perjantai 31. lokakuuta 2014

Viimeinen Luku - Kappale 3


Sade

Hyhmäinen vesisade piiskasi maata ja sai taivasta kohti kurottelevat kuuset huojumaan tuulen tahdissa. Myöhäissyksyn mustiksi värjäämät lehdet muuttuivat jääkylmäksi mudaksi maassa, joka tulevan yön aikana jäätyisi kovaksi kuin kivi. Ilta oli laskeutunut, mutta sitä ei erottanut paksujen pilvien pimentämältä taivaalta. Päivät olivat yhtä synkkiä kuin yötkin, tosin silloin tällöin aurinko pilkahti pilvien lomasta, kuin muistuttaen olemassa olostaan.
                      Ankea ilma kertoi vääjäämättä talven tulosta, kuten aina ennenkin. Jerchóvassa satoi aina vähintään kuukauden ennen lumen satamista maahan. Myöskään Luolavuoren leiri ei jäänyt syyssateilta paitsi. Tavallisesti vielä iltaisinkin elämää kuhiseva leiri oli nyt kuin aavekaupunki telttoineen, joihin sotilaat olivat paenneet kylmyyttä ja märkyyttä. Raunioituneen linnoituksen sisällä yhdessä huoneessa paloi kynttilä, kun kaikkialla muualla väki jo nukkui. Marko istui vaitonaisena puisella jakkaralla ja tuijotti käsiään. Viereisellä sängyllä makasi Brittany liikahtamatta, kuten viimeiset kaksi viikkoa.
Huoneeseen astui sisään pitkään ankeanharmaaseen hameeseen ja valkeaan hilkkaan sonnustautunut hoitaja, joka vielä hetkeä aikeisemmin oli poistunut hakemaan vettä. Vanhahko nainen laski puisen saavin lattialle sängyn viereen. Hän pyyhkäisi hiuksiaan huivinsa alle, otti oven vieressä olevan lipaston päältä liinan ja kasteli sen vedessä. 
                      Marko seurasi hiljaa, kuinka nainen nosti peiton pois Brittanyn päältä, viikkasi peitteen tottunein ottein ja laski sen saman lipaston päälle liinojen viereen. Nainen asteli takaisin sängyn viereen ja alkoi avata Brittanyn päällä olevaa pellavapaitaa rauhallisesti. Hän veti paidan näppärästi pois ja laski sen lattialle sängyn juureen. Marko muisti elävästi kuinka veriset kankaan palaset tippuivat yksitellen lattialle liivin viereen lähes kolme viikkoa takaperin, juuri samaan kohtaan.
Muisto sai hänet voimaan pahoin ja hän joutui nieleskelemään muutaman kerran. Kun nainen oli saanut lopulta kaikki vaatteet siistiin pinoon lipaston päälle, hän huoahti kevyesti ja kyykistyi vesisaavin ääreen. Hän puristi ylimääräisen veden pois kankaasta ja alkoi sitten hiljalleen pyyhkiä Brittanyn vartaloa puhtaaksi. Kun nainen oli puhdistanut kaulan ja rintakehän Marko nousi ylös. Hoitaja pysähtyi ja kääntyi Markoa päin.
                      ”Saanko minä…?” Marko pyysi kuluneella äänellä. Nainen nyökkäsi ja huuhteli liinan saavissa, sitten hän ojensi rätin Markolle.
                      Marko katsoi hetken liinaa ja laski sen sitten Brittanyn kalpealle iholle. Hän pyyhki hitaasti märkää ja kuivunutta verta haavan ympäriltä. Haava oli vuotanut pitkään ja märkinyt vielä pitempään. Marko eteni hitaasti puhdistaen huolellisesti koko vartalon jalkateriä myöten, hoitajan antaessa välillä neuvoja.
                      Lopulta urakka oli saatu pätökseen ja vesi saavissa oli värjäytynyt ruskean harmahtavaksi. Marko tiputti rievun saaviin ja hoitaja kantoi sen ulos huoneesta. Pian nainen palasi mukanaan kynttilä ja tulukset ojentaen ne Markolle. Hän otti tavarat vastaan ja seurasi lasittunein silmin, kun hoitaja levitti valkoisen lakanan lipaston päältä ja veti sen hitaasti Brittanyn pään yli. Marko sytytti kynttilän pöydälle sängyn viereen ja tipahti istumaan jakkaran päälle. Hänen päänsä oli surusta tyhjä ja suuta kuivasi.
                      ”Tarvitsetteko jotain?” nainen kysyi. Markolla meni hetki tajuta mitä kysymys piti sisällään. Ikään kuin nainen olisi vain aukonut suutaan hidastettuna. Kaikki maailman äänet ja hiljaisuus olivat sulautuneet konemaiseksi huminaksi, joka sai Markon voimaan pahoin. Hän puisteli päätään yhä tuijottaen lattiaa. Nainen niiasi ja poistui huoneesta Brittanyn vaatteet mukanaan. Vasta naisen lähdettyä Marko tajusi haluavansa vettä, mutta hän ei jaksanut lähteä hakemaan. Ei vielä. Hän halusi istua niillä sijoillaan vielä hetken.
                      Ulkona sade vain yltyi. Jos ilma olisi ollut astettakaan lämpimämpi, olisi voinut ukkostaa, mutta näin lähellä talvea ukonilmat olivat jo harvinaisia. Marko nosti katsettaan ja kääntyi kohti ikkunaa, jonka kiinniolevat luukut narisivat tuulen voimasta. Hän nousi ylös ja aukaisi luukut selälleen ja antoi rankkasateen kastella hänet läpimäräksi. Äänet palautuivat maailmaan ja kylmä vesi tuntui taivaalliselta kasvoja vasten.


Marko avasi silmänä ja katsoi ulos pimeyteen. Hän pystyi juuri ja juuri erottamaan linnoituksen muurien takaa kohoavien kuusipuiden ääriviivat hiilenmustia pilviä vasten. Puut näyttivät huppupäisiltä hahmoilta jotka seisoivat linnakkeen päällä, kuin kuoleman armeija joka oli tullut niittämään satoa. Mielikuva sai Markon vavahtelemaan ja hän yritti pinnistellä muistaakseen miksi tätä sotaa käytiin. Miksi he olivat alun perin tulleet Jerchóvaan? Miksi he olivat sekaantuneet tähän kaikkeen? Miksi Brittany tuli heidän mukaansa? Miksi hänen täytyi kuolla? Mitä järkeä tässä kaikessa on? Mitä järkeä missään on?
                      Sade oli muuttunut suolaiseksi ja kirveli silmiä. Marko havahtui ajatuksistaan ja tajusi itkevänsä. Lisäksi hän oli läpimärkä. Lattia oli märkä. Jakkara oli märkä. Hän sulki ikkunan luukut ja huomasi seisovansa pimeydessä. Sade oli sammuttanut myös pöydällä olleen kynttilän. Marko olisi halunnut kirota, mutta jostain syystä hänellä ei ollut siihen nyt voimia, joten hän vain alkoi apaattisena etsiä tuluksia. Juuri kun kynttilä vihdoin valaisi uudestaan huonetta, ovelta kuului ääniä.
Marko kääntyi ja näki Antanielin seisovan oven raossa. Hän olisi ollut yllättynyt, sillä ei ollut nähnyt miestä pitkään aikaan, mutta hän ei tuntenut sisällään yhtää mitään. Vanha mies katsoi hetken Markoa, hänen vettä valuvia vaatteita ja märkää lattiaa ikkunan edessä. Sitten hän kääntyi kohti palvelijatyttöä, joka seisoi käytävän puolella hänen takanaan.
                      ”Tuotko vieraallemme vaihtovaatteet ja ruokaa. Ja jotain väkevää juotavaa.”
Tyttö nyökkäsi ja kipitti pois. Antaniel sulki oven perästään ja astui sisään.
                      ”Oletko kunnossa?” Hän kysyi kohteliaasti, mutta vakavana.
                      ”Olen. En. En taida oikein olla.” Marko vastasi jotenkin hämillään ja katsoi lattiaa sängyn vieressä. Hän siirsi jakkaran pois ikkunan alta, pyyhkäisi siitä enimmät vedet ja roskat pois ja aikoi istuutua, mutta jäikin seisomaan. Hän tajusi olevansa hieman sekaisin.
                      ”Olen hyvin pahoillani ystäväsi puolesta. Hänen vammansa olivat liian mittavat, emme pystyneet parantamaan häntä.” Antaniel sanoi ja kumarsi arvokkaasti. Marko ei tiennyt miten hänen pitäisi reagoida tällaiseen muodollisuuteen, joten hän vain seisoi niillä sijoillaan nyökyttäen kuin mies, jonka yhden illan hellu kertoo tulleensa siitä ainoasta kerrasta raskaaksi. Hän päätti sittenkin istua alas.
                      ”Hautaammeko hänet?” Antaniel kysyi virallisesti. Marko pudisti päätään.
                      ”Ei vielä…” hän elätteli vielä toivoa, että näkisi ystävänsä ja ehkä, ehkä he voisivat vielä Brittanyn takaisin kotiin.
                      ”Pyydän palvelijoita kuljettamaan ruumiin kellariin. Entä Eiffel ja muut?” Antaniel kysyi rauhallisella äänellä.
Marko kurtisti kulmiaan. Hän kääntyi kohti Brittanya ja yritti muistella tarkalleen mitä silloin oli tapahtunut.
                      ”He… Tuota... Eiffel - en ole aivan varma.” Marko sai sanottua. Hän rykäisi ja pyyhkäisi suutaan. Antaniel nyökkäsi kerran.
                      ”En… Emme löytäneet Mendeztä ja... kaikki hevoset sitä yhtä lukuunottamatta oli tapettu. Eiffel ja Waldo lähtivät Varjon puolelle etsimään häntä.” Marko lisäsi.
Antaniel rypisti aavistuksen otsaansa ja risti kätensä, mutta ei rukoillakseen, siitä Marko oli varma.
                      ”Entä jos he eivät löydä häntä? Aikaa on kulunut, emmekä voi tietää, mitä heille on tapahtunut.” Antaniel totesi. Oli vaikea erottaa oliko äänensävy huolestunut vai kärsimätön.
                      ”Jos he eivät löydä häntä, tai jos he löytävät hänet kuolleena… Joka tapauksessa he tekevät mitä aikoivatkin: tappavat kuningattaren.” Marko sanoi ja huomasi saaneensa päättäväisyyden takaisin ääneensä.
                      Kyllä, Eiffel ja Waldo riskeeraavat henkensä Varjon alueella; hänellä ei ole mitään syytä märistä täällä ja tuhlata yhtään enempää aikaa. Marko nousi ylös uutta voimaa sisällään. Brittany ei kuollut turhaan. Hän pitäisi siitä huolen.
                      ”Saisinko lainata ratsua?” hän kysyi Antanielilta joka näytti hämmentyneeltä.
                      ”Miksi? Et kai aio lähteä nyt?” hän vastasi. Nyt äänensävy oli puhtaasti huolestunut.
                      ”Aion lähteä ystävieni avuksi. Minusta ei ole täällä mitään hyötyä.” Marko sanoi pää pystyssä. Ehkä hänkin kuolisi, mutta ainakin hän kuolisi kunniallisesti, kuin mies. Silloin Marko ymmärsi, että pelko oli hävinnyt hänestä. Hän oli täysin rauhallinen, täysin tyyni.
                      Yllättäen ovi aukesi ja sisään astui sotilas käsissään kasa vaatteita. Sotilas jätti oven raolleen ja kumarsi lyhyesti.
                      ”Alikersantti Desars, herrani. Nämä ovat ilmeisesti teille. Pukekaa ne päällenne, mutta älkää vielä lähtekö leiristä.” mies sanoi ja ojensi vaatteet Markolle, joka otti ne vastaan hieman hämillään. ”Teille on tulossa vieras, herrani. Hän tulee pian.” Desars ilmoitti osoittaen nyt sanansa Antanielille.
                      Antaniel astui oven viereen ja sulki sen. Yhtäkkiä hän veti kaapunsa kätköistä esiin miekan ja kohotti sen kohti miehen kasvoja.
                      ”Luulitko etten huomaisi?” Antaniel kysyi. Miehen ilme ei värähtänytkään. ”Taisit luottaa siihen, etten muistaisi kaikkia alaisiani. Totta, kaikkia rivimiehiä en muistakaan, mutta jokaisen nimen minä muistan. Ja mieleeni tule yhtään Desarsia. Kuka olet?” Antaniel murahti.
                      Mies hymyili Antanielille kummallisesti. Marko ei kyennyt sanomaan oliko hymy ystävällinen, vai jotain muuta.
                      ”Olen ystävä. Teinä ottaisin vieraanne vastaan.” Desars sanoi ja juuri silloin ovelta kuului koputus. Antaniel rypisti kulmiaan ja viittasi Markolle. Hän harppoi aukaisemaan oven Desarsin ohitse, katse mieheen naulittuna. Oven takana seisoi arpikasvoinen fjoduriaani ja palvelijatyttö sylissään kasa kuivia vaatteita. Antaniel katsoi molempia hetken ja nyökkäsi Markolle, joka päästi fjoduriaanin sisälle. Palelustyttö jäi seisomaan hämmentyneenä oven taakse käytävälle.
                      ”Herra, johtajamme Daran lähetti minut. Hänellä on teille kiireellistä kerrottavaa.” fjoduriaani sanoi ja kumarsi jäykästi. Antaniel nyökkäsi hänelle.
                      ”Kyllä... mutta ensin sinä kerrot kuka, tai pikemminkin mikä olet ja mitä haluat.” Antaniel sanoi tiukasti, jäätävä katse naulittuna Desarsiin, joka ei näyttänyt huolestumisen merkkejä, päinvastoin.
                      ”Kuten sanoin, ystävä vain. Mutta myönnän: aliarvioin Teidät. Joten kuunnelkaa mitä kerron Teille. Se liittyy paljon ystäväämme Daraniin, sekä pariin mieheen, jotka ovat matkalla kohti Varjon sydäntä.” Desars puhui ja hänen äänensä muuttui joka sanalta, kuin puro joka soljuu ensin ohuena norona kivikkoista vuoristoa pitkin ja pian vuolaana koskena alas kohti merta.

                             Antanielin ilme muuttui ja hän laski miekkansa. Fjoduriaani polvistui äkkiä maahan ja Marko ei ollut uskoa silmiään, mutta se mitä hän seuraavaksi tuli kokemaan, iskostuisi syvälle hänen muistoihinsa, eikä hän unohtaisi sitä kuunaan päivänä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti