjalta laukesi ilmaan tuhat nuolta punaiset sulat, kuin verinauhat lentäen hyökkäävien sotilaiden yli iskeytyen tulisena sateena vihollisen päälle.
Drynn johdatti joukkonsa taisteluun, kuolemasta ja vapaudesta. Hän ratsasti ensimmäisenä kohti kirkuvien shakaalien ja taistelukirveitä huitovien peikkojen seinämää. Pelko katosi hänen mielestään. Jos hän kuolisi tänään, hän kuolisi ylpeänä: olisi kunnia kaatua taistelussa hänen kauniin kuningattarensa puolesta. Drynn kohotti miekkansa ja ratsasti huutan kohti vihollista ja hänen soturinsa seurasivat esimerkkiä. Hakkaa päälle! Voitto tai kuolema! Nyt ei ollut paluuta, kohti hurmetta, kohti kuolemaa!
 Kun armeijat iskeytyivät yhteen oli kuin maa olisi haljennut. Shakaalit hyökkäsivät ensimmäisenä. Ne olivat nopeita ja tappavia. eturintaman hevoset olivat ismopia, mutta eivät yhtä vahvoja. Sapelit viilsivät ilmaa ja Hovin ratsumiehiä kaatui kuin heinää. Seuraavana tulivat peikot, jotka kävivät armotta jalkaväen kimppuun suuret sotavasarat heiluen. Varjolaisten takaa lensi suuria kiviä ja palavia ammuksia katapulteista, murskaten alleen niin sotilaat kuin ratsutkin. Tuskan huudot kaikuivat miekkojen kalkkeen läpi selkäpiitä karmivana. Drynn leikkasi lyhyen peikon naaman halki ja samalla miekan sivalluksella myös hyökkäävän shakaalin miekkakäden poikki. Hän viimeisteli tapon survaisemalla miekkansa terän shakaalin avonaiseen kitaan.
Varjolaisten sotaväkeä johti harmaakasvoinen mies, jolla oli lasisilmä ja julma nauru. Mies näytti mielipuolelta pyörittäessään kahdenkäden miekkaa ratsunsa selässä katkoen Hovin soturien päitä. Miehen kaulassa oli suuri ruma arpi, kuin jokin peto olisi siitä purrut. Mies tarttui kaksin käsin miekastaan kiinni ja huusi pelottavia sanoja ilmaan, kutsuen ukkosta. Miekka alkoi säteillä ja iskieä kipinöitä. Drynn mykistyi. Pilvistä varjolaisen yläpuolelta iski viisi salamaa yhtä aikaa  miehen ympärille, tappaen niin Hovin väkeä, kuin varjolaisia. Arpinaamainen mies vain nauroi mielipuolisesti ja hyökkäsi jälleen. Jalkaväki ympärillä oli kauhuissaan ja varjolaiset saivat tilanteesta yliotteen.
 Drynn käänsi hevosensa ja ratsasti suoraa tätä hurjaa ilmestystä kohti. Tuo miekka oli iskettävä miehen kädestä, hän saisi muuten liikaa tuhoa aikaiseksi. Mutta varjolaisia oli vain liikaa. Mustiin haarmiskoihin pukeutuneet sotilaat hyökkäsivät raivokkaasti jokapuolelta ja Drynnillä oli täysi työ miekkailla tiensä taistelun poikki.
Suuri peikko heilutti sotavasaraansa ja Drynnin hevonen tapettiin hänen altaan. Hän ehti juuri ja juuri loikata eläimen selästä, ennen kuin olisi jäänyt nalkkiin sen ruhon alle. Sade rummutti maata. Ilma oli kylmä ja haarniska tuntui niljakkaalta ja raskaalta yllä. Hengittäminen oli vaikeaa. Drynn tajusi loukanneensa olkavartensa ja vasemman pohkeensa. Missä vaiheessa, siitä hän ei ollut varma ehkä äskeisessä rytäkässä. Hän kohotti kilven, torjuen vihollisen hyökkäyksen. Hän sai sotilaan tapettua, mutta häntä kohti laukkasi suuri ruma peikko, jonka korva oli leikkautunut irti. Se karjui sylki lentäen hyökätessään Drynniä kohti. Drynn sai vaivoin torjuttua peikon iskut. Se takoi raivokkaasti Drynnin kilpeä ja sai iskettyä suurella vasarallaan kilven lähes halki. Silloin Kapteenui Står ratsasti peikon taakse ja sivalsi yhdellä iskulla peikon pään silmien välistä halki.
”Tässä, ottakaa ratsuni!” Står sanoi ja ojensi Drynnille hevosensa. Drynn ei ehtinyt edes kiittää, kun varjolaisen nuoli lävisti Stårin kurkun. Kapteeni kaatui naamalleen mutaan juuri tappamansa peikon viereen. Drynn karjahti raivosta ja hyppäsi ratsun selkään. Tilanne oli epätoivoinen, mutta hän ei luovuttaisi. Heidän täytyi puolustaa Hovia. He eivät saaneet hävitä nyt.
Tuuli yltyi ja vettä satoi vaakatasossa. Drynn vilkaisi taivasta. Luumunpunaiset pilvet vyöryivät suurena pyörteenä taistelukentän yllä. Rankkasateen läpi hän näki yksinäisen haukan lentävän sotatantereen yli.
Yhtäkkiä torvi soi. Se ei ollut Hovin merkkiääni, muttei myöskään Varjon. Kirkas vaskitorven ääni kaikui yhä voimakkaampana metsästä. Drynn näki Varjon komentajan katsovan äänen suuntaan. Ja silloin metsästä ratsasti esiin valkeisiin haarniskoihin pukeutunut sotaväki suurilla mustilla ratsuilla, ilmaan kohotetut miekat välkkyen salamoiden valossa. Varjon komentaja huusi ja shakaalit hyökkäsivät kohti valkeaa sotajoukkoa. Vaskitorvi soi jälleen ja etulinjan sotilaat ampuivat valkoiset nuolet ilmaan. Jokainen nuoli osui maaliinsa ja nuolisade tuntui loputtomalta. Varjolaisten komenta kohotti jälleen miekkansa kohti taivasta.
Drynn näki hetkensä koittaneen. Hän kannusti Stårin hevosen hurjaan laukkaan ja ratsasti raivokkaasti huutan kohti Varjon komentajaa. Hän löi kipinöivän miekan irti tämän kädestä, mutaiseen maahan. Mies katsoi raivokkaasti Drynniä ja taisteluun liittynyttä sotajoukkoa. Yhtäkkiä musta savu ympäröi harmaakasvoisen miehen ja hän hävisi siinä silmänräpäyksessä ratsunsa selästä. Drynn hämmentyi tästä, mutta jatkoi sitten taisteluaan. Hän ei ymmärtänyt mitä tapahtui, mutta nyt ei ollut aikaa pysähtyä ihmettelemään mitään. Piti pysyä hengissä. Suojella Hovia. Suojella kaunista kuningatarta. Hyytävä kaatosade alkoi hellittää ja ukonilma väistyi.
Kahden armeijan väliin puristuneet Varjolaiset joutuivat alakynteen ja aamun vihdoin sarastaessa torvet soittivat varjolaiset perääntymään. Rankkasade tihkutti itsensä loppuun. Shakaalit vielä viivyttivät vihollisia, jotta hitaimmatkin peikot ja haltiat pääsivät pakenemaan metsään. Pitkä verinen taistelu oli vihdoin ohi.
Sotatanner oli pelkää mutaa, verta ja ruumiita. Kuraisen maan ylitse marssi armeija, joka oli viimeisellä hetkellä saapunut Hovin avuksi. Kuin vanha ystävä, vuosien takaa. He olivat voittaneet tämän taistelun. Vapaus oli taattu, toistaiseksi.

***

Elénatar oli hoviväen saattamana ensimmäisenä vastassa urhoollisia sotureita, jotka marssivat voitokkaina kotiin. Suurista portista astelivat sisään Drynn, molemmilla puolillaan valkean kansan haltiakuningas poikansa kanssa. Kansa hurrasi sankarien noustessa portaita pitkin ylös Hovin saliin, kuningattaren eteen.
”Ándor Viimamieli, sekä hänen poikansa Grindor, teidän korkeutenne.” Drynn esitteli seuralaisensa. ”Hovin kruunaamaton Kuningatar Elénatar Álhrúin.” hän jatkoi ja haltiakuningas kumarsi syvään ja arvokkaasti.
”Hovi on tuhannesti kiitollinen teille, oi korkea kuningas.” Elé lausui juhlallisesti ja niiasi haltiakuninkaalle, joka pitkät valkoiset hiukset laskeutuivat kuin viitta yli hänen hartioidensa.
”Pohjan Huone vastaa, kun hätä on suurin. Saimme sanan Varjolaisten hyökkäyksestä. Vaikka välimme eivät ole olleet lämpimät, meillä on silti yhteinen vihollinen. Olen iloinen nähdessäni Idän Hovin laillisen perijän omassa huoneessaan.” Ándor lausui.
”Hovi ei lähettänyt avunpyyntöä, kuinka tiesitte tulla hätiin?” Elénatar kysyi ja viittoi palvelijaa tuomaan juhlajuomaa kaikille.
Grindor Viimamieli astui isänsä vierelle ja ojensi taitellun kirjeen uudelle kuningattarelle.
”Saimme tämän kirjeen auringon kulkiessa keskipäivän kantta... Kokosimme välittömästi joukkomme, lähdimme matkaan virtaa myöten ja ratsastimme viipymättä Hoviin.” hän sanoi selkä suorassa.
Elé otti kirjeen vastaan, luki sen vaitonaisena, taitteli sen lopuksi ja nosti sitten kasvonsa kohti Pohjan Huoneen herraa, silmät onnesta kosteina.
”En voi olla teille enempää kiitollinen. Olkoon Hovi ja Pohjan Huone vastedes ikuisesti ystävät. Kotimme katto, on myös teidän kattonne, arvoisat haltiaveljeni. Juhlikaamme taistelun voittoa. Kohottakaamme malja tälle kauniille voiton aamulle, sekä uudelleen solmitulle ystävyydelle!” Elénatar sanoi ja kohotti pikarinsa ilmaan.

Taistelu oli voitettu, Varjolaiset ajettu takaisin Luoteeseen, vanhat ystävyyssuhteet solmittiin jälleen ja Hovi sai vihdoin oikeutetun hallitsijan valtaistuimelle. Vaikka Elé menetti perheensä ja kotinsa, hän sai tilalle menneisyytensä, totuuden ja uuden paikan, jossa asua. Liena Hiada asui hänen sydämessään ikuisesti, kuten myös geatkinuorukainen, jota ilman hän ei olisi tänne asti selvinnyt. Elé kiitti henkiä, jotka vastasivat hänen rukouksiinsa. Hän oli vihdoin löytänyt tiensä kotiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti