maanantai 14. heinäkuuta 2014

Itä, Pohjoinen ja Hovi - Jälkinäytös
Jälkinäytös I


Punainen herra

Kesä oli vihdoin koittanut. Lehdet vihersivät puissa, linnut lensivät huolettomina sinistä taivasta vasten. Kevät oli ollut erikoisen sateinen ja lämpimät ilmat olivat alkaneet Jerchóvassa tavallista myöhemmin. Alcatcha vuorilla ilma oli kuitenkin yhä viileä ja vuortenhuippujen jäätikkö ei sulanut kuumimmallakaan helteellä. Vuoriston karut olot eivät houkutelleet matkalaisia jäämään niille sijoilleen ja Pakkasvuoret olivat Jerchóvan ainoa vuoristo, jossa ei tiedettävästi asunut ketään.
                      Hevosen kavioista lähtevä ääni kaikui solassa aamupäivän auringon loistaessa vuorten huippujen lomitse. Mustiin pukeutunut nuorukainen talutti mustaa ratsuaan ylös jyrkkää ylämäkeä. Nuori mies oli pukeutunut mustaan nahkahaarniskaan ja paksuun mustaan kaapuun ja viittaan, kuten muutkin Fjoðuriaanit. Hänet oli vihitty veljeskunnan jäseneksi edellistalvena, eikä hän ollut tottunut pitämään näin paksuja vaatteita kesällä. Hevonen korskui ja ravisteli harjaansa. Silläkin oli kuuma ja kipuaminen kävi molempien voimille. Nuorukainen pyyhki hikeä otsaltaan ja tähysti ympäristöä. Hän ei kuitenkaan löytänyt katsellaan mitään hyvää suojaa.
                      ”Levähdetään hetki Sulasilmä.” nuori mies sanoi ratsulleen ja pysähtyi vuoristotien tasaisimpaan kohtaan. Hän kaivoi vesileilin matkatavaroidensa seasta ja kaatoi sitä kädelleen, jotta hevonen sai juotua vähän, vasta sitten hän joi itse.
                      Hän oli ollut matkallaan pian kuukauden ja matkaa oli vielä pitkästi edessä. Hänen tehtävänään oli viedä viesti Hovista länsirannikolle niin pian kuin mahdollista. Vanhempi veli oli ohjeistanut häntä ratsastamaan Pakkasvuorten poikki.
                      ”Varjolaiset eivät uskaltaudu Alcatchavuorille, joten se on turvallisempi matkustaa kuin vuorten eteläpuoliskon tasanko. Mutta muista varoa Korpea, sekä Pakkasvuorten pohjoispuolen metsää.” harmaantuva veli oli sanonut ennen kuin oli lähettänyt hänet matkaan.
Nuorukainen oli ollut Drynn Thráninpojan soturi ja oli liittynyt fjðuriaanien joukkoon kohdattuaan veljeskunnan johtajan Daranin talvella taistelussa kaakkoisrannikon Varjolaisia vastaan. Hänelle oli annettu rituaalissa uudeksi nimekseen Vaghó XXI.
                      ”Saat nimesi edellisen johtajamme mukaan. Kutsukaamme sinua nimella Vaghór. Nouse nyt ylös Veljemme.” vihkijä oli lausunut.
                      Nuorukainen oli ottanut nimen ylpeänä vastaan ja antoi siten omaisuutensa ja ystävänsä pois. Vanhan nimensä mukana hän jätti myös vanhan elämänsä taakseen. Hän oli sodassa menettänyt jo kaiken merkityksellisen, perheensä ja parhaan ystävänsä.
                      Fjoðuriaaneilla ei ollut hyvä maine Jerchóvan ihmisten keskuudessa, mutta Vaghór oli nähnyt heidän todellisen luonteensa siinä verisessä taistelussa. Hän vaikuttui mustaratsastajien vilpittömyydestä ja tahtoi olla osa veljeskunnan kunniakasta joukkoa.
                      ”Olen puhunut herrasi kanssa ja saat liittyä joukkoomme, jos haluat. Mutta muista, että liityttyäsi mustaratsastajiin, et voi enää palata vanhaan elämääsi. Saat uuden nimen, uuden henkilöllisyyden, eikä sinulla ole enää perhettä tai ystäviä. Me olemme veljiäsi, me olemme perheesi ja ystäväsi.” Daran oli hänelle sanonut iltaa ennen hänen vihkimistään.
                      Vaghór pyyhkäisi sekaisia hiuksia taaksepäin. Palvellessaan Hovissa Vaghór oli pitänyt hiuksensa lyhyinä, kuten kaikki muutkin miehet idässä tekivät, mutta Fjoðuriaanit antoivat hiustensa kasvaa pitkiksi, kuten entisaikojen vanhat soturit.  Hiusten pitkäksi kasvattaminen oli osa veljeskuntaan liittymistä. Rituaalissa uusilta jäseniltä ajeltiin hiukset lyhyiksi ja sitten niiden annettiin kasvaa. Kun hiukset olivat pitkät, oli myös Fjoðuriaanista tullut pysyvä osa veljeskuntaa. Sillä hetkellä, kun hänen vanha elämänsä tippui hiustuppojen muodossa lattialle, Vaghór oli tajunnut, että Daranin mustat hiukset ulottuivat häntä melkein alaselkään asti. Lisäksi hänen hiuksiin oli punottu ohuita lettejä; joillakin veljillä oli yksi letti hiuksissaan, toisilla useampia.
                      ”Herrani, saanko kysyä….?” Vaghór oli sittemmin kysynyt vanhemmalta veljeltä heidän hoitaessaan ratsujaan leirissä.
                      ”Kysy vain, poika.” Nerval, vanhempi veli, jolla oli maantien väriset hiukset ja parta, sekä kolme ohutta lettiä hiuksissaan.
                      ”Miksi sinulla ja joillakin muilla veljillä on lettejä hiuksissanne?” Vaghór kysyi ja katui heti tyhmää kysymystään. Nyt hänelle varmaan naurettaisiin. Nerval naurahti, mutta ei ivallisesti.
                      ”Näen, että häpeät kysymystäsi. Se on turhaa, olet uusi joukossamme ja saat kysyä vapaasti.” hän sanoi hymyillen ja harjasi pitkin vedoin tumman hevosen turkkia. ”Nämä letit…” Nerval sanoi ja näytti hieman vakavalta. ”Aina kun menetät taistelussa veljen, jonka olisit omalla toiminnallasi voinut pelastaa, teet hiuksiisi letin. Se muistuttaa sinua tekemästä samoja virheitä uudestaan.” hän sanoi.
                      ”Eli jos sinulla on paljon lettejä, olet huonompi kuin se, jolla ei ole lettejä ollenkaan?” Vaghór tarkensi. Nerval naurahti taas.
                      ”Ei suinkaan. Montako lettiä sinulla on?” Nerval sanoi osoittaen häntä. Vaghór kosketti lähes kaljua päätään.
                      ”Ei yhtään, minähän liityin vasta eilen.” hän sanoi ja Nerval nyökkäsi.
                      ”Ja näetkö Enderan tuolla?” Nerval sanoi osoittaen vanhaa harmaata miestä, jolla oli paljon lettejä pitkässä tukassaan. Vaghór nyökkäsi.
                      ”Hän on ollut veljeskuntamme jäsen neljäkymmentäseitsemän vuotta. Hän on ollut jäsenenä pisimpään ja hän on ollut useammissa taisteluissa kuin kukaan meistä. Ymmärrätkö nyt?” Nerval sanoi ja katsoi merkitsevästi nuorukaista.
                      ”Mutta osa sanoistasi on totta.” Nerval jatkoi. ”Daran on ollut yli kolmekymmentä vuotta veljeskuntamme jäsen ja montako lettiä hänellä on, verrattuna vaikkapa Enderaan?”
                      Vaghór vilkaisi kauempana kulkevaa Darania, joka puhui toisen veljen kanssa.
                      ”Viisi, herrani.” Vaghór vastasi ja Nerval nyökkäsi.
                      ”Ja siksi hän on johtajamme.” Nerval sanoi asettaessaan satulahuopaa hevosen selkään.
                      ”Ymmärrän, herrani.”

Vaghór venytteli haukotellen. Hänellä olisi kovasti tehnyt mieli levätä vielä vähän, mutta hän oli laiskotellut jo tarpeeksi. Tehtävä oli kiireellinen ja levätä sai vain välttämättömän verran. Hän nousi ylös maasta ja taputti nuokkuvaa hevostaan kaulaan.
                      ”Jatketaanpa matkaa.” hän sanoi ja lähti taluttamaan ratsuaan. Kun tie ei olisi enää näin vaarallinen, hän voisi hypätä hevosen selkään ja matka kävisi joutuisammin.
                      Keskipäivän aurinko liikkui taivaankantta pitkin ja kävi välillä piilossa ylhäälle ilmestyneiden pilvien taakse. Vaikka viileä varjo olikin tervetullutta, jokin sai Vaghórin levottomaksi. Tie loiventui alaspäin ja nuori mies hyppäsi hevosensa selkään. Hänestä tuntui, että olisi parasta kiiruhtaa. Pilvimassa tiheni ja varjot katosivat, saaden vuoriston näyttämään tasaisen harmaalta ja tasaväriseltä. Vaghór kannusti Sulasilmän raviin. Jokin ei ollut oikein, aivan kuin häntä olisi tarkkailtu.
                      Polku kaartui ja yhtäkkiä kallion takana, keskellä tietä seisoi pieni hevonen. Se oli ruskea ja sillä oli vaalea harja. Hevonen katsoi kahta muukalaista pää kallellaan. Se käänsi päätään, katsoen Vaghória oikealla silmällään. Hevosella ei ollut satulaa, mutta sillä oli kuluneet suitset päässään. Vaghór tunsi sykkeensä kohoavan, tajutessaan, ettei hevonen ollut ilmestynyt polulle itsekseen.
                      ”Mistä sinä olet tänne tullut?” kuului karhea ääni Vaghórin yläpuolelta. Vaghór säpsähti ja veti miekkansa esille katsoen äänen suuntaan. Kallion päällä, viisi metriä hänen yläpuolellaan seisoi mies. Vaghór ei ollut koskaan nähnyt hänen rotuistaan henkilöä ennen. Miehellä oli harmaa, karkeakarvainen turkki, paksu parta kehysti hänen kettumaisia kasvojaan ja paksu raidallinen häntä keinui puolelta toiselle kuin kissalla, joka vaanii saalistaan. Miehellä oli päällään ruskea nahkahaarniska, vaalea tunika ja saappaat. Hänellä oli vyötäisillään huotra, jossa ollutta miekkaa hän piti kädessään, antaen sen roikkua vierellään. Mies katsoi tuimasti Vaghória ja ennen kuin tämä ehti vastata mies loikkasi ketterästi pienen hevosen eteen. Vaghór kohotti miekkansa kohti muukalaista.
                      ”Kuka olet?” Vaghór kysyi. Mies katsoi häntä ja näytti yhtäkkiä melkein huvittuneelta.
                      ”Minä kysyin sinulta ensin.” hän sanoi.
                      ”Mistä tulen, ei kuulu sinulle.” Vaghór vastasi ja tiukensi otettaan miekkansa kahvasta.
                      ”Sinun ei tarvitse osoitella tuolla, en käy kimppuusi.” mies sanoi ja laittoi oman miekkansa takaisin huotraansa. ”Kyllähän fjðuriaanien kuuluisi tietää, etteivät geatkit ole heille uhka.” mies sanoi silittäen hevosensa turpaa.
Vaghór kurtisti kulmiaan. Silloin hän muisti mitä Daran oli hänelle sanonut keväällä.
Ja jos näet geatkeja, älä taistele heitä vastaan. Niin ja jos näet erään tietyn geatkin, anna hänelle tämä. Vaghór suoristi selkänsä ja laski miekkansa.
                      ”Oletko sinä Tomar?” Vaghór kysyi. Miehen toinen korva värähti hänen lausuessaan nimen, mutta hän ei muuten reagoinut, vaan silitti yhä hevostaan. Lopulta mies vastasi.
                      ”Kyllä olen.” hän vastasi ja kääntyi katsomaan häntä.
Vaghór laittoi miekkansa huotraansa ja laskeutui alas ratsailta. Hän astui lähemmäs Tomaria ja kumarsi lyhyesti.
                      ”Olen Vaghór. Olen matkalla länteen, Huoneeseen tapaamaan veljiäni. Herrani Daran käski minun antaa sinulle tämän, jos kohtaan sinut matkallani.” hän sanoi ja kaivoi taskustaan ruskeaan paperiin käärityn kirjeen. Hän ojensi sen Tomarille, joka kurtisti hieman kulmiaan ja katsoi kirjettä.
                      ”Daran?” geatki sanoi hiljaa. Sitten hän hymähti. ”En ole nähnyt sitä hölmöä miestä viiteentoista vuoteen.” sitten hän astui lähemmäs ja otti kirjeen vastaan.
                      ”Sanoitko että nimesi on Vaghór?” Tomar kysyi katsoen yhä avaamatonta kirjettä.
                      ”Kyllä.” Vaghór nyökkäsi. Tomar katsoi häntä kummallisesti.
                      ”Mitä Vaghólle on tapahtunut?” hän kysyi vakavana.
                      ”Jos tarkoitat vanhaa johtajaamme, hän on kuollut. Kuusi vuotta sitten. Daran on johtajamme nyt.” Vaghór vastasi ja kiipesi takaisin hevosensa selkään.
                      ”Oli kunnia tavata teidät, aivéladd dénanaki. Minun täytyy nyt jatkaa matkaa, tehtäväni on kiireellinen.” hän sanoi.
Tomar nyökkäsi ja veti pienen hevosen sivuun. Vaghór kannusti hevosensa liikkeelle ja ratsasti Tomarin ohitse. Hänen kohdallaan Vaghór kumarsi vielä kerran, ennen kuin jatkoi matkaansa.

Tomar katsoi pitkään miehen perään, kunnes hän katosi näkyvistä. Sitten Tomar taittoi kirjeen taskuunsa ja hyppäsi Veljen selkään.
                      ”Kotiin.” Tomar sanoi ja Veli lähti löntystämään tottuneesti alas kapeaa polkua, kuten monet kerran aiemminkin. He olivat asuneet vuorilla pian seitsemän vuotta ja Veli oli oppinut nämä rinteet ja kalliot hyvin ulkoa. Vähän matkan päässä oli heidän kotiluolansa, jossa Tomar oli asunut erakkona kaikki nämä vuodet.
                      Päästessään luolaan Tomar irrotti Veljeltä päitset, laittoi ne maassa olevan satulan päälle ja vasta istuessaan alas kaivoi Fjoðuriaanin antaman kirjeen. Vai on Daranista tullut mustaratsastajien johtaja… Tomar hymähti katsoessaan kirjettä. Sitten hän vakavoitui. Hän ei ollut nähnyt vanhaa ystäväänsä vuosikausiin, joten kirjeen saaminen häneltä tarkoitti, että jotain oli tapahtunut. Jotain, minkä vuoksi Daran vaarantaisi Talismaanin piilossa pysymisen ottaakseen yhteyttä häneen. Tomar repäisi kirjeen auki ja alkoi lukea.

Hyvä Tomar,

Olen saanut tietooni ikäviä uutisia, jotka myös vaikuttavat tehtävääsi talismaanin vartijana. Vakoojani kertoivat tämän minulla palattuaan talven viimeisenä kuukautena Varjon pääkaupungista J´ranmosta: Varjon kuningatar on herännyt. Varjolaiset onnistuivat herättämään hänet ilman talismaania. Olen pahoillani, ettemme pystyneet estämään tapahtunutta.
Voit nyt palata kotiisi, tai tehdä mitä haluat. Varjolaiset eivät enää etsi Aivéladdia, joten olet vapaa kulkemaan. Toivon, että näemme vielä.

Veljesi,
Daran

Kirje putosi Tomarin käsistä luolan lattialle. Kaikki nämä vuodet hän oli piileskellyt ja vältellyt muita ihmisiä; kaikki mitä hän oli kokenut ja menettänyt, kaikki oli turhaa.
Turhaa.
He saivat hänet. He herättivät kuningattaren.
Ilman talismaania.
Talismaania.

Tomar tuijotti lasittunein silmin luolan kivistä seinää. Hän oli tullut Pakkasvuorille seitsemän vuotta sitten paeten levottomuuksia idästä. Lisäksi talismaanin kantaminen oli käynyt hyvin raskaaksi ja Tomar oli huomannut, ettei hän voinut enää olla ihmisten seurassa samalla tavalla kuin ennen. Liian monesti hän oli herännyt kievarissa siihen, että hänen ympärillään oli verta ja ruumiita, eikä hän muistanut mitä oli tapahtunut. Oli kaikkien kannalta parasta, että hän katoaisi ja veisi talismaanin mukanaan.
                      Tomar otti kirjeen lattialta ja nousi ylös. Hän käveli hitaasti varjoissa olevien tavaroidensa luokse. Hän kaivoi esiin tulukset ja sytytti kirjeen palamaan. Paperi muuttui pian tuhkaksi ja savuksi ja Tomar katsoi kuinka palaneen paperin palaset varisivat lattialle. Sitten hän laittoi kätensä paitansa sisään ja otti talismaanin esille ja katsoi sitä pitkään. Viha ja katkeruus alkoivat täyttää hänen mieltään. Turhaa…
                      Hän puristi käärössä olevaa kiveä kädessään, mutta pisti sen sitten takaisin paidan taskuun. Sitten hän käveli luolan suulle, missä pieni hevonen seisoi syöden kuivia heiniä. Tomar silitti sen selkää.
                      ”Lähdetäänkö kotiin?” hän sanoi hiljaa. Hevonen nosti päätään ja höristi korviaan.
                      ”Ai niin, sinä et ole koskaan käynyt Korvenpäässä.” Tomar hymyili. Veli tökkäsi häntä turvallaan ja jatkoi heinän syömistä. Tomar haki kuluneen satulan lattialta ja alkoi satuloida hevosta, joka katsoi häntä kummissaan.
                      ”Kotiin Veli, kotiin.” Tomar huokaisi pakatessaan tavaransa ratsun selkään.
Tätä päivää hän oli odottanut viisitoista vuotta, mutta miksi hänen sisällään tuntui niin tyhjältä? Tuntui kuin samat pilvet, jotka peittivät iltapäivän aurinkoa, peittivät myös hänen sieluaan. Tomar huokaisi syvään ja synkästi. Mitä hän kotona tekisi? Miksi hän sinne halusi palata? Tomar pysähtyi Veljen suitset kädessään ja tuijotti ulos hiljaa. Mitä maailmalla oli enää hänelle annettavana? Hän katsoi suitsia vielä hetken. Sitten Tomar laski ne takaisin, mistä oli ne ottanutkin ja käveli määrätietoisesti luolan suulle.
                      ”Odota tässä Veli. Minun täytyy ensin tehdä eräs asia.” Tomar sanoi ja lähti ulos.

Aygajärven pinta oli peilityyni, mutta alkava tuulenvire sai sen väreilemään. Aurinkoisella ilmalla se oli kuin kimmeltävä jalokivi Alcatchavuorten keskellä, mutta pilvisellä ilmalla se näytti synkältä, pohjattomalta montulta. Tomar seisoi järven rannalla katsoen lähes mustaa vettä. Hän muisti kuinka oli kauan sitten pudonnut järveen Veljen kanssa ja he olivat jotenkin, kuin ihmeen kaupalla selvinneet pudotuksesta. Sinä päivänä hän oli saanut Suurelta Pakkaselta tehtäväkseen suojella Talismaania ja pitää se erossa varjolaisilta. Nyt vuosia myöhemmin Varjo oli saanut uuden kuningattaren ja Tomarin tehtävä oli rauennut. Talismaania ei enää tarvittu. Häntä ei enää tarvittu.
                      Tomar puristi kätensä nyrkkiin. Katkeruuden ruma nuoli pisti hänen sydäntään. Tomar laittoi kätensä paitansa sisään ja otti yhä kääreessään olevan talismaanin esiin. Hän katsoi sitä ja viha sai hänen kätensä värisemään kiukusta.
                      ”Hyvästi kurja kivi. Toivottavasti uppoat syvälle, enkä näe sinua enää ikinä.” Tomar sanoi Talismaanille ja otti vauhtia.
                      ”Sinuna en tekisi tuota.” outo ääni sanoi Tomarin selän takaa.
Tomar pysähtyi ja veti miekkansa esiin salamannopeasti. Kivellä, vähän matkan päässä, istui mies. Hänellä oli päällään punainen kaapu ja hänen pitkät mustat hiuksensa roikkuivat ylitse vyötärön. Auringon säteiden pilkistäessä pilvien raosta, ne kiilsivät verenpunaisina.
                      ”Kuka olet?” Tomar ärähti.
Mies katsoi häntä arvoituksellisesti. Hänen silmänsä olivat oranssit ja niistä oli vaikea lukea ilmettä. Mies hymähti ja nousi rauhallisesti ylös. Tomar otti epävarman askeleen taemmas ja kohotti miekkaansa. Miehen iho oli oudon värinen, hänen liikkuessaan se näytti suorastaan hohtavan kuparin ja pronssin värisenä, eikä miehellä ollut kasvoissaan partaa tai kulmakarvoja. Mies käveli lähemmäs, mutta hänellä ei ollut asetta, joten Tomar pysyi paikoillaan. Hän huomasi, että mies ei kantanut mukanaan mitään tavaraa. Mistä kummasta äijä oli keskelle vuoria ilmestynyt?
                      ”Miksi haluat hävittää jotain, jolla voit pelastaa kansasi?” Mies kysyi hymyillen kummallisesti. Hymy ei ollut varsinaisesti hyväntahtoinen, muttei myöskään ivallinen. Miehestä huokui korkeaa auktoriteettia, kuin kuninkaalliselta, mutta Tomar ei uskaltanut vielä laskea asettaan.
                      ”Mitä tarkoitat? Kuka olet, mikä on nimesi?” Tomar tivasi. Mies naurahti ja ääni sai Tomarin olon vaikeaksi.
                      ”Minun kuuluu tietää ensin sinun nimesi.” mies sanoi ja katsoi merkitsevästi Tomaria.
Tomar ei tiennyt mitä hänen kannattaisi sanoa. Hän ei luottanut mieheen, joten hän ei uskaltanut kertoa omaa nimeään. Tomar oli antamassa väärän nimen miehelle, kun hän yhtäkkiä muisti vanhan Oban sanat vuosien takaa. Kun herra kysuu nimiäsi, elä sillon valehtele. Tomar nielaisi.
                      ”Tomar Ramonin poika. Nyt, kerro omasi.” hän sanoi. Mies näytti tyytyväiseltä ja käveli järven rantaan katsoen sen väreilevää pintaa.
                      ”Minulla on monta nimeä, joista mitään niistä en käytä. Mutta jos haluat kutsua minua joksikin, Tomar Ramonin poika, voit kutsua minua Deewaksi.”
”Sekö on nimesi? Deewa?” Tomar kysyi. Kaikki tässä miehessä epäilytti häntä.
”Ei, mutta voit kutsua minua siksi, ja silloin minä vastaan. Jos minulla on mitään vastattavaa.” mies vastasi yhä hymyillen. Miehen puhe kuulosti oudolta, aivan kuin hän lausuisi runoa, tai messuaisi kirjoituksia. Tomar otti toisen askeleen taaksepäin ja laski miekkaansa hieman.
                      ”Mitä tarkoitit aiemmin?” Tomar kysyi uudestaan. Deewa käänsi katseensa häneen hitaasti. Hänen lähes kultaiset silmänsä olivat lasittuneet ja hän tuntui katsovan Tomarin lävitse.
                      ”Vanha kansa kuolee. He katoavat, he harmaat.” hän sanoi hiljaa ja näytti kuin outo aura olisi ympäröinyt hänet.  ”Itse he ovat kohtalonsa asettaneet, mutta itse he eivät voi sitä muuttaa.” hänen sanansa olivat uhkaavat ja vaikka Tomar ei ymmärtänytkään sanojen merkitystä, pelko täytti hänet.
”Yksi heistä kuitenkin nousee.” Deewa jatkoi. ”Kansansa hylkäämä, äitinsä tuhoama, siskonsa pettämä. Tulenhehkuinen Trioonin lapsi.” hän sanoi ja hänen terävä katseensa porautui Tomariin. Tuuli yltyi ja nostatti laineita järven pintaan. Tomar nielaisi.
”Mitä tarkoitat? Ketkä kuolevat?” Tomar kysyi hämillään ja peloissaan. Deewa hymyili jälleen.
”Etkö tiedä, Tomar?” hän sanoi hiljaa.
Tomar tiesi.
                      ”Kansani.” hän sanoi ja katsoi talismaania.
Deewa nyökkäsi hitaasti. Tuuli tyyntyi ja tuli käsinkosketeltavan hiljaista. Deewa seisoi hievahtamatta paikoillaan, mutta silti hänen pukunsa verenpunaiset helmat liehuivat, suorastaan leijuivat ilmassa, samoin hänen mustat hiuksensa. Nyt Tomar oli vakuuttunut. Tämä mies ei ollut tavallinen kuolevainen.
                      ”Ja tämän avulla pelastan kansani?” Tomar kysyi epäuskoisena käännellen käärittyä talismaania kädessään.
                      ”Varjon kuningas loi sen, mutta aivéladd taipuu toisenkin tahtoon. Sinä voit käyttää sitä, Tomar Ramonin poika. Sinä voit löytää hänet, joka nostaa kansasi.” Deewa sanoi, hänen äänensä runollinen sointu kuulosti nyt jylhemmältä.
                      ”Hänet? Trioonin lapsen?” Tomar kysyi ja käänsi katseensa Deewaan, joka nyökkäsi hänelle hiljaa. Tomar kurtisti kulmiaan.
                      ”Kuka sinä olet?” hän kysyi.
Deewa hymyili jälleen yhtä arvoituksellisesti kuin aiemminkin.
                      ”Sinun pitäisi jo tietää. Olemme tavanneet aiemminkin, Tomar.” Deewa sanoi taas yhtä soinnukkaasti kuin aluksi.
                      ”Alcathca?” Tomar kysyi hämillään. Silloin tulenhehkuinen aura voimistui, ja se leiskui kuin myrskyävät liekit. Deewan ilme muuttui ankaraksi tuulen yltyessä sekunnissa myrskylukemiin.
                      ”ÄLÄ LAUSU TUOTA NIMEÄ MINUN KUULLENI.” Deewa jyrisi niin että koko sola kaikui. Tomar lennähti selälleen leiskuvan auran voimasta ja hän peitti kasvonsa kauhuissaan. Tuuli alkoi jälleen tyyntyä ja Deewan aura himmeni, eikä hän näyttänyt enää yhtä pelottavalta. Tomar katsoi häntä hetken ja nousi sitten varovasti ylös maasta.
”Uskotko Kirjoituksiin, Tomar Ramonin poika?” Deewa kysyi. Hänen äänensä oli jälleen tyyni ja soinnukas. Tomar mietti mitä uskaltaisi sanoa. Hän päätti olla rehellinen.
”Siihenkö, että elämämme, kaikki mitä teemme, tai koemme, on ennalta kirjoitettu? Ei... en usko. Tai... en tiedä enää mihin uskoa.” hän sanoi varovaisesti, toivoen ettei enää suututtaisi miestä, joka selvästi oli hyvin voimakas ja vaarallinen. Deewa katsoi häntä mitäänsanomattomasti.
”Sepä sääli.” hän vastasi ja hymyili jälleen.
Yhtäkkiä Deewa levitti kätensä sivuille ja hänen punaisen kaapunsa pitkät hihat levisivät Tomarin silmien edessä. Niistä alkoi kasvaa pitkiä kuparinhehkuisia sulkia ja Deewa alkoi kasvaa suuremmaksi. Hän löi kerran kätensä alas ja ne muuttuivat valtaviksi siiviksi. Tomar henkäisi. Pitkät mustat hiukset liehuivat ilmassa ja kaavun helmat alkoivat muuttua. Deewa iski siipiään uudestaan ja silloin Tomarin edessä kohosi ilmaan valtava punainen kotka. Parilla vahvalla siiveniskulla kotka nousi kauas korkeuksiin ja lensi kuin tuuli, kadoten pilvien taakse.
                      Tomar katsoi yhä pelonsekaisin tuntein ylös taivaaseen, jonne lintu oli kadonnut hetki sitten. Hän istahti maahan häkeltyneenä. Punainen kotka. Tomar katsoi ympärilleen ja tajusi istuvansa lähellä sitä paikkaa, jossa oli tavannut Suuren Pakkasen viisitoista vuotta sitten. Fjoðuriaanien leiri oli ollut sivummassa silloin... Silloin Tomar muisti keskustelun, jonka hän oli käynyt Daranin ja Vaghón kanssa kohtaamisen jälkeen, viisitoista vuotta sitten tämän saman järven luona.

”Daran? Oliko hän, Suuri Pakkanen siis, lohikäärme niin kuin vanhoissa tarinoissa kerrotaan? Suuri ja valkoinen?” Tomar kysyi.
Daran hymyili.
”Hän on ollut. Ei hän enää ole.” hän sanoi.
Tomar nyökkäsi hiljaa. Daran poltti piippua hiljaa, katsoen tulta. Vaghó kumartui Tomarin puoleen.
”Tiesitkö nuori mies, että Alchatcha on ollut kautta aikojen esi-isiemme, muinaisten mustaratsastajien suojelija, ja on edelleen? Hänellä on tapana pysyä piilossa, mutta tulee avun tarpeessa antamaan neuvoja meille. Usein suuren hädän hetkellä me tulemme kysymään neuvoa vuorten hengeltä. Hän vaihtaa olomuotoaan, mutta me tunnemme hänet aina, kun näemme hänet.” Vaghó hymyili ja veti tupakkaa henkeensä.
”Olit aivan oikeassa siinä, kun puhuit lohikäärmeistä Tomar. Muinaisella ajalla he kaikki olivat lohikäärmeitä. Heitä oli kerran yhdeksän, mutta viisi heistä on kadonnut kauan sitten. Kyllä, suuria henkiä oli useampia, mutta Alchatcha oli aina ollut heistä vahvin ja viisain. Nyt hänen lisäkseen ei ole muita jäljellä kuin Denishi Punainen, joka vartioi Dewa vuorilla. Dewa on lyhenne sanoista Denishi waroenreth Alchatcha, joka on muinaista Fjóðurin kieltä, jota harvat enää tuntevat. Minä tiedän sen kuitenkin tarkoittavan Denishi nöyränä Alchatchan suojeluksessa.” Vaghó kertoi. Nuotio rätisi ja lämmitti mukavasti.
Tomar muisti vanhojen tarinoiden kertoneen villistä punaisesta lohikäärmeestä, jonka Suuri Pakkanen pisti ojennukseen ja karkotti kaukaisille vuorille. Vaghó piti taukoa ja siemaisi henkoset piipustaan ja tarjosi sitä myös Tomarille.
”Aivan, mutta vaikka Denishiä en ole itse ikinä nähnyt, hän on aivan yhtä paljon olemassa kuin Suuri Pakkanen. Alchatcha on sen itse minulle kertonut.” Vaghó sanoi painokkaasti ja otti hörpyn teetään yön syvetessä.

Denishi Punainen... Tomar mietti katsoessaan taivaalle, jossa pilvet alkoivat rakoilla ja myöhäisiltapäivän aurinko pääsi jälleen valaisemaan vuoriston lumisia huippuja. Aygajärven pinta oli jälleen peilityyni. Sitten Tomar loi viimeisen katseen kääreessään olevaa talismaaniin. Tämän jälkeen hän laittoi kiven takaisin paitansa sisään ja kääntyi ympäri. Veli jo odotteli häntä ja heillä oli pitkä kotimatka edessään.

Jälkinäytös IIOli kylmä syksyinen iltapäivä, kun Vaghór ratsasti läntistä rannikkoa pitkin kohti Huonetta. Matkaa ei ollut enää paljoa jäljellä. Hän ei ollut nähnyt veljiään moneen kuukauteen, eikä ollut saanut heiltä viestiä, joten tilanne ei ollut luultavasti muuttunut. Viesti oli yhä ajankohtainen. Hänen ratsunsa Sulasilmä korskui ja sen kyljet olivat hiestä vaahtoavat.
He olivat törmänneet viikkoa aiemmin varjolaisiin Rannanmón lähettyvillä. Oli uhkarohkea veto matkustaa niin läheltä varjolaisten valtaamaa kaupunkia, mutta kauempaa kiertäminen olisi vastaavasti vienyt hänet liian lähelle Varjon muuria. Uhkaava tilanne oli saanut Vaghórin pitämään kiirettä, eikä hän uskaltanut levähtää yhtä usein, kuin aiemmin. Nyt kuitenkin oli tauon aika. Hän veti ohjista ja Sulasilmä hidasti heti laiskaan käyntiin hengittäen raskaasti.
”Olen pahoillani, että joudut tällä tavoin töihin. Saat levätä heti, kun pääsemme määränpäähämme.” hän sanoi ja taputti hevosensa kaulaa.
Aurinko alkoi laskea meren taakse. Vaghór ihasteli kaunista näkymää heidän ratsastaessa rantatörmän laella. Balcomin näkyi jo vaikka aurinkokaan ei ollut vielä painunut mailleen. Puolipilvisellä taivaalla tuikkivat tähdet saivat Vaghórin tuntemaan olonsa levollisemmaksi kuin aikoihin.
Yhtäkkiä ylhäältä kuului kova pamahdus. Vaghór käänsi katseensa äänen suuntaan ja näki taivaalla, kaukana meren päällä räjähdyksen. Hän pysäytti ratsunsa ja jäi katsomaan kummissaan. Rautaa ja palavaa ainetta tippui pilvistä mereen. Pilvien seasta syöksyi esiin pieni alus. Se oli sylinterin muotoinen, eikä siinä ollut moottoreita. Vaghór oli kerran ollessaan nuorena poikana matkalla Demossa, nähnyt avaruusaluksia, joita Liittouma käytti ja hän tiesi, että ne olivat suurempia kuin tuo. Aluksesta aukesi laskuvarjo, mutta liian myöhään ja se iskeytyi mereen. Se kellui veden pinnalla muutaman sekunnin, kunnes upposi kuohuvaan mereen.
Taivaalta tippui yhä metallisirpaleita ja isomman aluksen osia. Vaghór kurtisti kulmiaan. Mereltä puhalsi tuuli ja toi mukanaan palaneen raudan hajua, sekä nokea. Hän antoi pohkeita Sulasilmälle ja kiiruhti matkaan. Jotenkin hänestä tuntui, että tämä tapahtuma ei ollut sattumaa. Nyt hänellä oli kiire kohtaamispaikkaansa. Muutaman päivän kuluessa hän tulisi perille ja hän saisi vietyä viestinsä, sekä kerrottua herralleen näkemästään. Daran uskoi kirjoituksiin ja hän haluaisi varmasti kuulla tästä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti