sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Itä, Pohjoinen ja Hovi - Kappale 7

Rikkomaton valaElé hörppäsi loput viinit yhdellä huikalla ja astui ovelle. Kaikki riippui nyt hänestä. Samassa oveen koputettiin. Elén sydän pomppasi kurkkuun. Hän nielaisi ja avasi oven. Käytävällä seisoi nuori piika kynttelikkö kädessään, tosin vain yksi kynttilä paloi.
                      ”Anteeksi häiriö, arvon neito.” tyttö sanoi niiaten.
                      ”Mitä asiaa?” Elé kysyi kylmästi, mutta asiallisesti.
                      ”Saanko pyytää teitä seuraamaan minua, kiitos?” palvelijatar viittasi käytävälle.
                      ”Voit kertoa herra Trommssonille, etten tapaa häntä ennen kuin olen saanut nähdä seuralaiseni.” Elé sanoi ja sulki oven. Käskynhaltija oli selvästi lähettänyt piikansa tarkastamaan, pysyikö Elé huoneessaan. Miestä ei pitänyt aliarvioida.
                      Oveen koputettiin uudestaan. Oliko tämä kutsu, josta ei voinut kieltäytyä? Elé avasi oven, muttei ehtinyt sanoa sanaakaan.
                      ”Arvon neito, minä en palvele käskynhaltiaa, vaan kuningasta. Seuraisitteko minua, olkaa hyvä.” tyttö sanoi totisesti ja lähti marssimaan käytävää pitkin. Elé oli hämmentynyt palvelijan tavoista, mutta lähti silti - tai ehkä juuri siksi - seuraamaan häntä. Tämä saattoi olla ansa, mutta ainakin Elé oli siitä tietoinen.
                      ”Saanko tietää miksi Kuningas tahtoo nähdä minut?” Elé kysyi saatuaan tytön kiinni.
                      ”Minua neuvottiin kulkemaan hiljaa käytävillä, arvon neito.” piika sanoi hiljaa ja kiiruhti askeleitaan.
                      He kulkivat kapeasta lasiovesta ulos pihamaalle, ohi hevostallien, kohti muurin kupeessa kohoavaa tornia, jonka toisessa kerroksessa paloi kynttilä. Ylhäällä tornin huipussa leihui valkoinen lippu. Sairas Kuningas ei todellakaan voinut juosta tänne, mitä oli tekeillä?
                      Musta tammiovi ei päästänyt ääntäkään auetessaan. Elé astui sisään piian pidellessä ovea auki.
                      ”Toinen kerros, muistakaa koputtaa.” Piika sanoi, niiasi ja sulki oven perästään, jätteän Elén yksin. Elé oli enemmän kuin hämillään, mistä oikein oli kysymys? Odottiko oven takana Gildonin lähettämä murhaaja? Pitäisikö hänen paeta takaisin linnaan? Entä jos Tomar olikin lukittu tänne – ei siinä ei olisi mitään järkeä. Ja murhaaja? Hän oli vain mitätön aatelisneito, eikä mikään uhka. Paitsi, etten ole.
                      Elé asteli portaiden juureen ja katsoi, kuinka mustat kierreportaat katosivat mutkan taakse. Kuningas ei voinut tietää, että hän kuului Àlhrúin sukuun. Hän puri huultaan ja lähti kapuamaan. Hänen täytyi pitää päänsä kylmänä, eikä antaa olettelulle jalansijaa. Elé pysähtyi ensimmäisen oven eteen, jonka alta kajasti himmeää kynttilän valoa. Hän veti syvään henkeä ja koputti. Kuului vaimea kolahdus, kirosana ja lyhyet askeleet ennen kuin ovi aukesi.
                      ”Arvon neito.” Drynn Thraninpoika sanoi yllättyneenä. Hänen silmiensä alla olivat raskaat pussit ja koko olemus oli hyvin väsynyt. Elé sen sijaan ei voinut olla enemmän hämillään, mutta toisaalta yllätys oli positiivinen. Nyt hän voisi pyytää saada tavata Drynnin isän.
                      ”Te olitte pyytäneet saada tavata.” Elé sanoi nyökäten kohteliaasti.
                      ”Tähän aikaan?! Öh, tarkoitan siis – olen pahoillani, mutta ilmeisesti on tapahtunut jokin erehdys.” mies sanoi, mietti hetken ja astui syrjään. ”Tulkaa toki sisään.” hän kutsui.
                      Elé astui sisään työhuoneeseen, joka selvästi kuului jollekin muulle, kuin kuninkaan kaartin kenraalille. Seinät olivat täynnä kirjoja ja pergamentteja ja kolme eri pöytää notkui pölyttyneitä papereita. Keskellä huonetta oli kaksi sohvaa, joista toisella oli selvästi vasta nukuttu.
                      ”Voitteko kertoa, kuka saattoi teidät? Voin –” Drynn aloitti.
                      ”Itseasiassa,” Elé keskeytti. ”Halusinkin tavata teidät, se liittyy pidätykseen.” hän puhui. Kenraali kuunteli kurtistaen kulmiaan.
                      ”Mikä pidätys? Mitä tarkoitatte?” hän kysyi ja viittasi neitoa istumaan.
                      ”Ettekö muka tiedä? Gildon Trommsson pidätytti ystäväni Tomarin keskellä yötä! Hänet raahattiin tyrmään liki kaksi tuntia sitten!” Elé selitti ja tunsi niskansa punehtuvan kiukusta. Drynn kaatoi hänelle vettä kuunnellessaan.
                      ”Varmasti herrallani oli hyvä s-”
                      ”Herrasi väitti mitä härskimpiä asioita Tomarista! Että hän on murhaaja ja petturi ja varas ja mitä vielä! En voi hetkeäkään uskoa, että mitkään noista väitteistä pitävät paikkansa.” Elé henkäisi. Aurinko alkoi maalata taivasta himmeän oranssin sävyiseksi. Aamu koittaisi pian.
                      ”Haluan nähdä Tomarin. Nyt.” Elé sanoi tiukasti ja nousi ylös.
Drynn näytti jotenkin hämmentyneeltä, eikä oikeastaan ollenkaan samalta jäykältä komentajalta, kuin heidän kohdatessaan. Mies oli selvästi valvonut myöhään, koska ei oikein osannut reagoida Elèn puhetulvaan. Yhtäkkiä mies muistutti jotenkin Tomaria, eikä Elé osannut selittää itselleen miksi; johtuiko se hölmistyneestä ilmeestä, sekaisista hiuksista, vai yksinkertaisesti siitä, että oli mies. Elé tunsi kyynelten kohoavan silmiin ja vaikka hän kuinka yritti pitää naamansa pokerina, hän ei kyennyt peittämään alahuulensa vapinaa.
                      Ja niin hän pillahti itkuun, kuin typerä pikku tyttö. Eléä hävetti kauheasti, muttei saanut itkua loppumaan. Komentaja meni vielä enemmän hämilleen, ja kaatoi hänelle lisää vettä. Elé yritti kiittää, muttei saanut ilmaistua itseään, vaan nikotteli ja haukkoi henkeään ahdistuneen itkunsa alta. Hän joi äkkiä veden ja peitti sitten kasvonsa häpeissään nyyhkyttäen.
                      Yllättäen hän tunsi käden kiertyvän ympärilleen. Drynn istui hänen viereensä ja silitti hänen selkäänsä. Eléstä tuntui että hänen koko naamansa loisti punaisena, silmät ja nenä itkusta – posket ja korvat miehen takia.
                      ”Saatan teidät itse tyrmään. Käytän määräysvaltaani ja vapautan ystäväsi. Menkäämme.” Drynn Thraninpoika sanoi vakavana ja nousi ylös tarjoten tytölle kyynerpäänsä. Elé kiitti hiljaa nyökäten ja nousi ylös, yhä niiskuttaen äänekkäästi. Nuori kenraali tarjosi hänelle nenäliinan ja lähti saattamaan häntä kohti Hovin tyrmää, jonne Kuninkaankaarti vei pidätetyt.
                      Hetkeä myöhemmin heidän askeutuessaan pimeitä kivisiä portaita alas tyrmiin, oli Elé vihdoin saanut itkunsa haltuun. Drynn laskeutui kolkkoja portaita hänen edellään pidellen kädessään lyhtyä, antaen toisen levätä miekkansa kahvalla. Mies ei ollut erikoisen pitkä, mutta hänen hartiansa olivat leveät ja suora ryhti sai hänet näyttämään suurmieheltä.
                      Pian kengät kolahtivat kumeasti tyrmän kalliolattiaa vasten. Ensimmäinen tyrmä oli auki ja Drynn pyysi Elé odottamaan paikoillaan. Hän kiersi mutkan taakse ja palasi pian outo ilme kasvoillaan. Elé ei pitänyt tuosta ilmeestä. Hän nappasi kiinni helmoistaan ja kiiruhti miehen ohitse kulman taakse. Lyhyt käytävä päättyi kiviseinään ja kolme muuta selliä olivat lukossa ja tyhjiä. Elé vilkuili ympärilleen, kiertäen sellit yksitellen.
                      ”Missä hän on?” Elé henkäisi ”Missä Tomar on?!” hän parahti ja kuuli äänensä särkyvän jälleen.
                      ”Hänet on luultavasti jo siirretty.” Drynn sanoi mietteliäänä.            
”Se roisto! Hän lupasi että saisin nähdä hänet.” Elé kiljahti vihaisena.
Yhtäkkiä ulkoa kuului torven soitto. Matalana ja pitkänä se kaikui syvälle vankiholveihin. Se käski äänellään linnan väen ylös ja hereille. Drynn käännähti ympäri viitta liehuen ja ryntäsi kiireesti portaikkoon. Elé tiesi heti että nyt oli jotain tekeillä. Tuo ääni ei varmasti soinut usein. Vartijat saivat luvan soittaa torvea ainoastaan hätätilanteessa ja kenraalin kiireestä päätellen tätä ei oltu odotettu. Elé ei jäänyt aikailemaan, vaan juoksi miehen perään.
                      Linnan pihamaalla portit aukesivat juuri, ja sisään laukkasi lähetti yltäpäältä hikisen hevosen selässä. Elé tunnistaisi tuon vaakunan unissaankin, ratsukko oli tullut Tornimosta. Elé ryntäsi Drynnin ohitse lähetin luo. Lähetin ratsu seisahtui hengästyneenä ja mies putosi ratsailta maahan. Häntä oli ammuttu nuolella olkapäähän ja selkään. Elé kyykistyi miehen viereen välittämättä mutaisesta maasta joka sotki hänen kauniin pukunsa.
                      ”Rouvani..!” Lähetti henkäisi tunnistaessaan Elén ja kampesi itsensä polvilleen.
                      ”Stronbrom! Minkä sanan tuot kylästä?” Elé kysyi huolestuneena.
Mies vajosi kivuissaan takaisin maahan.
                      ”Tornimo on vallattu. Varjolaiset... he hyökkäävät. Hoviin.” Mies sanoi irvistäen ja kiskaisi nuolen olkapäästään irti. Elé ei saanut järkytykseltään sanottua sanaakaan. Drynn astui miehen eteen.
                      ”Kuinka suuri miesvahvuus?” kenraali kysyi tiukasti.
                      ”Tuhat – kaksi tuhatta miestä. Heillä on muurinmurtajia ja katapultteja. He ovat jo tulossa.” mies vastasi.
Vartijat veivät väsyneen ratsun talliin ja lähtivät kuljettamaan lähettiä sairashuoneelle paareilla.
                      ”Minun täytyy, viedä sana kuninkaalle.” Drynn sanoi Elélle pahoitellen, mutta huolestuneena.
                      ”Ymmärrän.” Elé vastasi nyökäten vakavana.
Komentaja kääntyi kannoillaan ja lähti kiiruhtamaan kohti Palatsia, Elé kannoillaan. Tyttö halusi pysyä kärryillä siitä mitä tapahtui. Drynn kyllä huomasi neidon seuraavan, mutta ei noteeranut häntä, eikä toisaalta kieltänytkään seuraamasta.
                      He kulkivat joutuen linnan kaikuvilla käytävillä. Hovin väkeä liittyi heidän seuraansa konsultoiden toimintaohjeita Drynniltä, joka antoi käskyjä viilettäessään kohti hallintosalia.
                      Gildon Trommson istui jo suuren pöydän ääressä heidän marssiessaan sisään. Virkamiehet häärivät levottomina ja sotilaita pyöri joka paikassa.
                      ”Kenraali.” Gildon tervehti valjusti, täyttäen papereitaan.
Drynn marssi suoraa miehen luokse, mutta Elé jättäytyi pöydän päähän kuuntelemaan.
                      ”Tornimosta tuli sana, kylän vallanneet varjolaiset hyökkäävät Hoviin. Kaksituhatpäinen armeija marssii parhaillaan kohti!” Drynn julisti. Virkamiehet pysähtyivät pelästyneinä ja nyt myös Gildon kohotti katseensa.
                      ”Tämä on hyvin ikävä uutinen.” Gildon sanoi surkeana. Eléä ällötti. Miehen teeskentely sai hänet voimaan pahoin. Vieressä Drynn suoristi selkänsä.
                      ”Valmistelen miehet vastahyökkäystä varten. Marssimme heitä vastaan ja käymme puolustusasemiin metsän laitaan. Emme –”
                      ”Emme käy vastahyökkäykseen. Linnoitus pitää vihollisen kyllä loitolla.” Gildon keskeytti komentajan puheen ja kääntyi sitten jälleen papereihinsa.
                      ”Arvon käskynhaltija, armeijani vahvuus on rintamalla. Tarpeeksi suurella miesvahvuudella voimme –” Drynn aloitti, kun Gildon puhui hänen päälleen.
                      ”Minä en anna sotilaitani sinun tapattavaksi. Hovi kestää kovimmankin hyökkäyksen. Me emme lähde taisteluun näiden muurien taakse.” Gildon sanoi happamasti.
                      ”Mutta jos varjolaiset pääsevät sisään – puolustustaistelua ei voi käydä kaupungissa!” Drynn vastusti kiivaasti. Gildon löi paperit pöytään ja nousi ylös.
                      ”Hovi kestää. Kukaan – toistan – kukaan ei ole murtanut puolustamme vuosisatoihin. Me emme lähde hyökkäykseen, se on viimeinen sanani.” vanha mies ärähti. Hän ei näyttänyt enää pätkääkään myötätuntoiselta tai mielyttävältä. Hänen vihaiset kasvonsa vääntyivät rumaan irvistykseen hänen puhuessaan. Elé ei voinut enää katsoa sivusta.
                      ”Aiotte siis kyyristellä muurienne suojassa?! Ette halunneet auttaa Tornimoa ja nyt ette halua pelastaa edes omaa kansaanne? Tämä on huulluutta!” Elé kajautti kärsimättömänä. Gildon huomasi tytön vasta nyt, eikä näyttänyt olevan kovin hyvillään.
                      ”Arvon neito. Asia ei teille kuulu, eikä ole huolenaiheenne.” hän sanoi turhautuneen pidättyvästi. Elé ei välittänyt moitteista.
                      ”Pidätytitte seuralaiseni ja siirsitte hänet, ennen kuin ehdin nähdä hänet, ja nyt ette kuuntele teille annettuja neuvoja! Minusta asiaa kuuluisi tiedustella oikealta hallitsijalta.” Elé sanoi täysin ajattelematta. Kommentti osui ja upposi. Gildonin naama venähti ja hän katsoi hyvin karvaasti nuorta neitoa.
                      ”Kuningas ei ole enää kykenevä päätöksen tekoon. Asia on loppuunkäsitelty. Vartijat, saattakaa neiti huoneeseensa ja katsokaa, ettei hän poistu sieltä ilman lupaa. Sota on alkamassa. Ylhäiselle neidolle on vaarallista liikkua tällaisena aikana ympäriinsä.” Gildon sanoi hampaitaan kiristellen. Kaksi vartijaa tarttui Elé käsivarsista ja lähti taluttamaan häntä pois.
                      ”Osaan kävellä itsekin!” Elé tiuskaisi, kiskaisi kätensä vapaaksi ja marssi pää pystyssä ulos hallintosalista. Drynn oli lähdössä tytön perään, kun Gildon pysäytti hänet.
                      ” Jos haluat pitää asemasi, pidät huolen että muurit ovat valmiina ottamaan vastaan vihollisen joukot. Emmehän haluaisi nimittää jotakuta toista virkaasi tällaisella hetkellä, hm?” Gildon sanoi pehmeästi. Drynn murahti, katsomatta käskynhaltijaa silmiin, kumarsi tälle jäykästi ja kiiruhti sitten sotilaiden kanssa ulos hoitamaan velvollisuuksiaan.

Ovi kolahti sulkeutuessaan ja Elé jäi seisomaan huoneensa keskelle yksin. Hän olisi voinut huutaa kiukusta. Häntä kohdeltiin kuin lasta ja nyt hänet lähetettiin arestiin. Hän kurkisti avaimenreiästä ja näki sotilaiden jääneen seisomaan oven eteen. Kuinka raivostuttavaa! Elé otti viitan yltään, nakkasi sen kirstun päälle kiukuissaan ja marssi ikkunan luo. Ulkona Hovin tornien huipulla valkoinen viiri oli vaihdettu punaiseen. Hälytysväri. Portit suljettaisiin ja kaupunki varautuisi puolustustaisteluun. Mutta kuinka siinä kävisi? Hovia ei oltu koskaan vallattu, mutta kerta se on ensimmäinenkin, Elé mietti hermostuneena. Lisäksi Tomar oli kadonnut, eikä Elé saisi hänestä tietoa niin kauan kuin  suurempi uhka oli käsillä.
                      Ovelta kuului koputus ja sisään astui vanha palvelijatar, sama nainen, jonka Elé oli nähnyt yöllä. Hänellä oli mukanaan tarjotin täynnä ruokaa. Eléllä teki aluksi mieli häätää rouva ulos, mutta huomasi silloin että hänellä oli kiljuva nälkä. Palvelijatar kantoi tarjottimen ikkunan viereen ja Elé tarttui heti leipään ja alkoi syödä. Nainen niiasi ja kääntyi poistuakseen.
                      ”Älä mene.” Elé sanoi suu täynnä ruokaa. Hän nielaisi nolona ja jatkoi. ”Tarkoitan, jää seurakseni. En haluaisi olla nyt yksin.” Hän pyysi. Hänellä olisi kysyttävää ja palvelijat olivat usein perillä talon asioista.
                      ”Mielelläni, arvon neito.” palvelija vastasi hymyillen ja asteli Elén viereen.
                      ”Minun täytyy pyytää anteeksi, kuinka kohtelin sinua yöllä. En ollut parhaimmillani.” Elé sanoi hieman nolona. Nainen hymyili ja pudisti päätään.
                      ”Älkää turhaan, arvon neito. Olen kuullut pahempiakin herjoja.” hän sanoi tyynesti. Elé viittasi häntä istuutumaan sängyn reunalle. Palvelija kiitti niiaten ja istui alas ja katsoi ulos ikkunasta tuulessa liehuvaa viiriä.
                      ”Ensimmäistä kertaa palvelukseni aikana viirin väri vaihtui.” hän sanoi huokaisten. Naisen uurteiset kasvot näyttivät täyttyvän huolesta.
                      ”Oletko työskennellyt Hovissa pitkään?” Elé tiedusteli.
                      ”Kyllä. Liki kuusikymmentä vuotta.” nainen hymyili. Nainen oli vanhempi miltä näytti.
                      ”Se on kunnioitettava aika.” Elé sanoi ja levitti juustoa leipänsä päälle. Nainen nyökytti vieressä ja ojentautui kaatamaan tytölle viiniä.
                      ”Onhan se. Olen elämäni aikana palvellut kolmea kuningasta ja yhtä kuningatarta – tosin vain lyhyen aikaa.” hän vastasi vaisusti ja katsoi ulos. Elé nielaisi suunsa tyhjäksi.
                      ”Voitteko kertoa minulle edellisestä hallitsijasta... ja kuinka Kuningas Jenovas nousi valtaan?” Elé kysyi ja yritti kuulostaa viattoman uteliaalta, kuin lapsi joka pyysi kuulla lempitarinansa uudelleen.
                      ”Tottakai.” nainen vastasi ja otti paremman asennon.
                      ”Edellinen hallitsija Ainneas Àlhrúin astui valtaan viisitoista vuotiaana, isänsä Avidiuksen menehdyttyä kurkkumätään. Hän hallitsi kaksikymmentäkolme vuotta ennen kuin meni naimisiin Dienna Avonintyttären kanssa. Hän oli ylhäistä sukua, muttei ollut aatelinen ja häät aiheuttivat aluksi skandaalin, mutta pian kansalaiset alkoivat rakastaa häntä. Kuningatarpuoliso oli lempeä luonteeltaan ja lisäksi taitava poliitikko. Ainneas halusi antaa Diennalle osan vallastaan. Tästä eivät kaikki tietenkään pitäneet, mutta koska kansa rakasti Kuningatarta ei hänen eteensä astuttu. Kannattajat nimesivät hänet kuningatar Ándalein manttelinperijäksi, vaikkei ollutkaan hänelle sukua, kuin avioliiton kautta.
                      Kuningaspari ei kuitenkaan saanut jälkeläistä, kuin vasta vuosien yrittämisen jälkeen. Dienna tuli raskaaksi talvella, kun luoteen haltiat alkoivat liikehtiä. Entinen valonkansa oli vajonnut Varjoon, mutta siihen aikaan siitä puhuminen oli tabu. Niihin aikoihin varjolaiset vielä pysyivät muuriensa sisäpuolella, eivätkä poistuneet mailtaan koskaan. Kesän koittaessa Pohjan Huoneen Àndor Viimamieli pyysi Hovilta apua taistelussa luoteen haltioita vastaan. Hovi ei ollut lähtenyt sotaan vuosikausiin, mutta Ainneas piti Pohjan Huonetta kumppaneinaan ja lähti parhaiden miestensä kanssa sotaretkelle.
Ja sille matkalleen hän jäi. Nuoli lävisti hänet heidän kotimatkallaan ja kävi ilme että surmannuoli kuului Pohjan haltioille. Ándor Viimamieli kiisti kaiken, sanoen että heidän asevarastostaan oli aikaisemmin varastettu miekkoja ja nuolia. Mutta kukaan ei uskonut heitä.” palvelija sanoi päätään puistellen.
”Etkö usko että he tekivät sen?” Elé kysyi palvelijalta. Nainen katsoi häntä merkitsevästi, mutta naurahti sitten.
”Sillä mitä vanha hovineito uskoo, ei ole niin väliä.” hän sanoi vähätellen. ”Ainoa joka uskoi Pohjan haltioiden puolta tarinasta oli silloinen kaartin johtaja Thrán Vaghonpoika, mutta hän joutui pian epäsuosioon ja erosi virastaan.”
Elé hätkähti.
”Tunsitko sinä tämän Thrán Vaghonpojan? Haluaisin kovasti tavata hänet. Hän...oli tätini ystävä.” Elé sanoi yrittäen kuulostaa vähemmän innokkaalta kuin oli.
”Hän nukkui pois vuosia sitten, olen pahoillani. Mutta kyllä, minä tunsin hänet. Palvelin tuohon aikaan myös hänen vaimonsa kamarineitona. Ennen kuninkaan kuolemaa tarkoitan.” rouva kertoi muistellen haikeana.
”Aivan. Mutta mitä Diennalle tapahtui, kun kuningas kuoli? Luin että hän kuoli synnytykseen?” Elé kysyi ja nosti pikarin huulilleen.
”Ah, Dienna... Virallisesti hän kuoli vaikeaan keskenmenoon. Kruunun perimisjärjestyksessä oli Ainnea’an serkku Jenovas Àlhrúine, joka nousi valtaan heti Kuninkaan hautajaisten jälkeen.”
Elé kaatoi vettä toiseen pikariin ja ojensi rouvalle, joka kiitti kohteliaasti.
”Mitä tarkoitat virallisesti?” Elé ihmetteli. Palvelija vilkaisi ovea ja madalsi ääntään.
”Tuohon aikaan olin juuri saanut uuden viran Hovista ja ensimmäinen tehtäväni oli toimia kätilön avustajana Kuningattaren synnytyksessä. Hän synnytti  ensimmäisen lapsensa keskosena, kun Kuningas Ainneas oli juuri lähtenyt sotaretkelle. Kansalaisille ei vielä ilmoitettu lapsen syntymästä, siltä varalta että esikoinen kuolisi ennen aikojaan. Mutta kun tieto kuninkaan kuolemasta saapui Hoviin, aiottiin Kuningatar nimittää sijaishallitsijaksi, kunnes tytär olisi täysi-ikäinen ja perisi kruunun.
Silloin Jenovas astui hallinnon eteen ja vaati kruunua itselleen. Hän oli saanut kannattajia Hovista ja aikoi syrjäyttää sijaishallitsijan. Dienna yritti neuvotella Jenova’n kanssa, mutta hän ei suostunut kuuntelemaan. Kuulin huhuja, että Jenovas aikoi murhauttaa Diennan ja hänen tyttärensä. Thrán, joka oli upseerin virassa auttoi Kuningattaren ja hänen lapsensa pakenemaan. Jenovas kruunattiin uudeksi kuninkaaksi ja kansalaisille kerrottiin Diennan menehtyneen pitkään ja vaikeaan synnytykseen. Thrán erosi virastaan pian tämän jälkeen, peläten perheensä turvallisuuden puolesta.” rouva selitti hiljaa ja Elé kuunteli herkeämättä.
Hän veti käden suulleen ja tuijotti ulos ikkunasta kirkastuvaa taivasta. Se on siis totta.
”Tätä tarinaa ei ole moni kuullut, enkä minä olisi sitä saanut kertoa.” rouva sanoi hymyillen vaisusti.
”Miksi sitten kerroit minulle? Saatat joutua vaikeuksiin!” Elé ihmetteli. Palvelija nousi ylös ja alkoi korjata astioita tarjottimelle.
”Olen vain uskollinen kruunulle.” rouva lausui pehmeästi.
”Entä kuka tämä Gildon Tromsson oikein on? Kuinka hänestä tuli käskynhaltija?” Elé kysyi laskiessaan pikarinsa tarjottimelle.
”Hän on ollut Kuningas Jenovasin oikeakäsi iät ja ajat. Kun Kuningas sairastui viisi vuotta sitten hänestä tehtiin käskynhaltija. Hän on paljon älykkäämpi ja ovelampi mitä päälle näyttää. Häntä on syytä pelätä.” palvelijatar sanoi ja nosti tarjottimen syliinsä. ”Nyt minun täytyy mennä, mutta pysykää huoneessanne hyvä neito, kunhan ette käännä huomiota itseenne niin olette turvassa. Tai ainakin kunnes taistelu alkaa.” muori neuvoi kuiskaten.
Sitten nainen kumarsi ja koputti ovelle. Vartija avasi oven ja palvelijatar katosi käytävälle ennen kuin Elé ehti sanoa sanaakaan.
Elé jäi istumaan niille sijoilleen. Jos Gindor saa vihiä, että tiedän olevani Àlhrúin perillinen hän mestauttaa minut välittömästi En voi vaan odottaa näillä sijoillani, että minutkin tullaan ”pidättämään”.  Hän tulisi kokemaan saman kohtalon, kuin Tomar ja hänen vanhempansa. Elénatar tunsi kasvavaa vihaa vanhempiensa vuoksi. Hänen äitinsä myrkytettiin tämän paettua Hovista ja Elé oli varma, että edesmennyt kuningas oli myös kuollut juonittelun tuloksena. Kiero sukulaismies ansaitsi saada oikeudenmukaisen tuomion, aivan sama oliko hän kuolemansairas vai ei. Oikeuden täytyi tapahtua!
Elé nousi seisomaan ja katsoi ikkunastaan ulos. Sadepilvet olivat palanneet. Vielä hetki sitten kirkas taivas oli lähes kokonaan peittynyt paksujen pilvien alle. Lounatuuli puhalsi erikoisen voimakkaasti vuoden aikaan nähden. Oudon seesteinen aamu alkoi muuttua myrskyksi. Elé puristi kätensä ristiin rintansa päälle. Oi Alcatcha suuri, suojele poikaasi, anna siunauksesi Tomarille. Oi Denishi Punainen, vala miehiimme rohkeutta ja voimaa sodan koittaessa. Oi jalo Aralmin, anna oikeuden käydä toteen. Diennsitas viisain, puhdista sukuni ja anna vanhempieni käydä rauhassa lepoon.
Puhaltava viima tempaisi ikkunan yllättäen auki, ja kieputti verhoja villisti, kuin huntutanssija. Kylmä tuuli tempaisi Elénataren epätoivoiseen rukoukseen hänen huuliltaan mukaansa kohti korkeuksia.

Yhtäkkiä korkeimman tornin viiri muuttui mustaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti