tiistai 3. maaliskuuta 2015

Viimeinen Luku - Kappale 12

Henkivartija

Eiffel oli harhaillut tuntikausia Palatsin alla, pimeiden käytävien sokkeloissa, ennen kuin löysi oven ulos. Sileän, mahonkioven takaa kuului askeleita, jotka pian kaikkosivat. Eiffelillä ei ollut varaa remuta menemään, joten hän jäi oven taakse kuuntelemaan, milloin vartija tulisi uudestaan, kuinka usein hän kulkisi tästä ja minne päin hän meni ja mistä päin hän tuli. Eiffel piti hermonsa kurissa ja istui alas oven taakse odottamaan. Hänen polvensa tarvitsi aikaa parantua ja nyt oli paras hetki levähtää. Taskussa oli vielä vettynyttä kuivalihaa ja leilin pohjalla vettä. Pahimpaan nälkäänsä hän voisi pyydystää rottia, jotka voi syödä nyljettyinä ja suolistettuina. Niitä vilahteli vähän väliä silmäkulmassa. Ei se mitään herkkua olisi, mutta pitäisivätpä hänet elossa siihen asti, että hän saisi tehtävänsä hoidettua. Eikä hän pelännyt kulkutauteja. Hänen tarvitsi pysyä elossa vain tiettyyn pisteeseen asti. Kun murha olisi suoritettu, hän voisi kuolla rauhassa, vailla katumusta.
                      Kun vartija oli kulkenut ohi neljännen kerran, Eiffel päätteli että ovi oli syrjässä ja vähällä käytöllä. Askeleet kaikuivat aina ensin ylhäältä päin, mutta katosivat nopeasti. Ulkopuolella oli siis portaat ja käytävä kääntyi jonnekin poispäin. Askeleet kuuluivat jälleen ja katosivat.
Hän odotti kärsivällisesti, kunnes oli varma, ettei kukaan varmasti kuulisi häntä. Sitten hän otti miekkansa esiin. Oven saranat olivat hänen puolellaan, joten Eiffelin täytyi murtaa lukko. Eiffel iski miekan oven ja karmin väliin lukon kohdalta ja väänsi kaikin voimin. Ovi räsähti ja aukesi. Käytävä oli valoisampi, mutta melkein yhtä pimeä kuin edellinenkin. Vasemmalla kohosi portaat ylös ja ylempää kajasti lepattava valo. Eiffel lähti pelotta kipuamaan kierreportaita ylös.
                      Monta tuntia, sekä monia käytäviä ja portaikkoja myöhemmin Eiffel tuli oven taakse, jonka alta kajasti himmeää valoa. Hän painoi korvansa kiinni oveen ja kuunteli. Käytävä oli äänetön. Vasta kuunneltuaan tovin, kaikuvat etäältä askeleet, jotka loittonivat pian. Eiffel päätteli olevansa nyt Palatsin sisällä, sillä äänet kaikuivat kuin avarassa tilassa. Hänen täytyisi ensin saada selville missä päin palatsia Valtiatar oli. Päätön säntäily johtaisi vain äkkikuolemaan, tai tyrmään - hitaaseen kuolemaan.
                      Eiffel istui alas miettimään. Hän sulki silmänsä ja keskittyi ajattelemaan, mutta kuunteli koko ajan ympäriltään kuuluvia ääniä, tai pikemminkin hiljaisuutta, jonka saattoi särkeä milloin tahansa lähestyvät askeleet. Mietiskeltyään aikansa Eiffel tiesi mitä tekisi. Hänen ajatuksensa katkaisi ulkoa käytävältä kaikuvat reippaat askeleet, jotka lähestyivät. Eiffel nousi ylös ja astui äänettömästi oven taakse. Askeleet lähestyivät ja pysähtyivät oven toiselle puolen. Eiffel veti henkeä.
                      Pian kuului kolahdus avaimen vääntyessä lukossa, avaten salvat. Ovi aukesi matalasti narahtaen ja ahtaaseen käytävään astui mustaan viittaan pukeutunut vartija. Mies sulki tottuneesti oven perässään, eikä huomannut sen takana varjoissa seisovaa Eiffeliä, joka miekka paljastettuna astui miehen taakse heti oven naksahdettua lukkoon. Eiffel tarttui harmaaihoisestä miehestä kiinni, löi kypärän visiirin alas ja repäisi vartijan korvista ja leuasta, vääntäen miehen pään melkein irti harteistaan. Vartija ei ehtinyt edes älähtää, kun jo hervahti veltoksi ruman rusahduksen saattamana.                       Eiffel kiskaisi napakasti irti miehen mustan viitan. Se peitti lähes kaikki hänen vaatteensa alleen, joten Eiffelin ei tarvinnut vaihtaa enempää kudetta, ainakaan vielä. Hän otti mieheltä myös kasvot peittävän kypärän ja avaimet mukaansa, sekä muuta tavaraa, jota hän miehen taskuista löysi. Eiffel laittoi vartijan kypärän päähän. Se mahtui juuri ja juuri, peittäen hänen kasvonsa, joten häntä ei heti tunnistettaisi tunkeilijaksi. Lopuksi Eiffel raahasi ruumiin alas portaikkoon piiloon, ennen kuin avasi oven ja astui käytävään.
                      Se oli korkea, kolkko tila, jonka seinillä roikkuivat lyhdyt valaisivat kiiltävää mustaa käytävää. Eiffel katsoi ympärilleen. Vaikka käytävä oli korkea ja leveä, se oli autio, eikä mistään kuulunut ääntäkään. Eiffel nielaisi, kurkkua kuivasi ja maistui raudalle. Hän tyhjensi päästään ylimääräiset ajatukset ja marssi sitten ripeästi käytävää pitkin.
                      Musta Palatsi oli valtava. Vaikka se  näytti ulospäinkin isolta, ei Eiffel ollut ymmärtänyt kuinka käsittämättömän suuri se todella oli. Palatsissa oli varmasti lukematon määrä palvelusväkeä ja sotilaita, mutta silti Eiffel sai harhailla yksin autioila käytävillä. Vain aniharvoin joku kulki käytävällä häntä vastaan. Aina kun jostain tulvi enemmän valoa, tai käytävältä kaikui puhetta, Eiffel kääntyi hiljaisammalle tielle. Hänellä oli vielä runsaasti aikaa, joten Eiffel päätti kartoittaa Palatsia niin hyvin kuin kykeni. Mitään ei saanut jäädä sattuman varaan.

Eiffel vaelsi kolme päivää Palatsissa. Hän löysi vahingossa palvelijoiden ja vartioiden ruokalaan, josta hän pihisti ylijäänyttä ruokaa, kun ketään ei ollut näkemässä. Hän vältteli Varjolaisia niin paljon, kuin suinkin pystyi. Palatsissa oli lukemattomia kerroksia, sekä puolikkaita kerroksia, ja kolmasosa kerroksia, jotka olivat lähinnä palvelusväen käytössä. Vartijoita oli jonkin verran, mutta ilmeisesti Palatsin henkikaarti koostui ihmisistä ja ihmisen kaltaisista sotilaista, sillä Eiffel ei törmännyt kertaakaan shakaaleihin. Muutaman kerran hänet vartija pysäytti toinen kaartilainen, mutta Eiffelin onneksi hän pääsi tilanteista helposti irti.
                      ”Hei, sinä siinä! Oletko nähnyt kapteeni Dhalkoa?”
                      ”En ole.”
Tai
                      ”Sotilas! Oletko menossa iltakierrokselle.”
                      ”Kyllä olen.”
                      ”Käy myös itä-siivessä, onko selvä?”
                      ”Kyllä, sire.”
Kerran Eiffel joutui kierrokselle kahden sotilaan kanssa, mutta hänen onnekseen sotilaita ei kiinnostanut puhua hänelle mitään ja puolen tunnin päästä hänet komennettiin toiselle puolen Palatsia. Ilmeisesti Palatsissa oli niin paljon sotilaita, etteivät he tunteneet virkaveljiään kunnolla, eikä heitä myöskään järin kiinnostanut tutustua. Ihmiset ja ihmisenkaltaiset sotilaat olivat vähäsanaisia ja velvollisuuden tuntoisia. Täydellistä sotilas-materiaalia. Tottelevat paljon, valittavat vähän.  Minun täytyy saada käsiini palatsin pohjapiirros, tai kuulustella henkilökuntaa, muuten en ikinä löydä Valtiatarta näistä sokkeloista. Eiffel mietti kulkiessaan jälleen kerran pitkin palatsin hämärtyviä käytäviä.

                      Eräänä iltana Eiffel kuuli jälleen askelia ja hän astui nurkan takana olevasta syrjäisestä ovesta sisään. Oven takana oli kapea käytävä, joka lähti viemään kaartean hieman alaspäin. Täällä Eiffel ei ollut aiemmin käynyt, joten hän lähti halusi tarkastaa paikan. Pian käytävä päättyi kierreportaisiin, jotka veivät jyrkästi ylöspäin. Portaiden juuressa oli ovi. Se oli lukossa vain ulkoa, joten Eiffel avasi sen. Yllätyksekseen hän tuli puutarhaan. Eiffel sulki oven hiljaa ja astui kukkatarhan kasviloistoon. Siellä kasvoi lukemattomat määrät erilaisia kukkia, puita ja pensaita, kaikki vihreinä ja kukoistavina. Se oli enemmän kuin kasvihuone, pikemminkin suuri katettu puisto.
                      Eiffel nosti kypärän visiirin ja katsahti ylös. Varjon yöllinen taivas oli harvinaista kyllä pilvetön. Eiffel kulki suuren puun alitse ja katsoen yhä taivasta. Oli kulunut pian kuukausi siitä, kun hän viimeksi näki kuut ja ne olivat melkein samassa vaiheessa kuin aiemmin. Silloin hän oli ollut muurin toisella puolen vartioimassa muiden unta. Eiffel nielaisi. Hän oli menettänyt lyhyessä ajassa suurimman osan ryhmästään. Ainoastaan Marko oli vielä elossa, jossain. Mendez on yhä elossa myös, hän ei ole kuollut, Eiffel yritti vakuuttaa itselleen, mutta ei enää oikein uskonut omia sanojaan. Hän istahti väsyneenä alas, nojaten puuta vasten. Kahden viikon päästä olisi täysikuu. Eiffel sulki silmänsä miettien alkaisiko sota täyden kuun aikaan, vai silloin, kun Daran oli uumoillut.
                      Jostain kuului ääni. Eiffel säpsähti ja puki kypärän nopeasti takaisin päähänsä ja nousi ylös. Hän näki kauempana liikettä; jokin ihminen, luultavasti puutarhuri tai vastaava. Se toinen ei ollut huomannut häntä, joten Eiffel päätti liueta. Puutarha oli kaunis, mutta vaarallinen paikka. Täällä hän jäisi kiinni, jos jäisi pitemmäksi aikaa. Eiffel kiiruhti takaisin ovelle, josta oli tullutkin. Hän kaivoi avainnipun taskustaan ja vilkaisi vielä taivaalle, ennen kuin meni ovesta takaisin sisään Palatsiin. Eiffel mietti tehtäväänsä hölkätessään kapeaa käytävää pitkin. Hänen täytyi löytää Valtiatar, mutta myös pitää itsensä näkymättömissä. Näkymöttämissä, eli hengissä. Ei pelkästään Antanielin tehtävän, vaan itsensä ja ystäviensä vuoksi. Se olikin helpommin sanottu kuin tehty.
                      Ovi narahti kiinni ja tyhjän huoneen lattiaa peittävä  pölykerros pölähti ilmavirran mukana. Eiffel laski lyhdyn huoneen lattialle ja istui alas, selkä kivistä seinää vasten. Hän oli löytänyt tämän huoneen ensimmäisenä iltana Palatsin sisällä. Huoneella oli luultavasti ollut joskus jokin käyttötarkoitus, mutta pölykerroksesta päätellen se on ollut jo jonkin aikaa täysin unohdettuna. Tänne Eiffel palasi halutessaan kadota hetkeksi tai levätä. Loimuava lyhty oli elintärkeä, sillä Varjon palatsissa ei ollut turvallista olla täysin pimeässä. Eiffel riisui kypärän päästään ja laski sen viereensä lattialle. Hän nojasi seinään ja tuijotti hiljaa lyhdyn keltaista liekkiä ja muisteli mitä hän oli saanut selville.
                      Eiffel oli onnistunut kuulemaan ylempien virkamiesten keskustelun aiemmin päivällä. Hän oli havainnut kahden sotilaan vartioivan ovea, jonka takaa kuului vaimeaa keskustelua. Eiffel päätti koittaa onneaan, ja oli marssinut oven eteen ja ehdottanut vaihtoa. Toinen vartijoista antoi mielihyvin paikkansa ja asteli pois. Näin hän pääsi aivan oven viereen ja tämän hän kuuli:
                      ”…alhaisista käytävistä löydettiin ruumis.” miehen ääni sanoi oven takana.
                      ”Milloin?” toinen mies vastasi.
                      ”Tänään.”
Tauko. Sitten keskustelu jatkui niin hiljaa, ettei Eiffel erottanut hetkeen puhetta selvästi.
                      ”…siis alkanut.”
                      ”Kyllä. Tiedät tähtäväsi. Et jätä häntä enää hetkeksikään yksin.”
                      ”Tiedän, en jätä.”
                      ”Valtiattaren henki on käsissäsi. Mutta muista: minä olen päällikkösi, ei Evárran. Hän saa sanoa mitä haluaa. Jos hän tulee antamaan sinulle komentoja, kerro minulle välittömästi.”
                      ”Kyllä, herrani.”
                      ”Hyvä. Voit poistua.”
Ovi kävi ja käytävälle astui mustaan kaapuun ja viittaan pukeutunut mies. Miehen päähän oli vedetty huppu ja hänen kasvojaan peitti valkoinen naamio. Hän kääntyi ja käveli aivan Eiffelin ohitse. Varjo tuntui vahvana miehen kävellessä ohitse ja sai kylmät väreet kulkemaan Eiffelin selkäpiitä myöten. Valtiattaren henkivartija. Eiffel seurasi silmikon lävitse sivusilmällä naamioitunutta miestä, kunnes hän katosi käytävän päähän.
Oven takana keskustelu jatkui muiden miesten kesken käsittäen lähinnä sotasuunnitelmia, joista Eiffel ei koostunut paljoa, sillä ei nähnyt karttoja, tai mitä miehet lukivat. Noin tunnin päästä neuvottelut olivat ohitse ja Eiffel, sekä toinen vartija lähetettiin pois. Hän oli saanut tarpeeksi informaatiota nyt, oli aika palata takaisin piiloon.

                      Eiffel veti vartijan sotisovan yltään huokaisten raskaasti. Aina pukiessaan haarniskan päälleen, hän tunsi jotenkin… kutistuvansa. Vähentyvänsä. Puku ei ollut edes kovin painava, mutta sen ylläpitäminen oli hengästyttävää. Öisin Varjo kuiski hänen korvaansa, eikä Eiffel ollut nukkunut silmäystäkään viimeiseen kolmeen vuorokauteen. Painajaiset, joista Eiffel heräsi hiestä märkänä olivat niin hirveitä, ettei hän kyennyt nukkumaan kuin korkeintaan minuutin kerrallaan.Unettomuus sattui joka soluun ja sai hänen päänsä pahemmin sekaisin, kuin tonkka viinaa. Yöt olivat pahimpia, ja Eiffel pelkäsi jokaista hämärtyvää iltaa kuin lapsi mörköjä sänkynsä alla:
                      Pari yötä takaperin Eiffel oli herännyt kuin unesta ja löytänyt itsensä Palatsin korkealta parvekkeelta, katsomasta alas syvään rotkoon vuoren ja Palatsin välissä. Vanha mies ei tiennyt, kuinka oli päätynt parvelle, juurihan hän oli nukahtanut piilohuoneessaan, kaukana täältä. Eiffel oli puristanut parven kaidetta, tuijottaen alas pimeyteen. Kädet eivät suostuneet irrottamaan otettaan ja hänen tajuntansa yritti hämärtyä. Ääni hänen sisällään käski hypätä. Tuska sisällä kasvoi joka päivältä, joka tunnilta, joka minuutilta ja unettomuus pahensi kaikkea. Eiffel muisti kuinka opli nieleskellyt ja vaivoin saanut työnnettyä itsensä kauemmas kaiteesta. Jos hän nyt kuolisi, kaikki jäisi kesken. Hän ei ollut tullut tänne asti kokeakseen turhan kuoleman.
                      Eiffel seurasi väsyneenä lyhdyn liekkiä, yrittäen painaa ahdistavat ajatuksen pois. Liekki paloi tasaisesti ja sen savu nousi väreilemättä kohtisuoraa ylös.  Eiffel pohti mitä oli aiemmin kuullut. Et jätä häntä hetkeksikään yksin. Jos hän löytäisi tuon naamioidun miehen, hän löytäisi Valtiattaren. Varjolaiset olivat selvästi löytäneet hänen aiemmin tappamansa vartijan. Aika alkoi käydä vähiin, täytyi toimia pian, muuten hän jäisi kiinni. Eiffel rypisti otsaansa. Ei pitäisi lähteä soitellen sotaan, vaan odottaa juuri sopivaa hetkeä. Ehkä, kun Varjolaiset hyökkäävät ja sota alkaa.
                      Sota, jälleen. Monesko sota tämä on minulle? Sadas?
                      Tämä sota tulisi olemaan täysin erilainen, kuin mihin Eiffel oli tottunut. Se käytäisiin vieraassa maassa, erilaisin asein ja täysin eri syystä. Ei ollut kyse yhdestä kaupungista, tai yhdestä tukikojdasta. Kyse oli elämästä ja pimeydestä. Eiffel puristi kätensä nyrkkiin ja aukaisi sen jääden tuijottamaan sotaisan elämän arpeuttamaa kämmentään. Mitä tahansa tapahtuisikin, hän olisi valmis. Hänellä ei ollut mitään menetettävää, mutta maailmalla oli menetettävänään kaikki.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti