sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Viimeinen luku - Kappale 01Kotiin paluu


Oli kaunis syksyinen päivä. Aurinko paistoi kirkkaan siniseltä taivaalta, seuranaan ainoastaan ohuet pilvet,  jotka piirtyivät juovina taivaalle. Lempeä tuulenhenkäys tuntui mukavalta kasvoilla pitkän, helteisen päivän jälkeen. Kesä oli ollut painostavan kuuma ja vihdoin saapuneet viileät tuulet olivat enemmän kuin tervetulleita. Tomar pyyhkäisi hiuksia syrjään, antaen ilmavirran viilentää kasvojaan, ja katsahti sitten ylemmäs. Hänen edessään kohosi kukkula, jonka päältä hänellä oli ollut tapana katsella maisemia. Nyt, lähes viisitoista vuotta myöhemmin hän oli palannut tämän saman kukkulan luokse. Tomar oli vihdoin palannut kotiin.
Tomar kannusti Veljeä, joka kulki hitaasti hänen perässään. Pieni hevonen oli yhä hänen mukanaan, mutta Tomar ei tohtinut ratsastaa sillä enää pitkiä matkoja. Veljestä oli tullut vanha, eikä sen selkä kestänyt enää niin hyvin. Sen ennen niin kiiltävä karva oli nyt kauhtunut ja harmaa. Mutta sen silmät olivat yhä kirkkaat. Tomar tiesi ystävänsä sinnittelevän niin kauan, kuin ne loistivat elämänhalua.
Muutama viikko sitten eräs kievarin pitäjä oli kehottanut Tomaria hankkimaan paremman ratsun, mutta Tomar ei aikonut luopua Veljestä. Ei nyt, kun he olivat kokeneet yhdessä jo niin paljon. Hän torjui miehen tarjoaman kaupan, jossa olisi saanut nuoren ratsun ja Veli olisi mennyt makkaraksi. Se ei ollut uskollisen ratsun arvoinen loppu. Hän tahtoisi omin käsin laskea hevosensa maahan ja jättää hyvästit.
Tomarista tuntui epätodelliselta, suorastaan huojentavalta olla vihdoin kotona, mutta hänen mielensä ei ollut levollinen. Kotiinpaluuta varjosti viesti, jonka vuoksi hän oli lähtenyt takaisin kotikonnuilleen. Kesän alussa Tomar oli kohdannut mustaratsastajaan. Mies oli tunnistanut Tomarin ja antanut hänelle kirjeen Daranilta. Kirjeessä Daran kertoi että varjolaiset olivat löytäneet uinuvan valtiattaren. Talismaanilla ei ollut heille enää käyttöä, ja Varjolaiset olivat lakanneet etsimästä sitä.
Vaikka suuri taakka oli pudonnut hänen harteiltaan, Tomar koki turhauttavaksi, että kaikki mitä hän oli uhrannut Talismaanin suojelemiseksi, olikin turhaan. Hän oli vihoissaan ollut vähällä viskata kiven Taygajärven pohjaan, mutta silloin hän oli tavannut sen miehen. Punaisiin pukeutunut ja puheeltaan outo... Tomar kurtisti kulmiaan muistellessaan miehen runollisia sanoja.
”Miksi haluat hävittää jotain, jolla voit pelastaa kansasi?”
Tuon salaperäisen muukalaisen kohtaaminen yhtälailla aiheutti levottomuutta, kuin myös hämmennystä Tomarissa. Kuka tai mikä Deewa oli? Miksi mies hurjistui kuullessaan Suuren Pakkasen nimen? Miksi hän oli varoittanut Tomaria? Kaikki tämä ja tuhat muuta kysymystäå pyöri Tomarin päässä. Hän veti syvään sisäänsä metsän tuoksua ja huokaisi. Yksi asia oli varmaa. Nyt häntä ei enää vainottu ja hän voisi palata kotiin. Niinpä Tomar oli ottanut suunnaksi Korvenpään. Ajatus siitä, että Varjolla oli nyt uusi mahtava johtajatar, tuntui karmivalta, mutta Tomar yritti olla ajattelematta sitä.

Metsäpolku, jota pitkin Tomar oli aina nuorempana juossut kotiinsa kukkulalta, oli rehevöitynyt huomattavasti viime näkemältä. Saniaiset kasvoivat nyt siinä, missä ennen oli ollut naapurin perunamaa ja siinä missä ennen ylitettiin oja kaatunutta puuta pitkin, oli nyt jo pieni virta, jota ei voinut ylittää kastelematta jalkojaan. Kaikki tuntui niin samalta, mutta silti niin erilaiselta.
Metsä humisi niin kuin aina ennenkin, kuin toivottaen hänet tervetulleeksi kotiin. Tomar tunsi itsensä jälleen kuusitoistavuotiaaksi tarpomassa pitkin metsänpohjaa kohti hänen lempipaikkaansa, josta hänellä oli tapana tähystää maisemia. Hän oli syventynyt muistoihinsa, kun hän kuuli huudon.
”Seis!”
Samassa Tomarin eteen hyppäsi ylhäältä puusta nuori geatki. Nuorukaisella oli vaaleat, pojaksi epätyypillisen pitkät hiukset, jotka oli solmittu poninhännälle ohuella narulla. Hänellä oli yllään kevyt nahkahaarniska ja hän tähtäsi Tomaria jousella. Nuorukaisen ilme oli tiukka ja uhkaava.
”Mikä mies sinä olet ja millä asialla kuljet? Mistä kylästä tulet, kerro!” mies tiuskaisi.
Tomar katsoi poikaa rauhallisesti; hän ei nähnyt mitään syytä hermostua, vaikka nuorukainen olikin tosissaan. Tomarin käsi lepäsi miekkansa huotralla; hän saisi vedettyä miekan esiin nopeasti, eikä nuorukainen edes ehtisi tajuta mikä häneen iski. Tomarilla ei kuitenkaan ollut tarkoituksena taistella omiaan vastaan.
”Eikö täällä vanha matkaaja saa enää kotiinsa palata?” Tomar vastasi tyynenä.
Geatki katsoi Tomaria pitkään kuononvarttaan myöten. Poika silmäili häntä epäluuloisena päästä varpaisiin ja Tomar ehti jo miettiä uskooko poika häntä, vai joutuuko hän kohottamaan aseen kaltaistaan vastaan. Yllättäen nuorukaisen silmät laajenivat. Hän löysäsi jännettä ja laski jousensa alas.
”Tomar?” hän kysyi kummissaan.
Nyt Tomar oli vuorostaan hieman yllättynyt.
”Mistä tiedät nimeni?” hän ihmetteli.
Nuorukaisen naama levisi virneeseen ja hän levitti kätensä.
”Se olet sinä Tomar! Minä tiesin että sinä palaisit!” hän huudahti ja hyökkäsi syleilemään Tomaria.
”Anteeksi, mutta tunnenko sinut?” Tomar sanoi hieman kiusaantuneena, kun ei vieläkään tunnistanut nuorukaisen kasvoja. Geatki irrotti otteensa Tomarista ja virnisti leveästi.
”Niin, ethän sinä varmaan tunnista minua, mutta se olen minä, Osc! Veljesi!” nuorukainen naurahti.  Tomar ei ensin ollut usko korviaan, mutta sitten olikin hänen vuoronsa iloita.
”Niin oletkin! Osc! Ja oletpa kasvanut hirveästi! Velikulta, annahan toinen rutistus!”
Ja he syleilivät toisiaan uudestaan, ennen kuin lähtivät kävelemään yhdessä kohti kylää.
”En oikeastaan saisi lähteä vartiopaikaltani, mutta tämä on erikoistapaus.” Osc sanoi yhä virnistäen leveästi laittaessaan nuolensa vyötäisillä roikkuvaan viiniinsä. Jousi näytti erehdyttävästi samalta, jonka Tomar oli joskus omistanut.
”Kuinka läntisessä siivessäkin on nykyään vartiopaikka? Ei ennen ollut.” Tomar ihmetteli. Oscin kasvot vakavoituivat ja hän katsahti jalkojaan.
”Viime vuosina Varjolaiset ovat alkaneet ahdistella meitä yhä enemmän. Emme voi olla enää liian varovaisia. Vartiopaikkoja on lisätty, samoin vuoroja. Nyt kaikki kynnelle kykenevät joutuvat vartioon ainakin kerran päivässä.”
Tomar ei ollut uutisesta ihmeissään, ainoastaan murheissaan. Hän jos kuka tiesi Varjon mahdin kasvaneen ja hänestä tuntui, että geatkeja vainottiin nimenomaan hänen ja talismaanin takia. Tomar tuijotti ilmeettömästi maahan, kunnes Osc puhui hänelle jälleen.
”Mutta missä sinä olet ollut kaikki nämä vuodet? Kävitkö sinä niissä isoissa lasikaupungeissa, minne sanoit meneväsi silloin kun lähdit? Millaista siellä oli?” Osc kyseli innoissaan. Tomar naurahti.
”Olen käynyt vaikka missä, mutta kerron niistä myöhemmin. Vie minut ensin Mirenan ja Ramonin luokse.” hän sanoi.
Pitkälle heidän ei tarvinnutkaan kävellä, kun he jo saapuivat Korvenpään kylään. Tomarin suu loksahti auki. Kylä, joka ennen aukesi puiden latvoihin, oli levittäytynyt myös maan tasalle. Oikeastaan sitä ei enää voinut kyläksi sanoa, vaan pikemminkin kaupungiksi. Pian heidän edessään aukesi vilkas tori joka kuhisi elämää. Geatkeja oli paljon enemmän kuin silloin, kun Tomar oli lähtenyt.
”Onpa Korvenpää kasvanut näiden vuosien aikana.” Tomar henkäisi.
”Niin, mutta se ei ole pelkästään hyvä asia.” Osc sanoi vakavana. ”Shakaalit ovat häätäneet ja polttaneet muiden veljiemme kyliä. Pohjoisessa peikot ovat terrorisoineet Korven asukkeja, samoin idässä. Hyökkäyksistä selviytyneet ovat hakeneet täältä turvaa. Korvenpää on viimeinen lajiaan. Mutta pelkään, ettei kotiamme pian ole, mikäli asiat jatkuvat näin. Jotkut huhuavat sodasta ja toiset puhuvat Korvesta pois muuttamisesta. Kaupunkeihin.” hän sanoi synkkänä.
Tomar katsoi kadulla kuhisevia geatkeja vaitonaisena. Hänen sisällään tuntui epämiellyttävä kylmyys. Tomar ajatteli kaikkia miehiä, naisia ja lapsia, jotka varjolaiset olivat tappaneet hänen takiaan.
Osc ja Tomar jättivät Veljen läheiseen talliin ja saatuaan Tomarin matkatavarat purettua, he lähtivät kipuamaan ylös puisia tikkaita. Ylhäällä latvustossa kylä näytti kuitenkin täysin samalta kuin 15 vuotta aikaisemmin.
”Ramon! Mirena! Kuulkaa kaikki! Tomar on tullut takaisin!” Osc huusi ylös kivuttuaan.
Hyvin tyypillisesti kaikki naapurit pistivät päänsä ulos ikkunoista ja monet kääntyivät katsomaan kaduilla. Tällä kertaa Tomaria ei se haitannut. Hänestä oli niin mukava olla jälleen kotona, ettei pieni haloo saisi hänen mieltään alas. Heidän kävellessä puusiltaa pitkin läheisestä mökistä pilkisti tutut kasvot. Mirena katsoi äkäisenä ulos. Hänen harmaat hiuksensa oli kääritty isolle nutturalle niskaan ja hänen kuononpäänsäkin oli saanut valkoisia karvoja. Hän vilkuili jokseenkin kiukkuisesti ympärilleen, mutta nähdessään Tomarin Oscin perässä, hänen naamansa venähti. Mirena paiskasi oven selälleen ja lähti juoksuun tätä kohti. Hän sysäsi käsissään olleen taikinakulhon Oscille ja syöksyi halaamaan Tomaria tiukasti.
”Tomar! Voi minun rakas poikani! Rakas Tomarini! Luulin, että Osc yritti huijata taas, mutta ei! Tulit kotiin vihdoin.” Mirena huudahti itkien.
Sitten hän irrotti otteensa ja silmäili ilon kyyneleet silmissä Tomaria.
”Ayga sentään, oletpa kasvanut. Sinustahan on tullut aikuinen mies. Voi sentään, näinkö se aika on vierähtänyt.” Mirena höpötti ja halasi Tomaria uudestaan.
Tomar rutisti äitiään takaisin. Kaikista eniten hän oli pelännyt perheensä puolesta ja oli huojentavaa nähdä äiti kunnossa.
”Ihana nähdä sinuakin, äiti.” Tomar sanoi nyyhkyttävälle Mirenalle.
Osc vain nauroi vieressä, pidellen yhä Mirenan pullataikinakulhoa. Sitten Tomar huomasi Ramonin, joka juoksi pitkin puusiltaa heitä kohti.
”Poikani! Vanhin poikani!” hän karjui jo kaukaa ja heti kohdalla nappasi halaukseen Tomarin ja Mirenan, joka ei ollut vielä päästänyt irti Tomarista.
”Mitä ihmettä onko tämä muka meidän pikku-Tomar? Ukolla on melkein enemmän partaa kuin minulla ja onhan tuossa päässäkin jo muutama harmaa hiuskin!” Ramon nauroi iloisena, irroittaen otteensa Tomarista ja Mirenasta.
Tomarkin nauroi isänsä ja veljensä kanssa. Ramon ei ollut muuttunut paljoa. Ainoastaan hänen vatsansa oli kasvanut. Mirena taas oli vanhentunut näkyvästi. Hänestä oli tullut kalpeampi, hänen turkkinsa oli haalistunut ja hän oli huomattavasti laihtunut. Mutta molemmat näyttivät yhtä iloisilta kuin ennenkin.
Muitakin tuttuja oli kerääntynyt ympärille. Tomar tunnisti heti sukulaisensa ja lähimmät naapurinsa. Myös Senika oli tullut katsomaan Tomarin kotiinpaluuta. Tyttö oli yhtä kaunis kuin ennenkin, mutta Tomar huomasi heti hänen pyöreän vatsansa ja nuoren tyttögeatkin, joka katseli ujona Senikan selän takaa. Tyttö on aivan äitinsä näköinen, Tomar ajatteli ja hymyili Senikalle, joka hymyili ja vilkutti hänelle takaisin.
”Kuinkas vanha se Tomar nyt olikaan?” kysyi ääni Tomarin vierestä.
Senikan isä Luglio, Ramonin paras ystävä, oli tullut Tomarin viereen ja virnuili tälle, kuten kaikki muutkin hänen ympärillään.
”Taisi tulla 32 täyteen tässä keväämmällä.” Tomar sanoi hymyillen.
”Sinähän olet vanha!” huudahti lihava Acosto, Ramonin ystävä myös, ja läimäytti Tomaria selkään nauraen makeasti.
”Äläs nyt senkin vanha pieru. Jos Tomar on jo yli kolmenkymmenen, niin tehän olette itse jo ikäloppuja!” naljaili Osc ja taas kaikki nauroivat.
”Minä sanoisin että tämä on juhlan paikka. Ei sitä joka päivä saa takaisin kadotettuja lapsiaan!” kuulutti Ramon.
”Mainio ajatus. Kutsutaan kaikki koolle! Pidetään juhlat vaikka maan tasalla, niin mahtuu enemmän väkeä.” sanoi Luglio.
Kaikki ympärillä olijat yhtyivät lauseeseen ja monet lähtivät levittämään sanaa. Tomar oli ihmeissään kaikesta syntyneestä hälystä. Oli vaikea uskoa, että hänen paluunsa merkitsi näin paljon. Ramon lähti henkilökohtaisesti kutsumaan kylän päällikköä juhliin ja Mirena kiirehti tekemään herkkuja kesteihin. Osc auttoi Tomaria viemään tavaransa huoneeseen, jossa he olivat lapsina asuneet. Huone näytti samalta, samoin heidän kotinsa. Tuntui kuin kuluneet vuodet olisivat vain kadonneet jonnekin.
Kun kaikki olivat työn touhussa, Tomar sai hetken levähtää kaikelta hälinältä. Mirena oli häätänyt hänet pois, kun Tomar oli yrittänyt auttaa häntä ruoan laitossa ja hän päätti lähteä ulos. Tomar käveli tutuilla puukäytävillä ja haisteli ilmaa. Tuntui kummalliselta olla kotona. Ilta rupesi jo hämärtymään ja laskeva aurinko värjäsi taivaan punaiseksi. Tummat, syvät varjot saivat kylän näyttämään kotoisammalta ja Tomar tunsi itsensä levolliseksi pitkästä aikaa. Tomar vaelteli päämärättömästi pitkin katuja, kunnes löysi rauhaisan sopen, missä pystyi keskittymään ajatuksiinsa ja pysymään piilossa hetken.
Tomar nojasi käytävän kaiteeseen ja veti taskustaan piippunsa. Kaivaessaan tupakan puruja toisesta taskusta hänen sormensa koskivat talismaanin käärettä. Sillä hetkellä Tomarin täytti suunnaton viha, katkeruus ja itsesyytökset. Hän alkoi katua sydämensä pohjasta sitä, että oli tullut kotiin. Hän puristi kaidetta niin, että hänen kyntensä jättivät siihen jäljet. Mikä hulluus oli saanut hänet palaamaan? Juuri tätä kaikkea hän oli paennut vuosia sitten. Tomar tahtoi hypätä alas ja paeta illan hämärtämään metsään koskaan taakseen katsomatta.
Tomar veti syvään henkeä, täytti piippunsa nopeasti ja ensimmäisten savujen imeytyessä hänen keuhkoihinsa hän tunsi rauhoittuvansa jälleen. Tomar huokaisi puhaltaen savuja purppuraista taivasta kohden. Pian tämä helpottaa. Pian.
Tuttu henkilö astui varjoista Tomaria kohti. Se oli Senika.
”Kuinka kauan siitä on, Tomar?” Senika kysyi hennolla äänellään hänen tullessaan kaiteen viereen. Tomar käänsi katseensa Senikaan.
”Viisitoista vuotta, sanoisin. Olen pahoillani, kun lähdin sillä tavalla - sanomatta mitään.” Tomar vastasi.
Senika huokaisi. Hän kosketti kevyesti vatsaansa ja nojautui sitten itsekin kaidetta vasten.
”En ole katkera, vaikka ehkä niin luuletkin. Monet olisivat halunneet lähteä, mutta sinä uskalsit tehdä sen oikeasti. Oikeastaan olen ylpeä puolestasi.” Senika sanoi ja hymyili.
Tomar hymyili hänelle takaisin.
”Kuka on onnellinen isä?” Tomar kysyi osoittaen Senikan vatsaa.
”Hamund kosi minua miltei heti lähdettyäsi. Uskoin silti sinun palaavan ja annoin hänen odottaa kolme vuotta. Kaikki uskoivat sinun kuolleen, niin minäkin. Mutta silloin kun aloin odottaa pikku Miraa, myönnyin Hamundille.” Senika sanoi ja hänen korvansa paljastivat hänen punastuvan.
”En haluaisi udella, mutta oliko tyttäresi alku…eh… suunniteltu?” Tomar kysyi varovasti, toivoen ettei loukkaisi tyttöä. Senika vilkaisi ympärilleen, kuin tarkistaen, ettei ylimääräisiä korvapareja olisi kuulolla. Sitten hän nojautui lähemmäs Tomaria.
”Oikeastaan ei, mutta älä vain kerro kellekään. Menimme naimisiin välttääksemme skandaalin. Sinähän tiedät, kuinka herkkä paikka avioton lapsi on. Minä kuitenkin halusin pitää lapseni ja maineeni.” Senika sanoi kuiskaten.
Tomar ymmärsi hyvin. Mikäli Senika ei olisi mennyt vihille, tuleva lapsi olisi voitu tappaa ja asiasta olisi vain vaiettu. Tomar muistaa tällaista tapahtuneen silloin kun hän asui kylässä. Pahimmassa tapauksessa Senika olisi saanut porton maineen ja hänet olisi hylätty ja häädetty pois kylästä.
”Mutta olethan onnellinen liitossasi?” Tomar kysyi. Vaikka hän ei itse halunnut naida Senikaa, ei hän silti toivonut tälle ikinä mitään pahaa.
”Olen kyllä, kiitos kysymästä. Hamund on hyvä aviomies, isä ja rakastaja. En olisi parempaa voinut toivoa. Toivottavasti et loukkaannu.” Senika sanoi ja hymyili vilpittömästi.
”Enhän toki. Miten Luglio muuten otti asian?” Tomar kysyi.
”Tietenkin hän ja isäsi olivat molemmat pettyneitä, kun meidän avioliitostamme ei tullutkaan mitään, tiedäthän sinä heidät. Mutta isän mielestä Hamund on hyvä mies minulle. Äitini ei pidä häntä minään, mutta Mirena on ollut aina tukenani.” Senika hymyili.
Tomar naurahti. Senikan äiti ei ollut pitänyt hänestäkään, joten uutinen ei ollut yllätys. Hetken he molemmat olivat hiljaa ja katselivat yhä tummuvaa taivasta.
”Erikoista, että paluuni takia pidetään tällaiset kestit. Ei ennen pitkiltä matkoilta palaavia näin juhlittu. Hyvä kun otettiin vastaan.” Tomar huomautti.
Vaikka geatkit eivät katsoneet hyvällä kylästä pois lähtemistä, he kuitenkin ottivat aina takaisin palaavat vastaan. Tosin vastaanotto oli yleensä aika viileä. Joitain kertoja matkalaiset oli käännytetty poiskin.
”Luulen, että yleistä mielialaa yritetään kohottaa juhlalla ja mielestäni se on vain hyvä. Monet uuden asukkaat ovat aivan hiljattain menettäneet kotinsa, omaisuutensa, perheensä. Keväällä tänne tuli nainen, hänen turkkinsa oli yltä päältä veressä ja hän kantoi mukanaan kuollutta lastaan. Hän oli kylänsä ainoa henkiin jäänyt. Ajat ovat synkät nykyään. Ajattele millaisessa maailmassa minunkin lapseni joutuvat kasvamaan.” Senika sanoi hiljaa katsoen vakavana tummuvaa taivasta.
”Minä tiedän. Olen matkoillani nähnyt kuolemaa ja tuskaa. Siksi onkin hyvä tulla vihdoin kotiin.” Tomar sanoi puhuen käsilleen.
Senika katsoi häntä pitkään hiljaa.
”Näen silmistäsi, että mieltäsi painaa jokin. Mitä asioita olet joutunut kokemaan näiden vuosien aikana? Millaisia matkasi olivat?” Senika kysyi. Tomar huokaisi. Hän ei aikonut valehdella.
”Olen joutunut katsomaan Varjoa silmästä silmään ja olen nähnyt ystävieni kuihtuvan sen edessä. Jos voisin, kävisin yksin taisteluun sitä vastaan, mutta tiedän etten voi. Haluaisin, teidän kaikkien tähden, mutten voi.” Tomar sanoi hiljaa. Hänen sisällään tuntui pahalta; hän oli tarkoittanut jokaista sanaa, minkä oli sanonut. Senika astui Tomaria lähemmäs.
”En ala edes utelemaan niitä tapahtumia, joissa olet ollut, koska näen, että se on sinulle vaikeaa. Tiedäthän kuitenkin, että nyt olet kotona ja me kaikki välitämme yhä sinusta. Olet meille hyvin tärkeä.” Senika sanoi lämpimästi ja otti Tomaria kädestä.
”Kiitos. On monia asioita, joita haluaisin, mutta en voi saavuttaa. Se syö minua. Jotkut asiat olisi pitänyt tehdä toisin ja toiset taas jättää tekemättä kokonaan.” Tomar sanoi astuen hieman lähemmäksi Senikaa.
”Tiedän tarkalleen, mitä tarkoitat.” Senika sanoi ja katsoi tumman vihreillä silmillään Tomaria, joka ei voinut olla katsomatta takaisin. Tomar ei ollut muistanutkaan, kuinka kaunis Senika oli. Hän liikahti tuuman verran Senikaa lähemmäs, kunnes tunsi tämän lämpimän hengityksen kasvojaan vasten. Tomar kosketti varovasti Senikan hiuksia; ne olivat silkkisen sileät ja pehmeät, aivan kuin Senikakin. Hän tunsi naisen käsien kietoutuvan hänen ympärilleen. Kuinka hän olikin voinut lähteä tämän neidon luota pois.
”Tomar! Tomar, missä olet, sinua kaivataan!” Kuului Oscin ääni huhuilevan kaukaa.
Tomar havahtui kuin unesta. Hän irrotti otteensa Senikasta, hyvästeli tämän nopeasti katsomatta silmiin ja kiiruhti pois paikalta. Mitä hän oikein ajatteli? Senikahan oli jo naimisissa. Tomar ei saisi haluta häntä enää; hänhän oli itse luopunut Senikasta kauan sitten. Tomar toivoi, ettei äskeistä olisi tapahtunut, mutta oli onnellinen, etteivät asiat edenneet pidemmälle.
Osc odotteli Tomaria heidän kotimökkinsä ovella. Tomar huomasi maan tasalla käyvän hirmuisen vilskeen. Kymmenet geatkit kattoivat pöytiä ja kantoivat ruokia esille.
”Noniin, sieltähän se juhlakalu saapuu!” Osc huudahti virnistäen leveästi. ”Kylän päällikkökin saapuu paikalle. Kaikki haluavat kuulla tarinoitasi.” hän lisäsi.
”Niitä jotka eivät mahdu mukaan harmittaa varmaan kovasti.” Tomar sanoi sarkastisesti. Osc vain nauroi.
”No me yritämme saada kaikki tutut mahtumaan mukaan ja ne jotka eivät mahdu kuunteluetäisyydelle alhaalla, voivat istua käytävillä ylhäällä.” Osc sanoi naureskellen.
Mirena keskeytti veljesten keskustelun astumalla ulos talostaan kantaen kolmea kulhollista erilaisia ruokia. Tomar otti häneltä yhden kulhon pois, kun Mirena oli kaatua niiden painosta.
”Sisällä on vielä lisää ruokaa.” Mirena sanoi huohottaen ja jatkoi matkaansa alas.
”Äiti on vieläkin ihan tohkeissaan tulostasi.” Osc sanoi virnuillen ja meni sisälle kantoavuksi. Tomarkin lähti laskeutumaan maan tasalle auttamaan juhlajärjestelyissä.


 Juhlat olivat menestys. Väkeä oli valtavasti ja kaikki toivat mukanaan jotain syötävää tai juotavaa. Aukealle, jossa päivisin oli vilisevä tori, oli kannettu monta pitkää pöytää, joiden ympärillä istui yli satakunta geatkia ja pisimmän pöydän päässä Arthos, kylän päällikkö, joka kunnioitti tilaisuutta läsnäolollaan. Hänen toisella puolellaan istui Ramon ja toisella puolella Luglio. Tomar astui Ramonin vieressä ja Osc hänen vieressään. Naiset istuivat miehiä vastapäätä. Ne, jotka eivät mahtuneet pöytiin, istuivat pöytien ympärillä. Ramon ja Luglio kantoivat muiden miesten kanssa sahtitynnyreitä pöytään ja pian tunnelma hipoi puiden latvoja.
”Saisinko huomionne kiitos?” Ramon kuulutti kun juhlat alkoivat päästä vauhtiin. Hän nousi ylös seisomaan ja taputti käsiä yhteen kunnes juhlaväki hiljentyi katsomaan häntä.
”Haluaisin ensinnäkin kiittää kaikkia, jotka pääsivät tulemaan juhlaan: ette tiedä kuinka paljon tämä merkitsee minulle ja Mirenalle. Erityinen kiitos päällikkö Arthosille, joka kunnioittaa juhlaamme läsnäolollaan! Mutta ennen kaikkea haluamme kiittää Tomaria. Viisitoista vuotta sitten me menetimme toisen poikamme ja tänä päivänä saimme hänet takaisin. Kuolleeksi jo luultu palasi luoksemme.” Ramon sanoi ääni väristen ja katsoi Tomaria liikuttuneena. Tomar oli näkevinään kyyneleen Ramonin silmäkulmassa.
”Mutta eiköhän anneta Tomarille puheenvuoro. Mehän kaikki haluamme tietää, missä kaikkialla hän on ollut nämä pitkät viisitoista vuotta!” Ramon sanoi ja kaikki alkoivat taputtaa ja hurrata. Tomar nousi otettuna seisomaan ja taannutteli innokasta yleisöä. Hän oli pitkään miettinyt kertoisiko Talismaanista ja Varjosta, mutta tuli tulokseen, että kertoisi kaiken muun, paitsi niihin liittyvät asiat. Näinä aikoina geatkit vähiten kaipasivat muistutusta Varjon läsnäolosta.
”Kiitos Ramon, hei ystävät. On hienoa olla jälleen kotona, vaikka koin ja näin matkoillani monia hienoja asioita. Kaikkea kokemaani en ehdi kertoa, vaikka haluaisin. Mutta aloitan tarinani hämyisestä kievarista viisitoista vuotta takaperin. Olin ollut matkassa jo kaksi kuukautta, kun pysähdyin lepäämään erääseen majataloon. Ja juuri tuossa kapakassa tapasin miehen, mustiin pukeutuneen ja synkän kuin yö, joka oli pakomatkalla Varjon shakaaleja…” Tomar aloitti tarinointinsa ja kertoi kaiken mahdollisen minkä vain muisti ja koko juhlaväki kuunteli hiljaa ja keskittyneesti. Kaikissa jännittävissä kohdissa he haukkoivat henkeä, hauskoissa kohdissa he nauroivat ja he olivat helpottuneita, kun kaikki kääntyi hyvin. Pieniä geatkin penikoita kerääntyi hänen tuolinsa ympärille istumaan. Vasta paljon myöhemmin Tomar sai tarinansa päätökseen ja juhlat jatkuivat syöpötellen ja juopotellen.
Kuut loistivat hohtavina taivaalla, välillä kadoten pilvien taakse. Pelimannit vetivät soittimensa esille ja alkoivat soittaa. Nuoret taputtivat tahtia ja vanhukset paheksuivat soittoa. Sama kuvio kuin aina ennenkin. Tomar siemaili olutta ja katsoi juhlivia kyläläisiä. Hänestä tuntui oudolta olla kaltaistensa ympäröimänä. Vuosia hän oli kulkenut ympäri Jerchóvaa ja hän oli melko pian tottunut ihmisten kummasteluun. Häneltä kyseltiin harva se päivä mitä rotua hän oli ja mistä hän tuli.
Tomar hymähti. Oli todellakin kohtalon oikku, että Daran, joka oli ensimmäinen henkilö, johon hän oli tutustunut aikoinaan, oli myös ainoa, joka oli tavannut geatkin aiemminkin. Tomar katsoi Lugliota, joka jutteli juuri kylän päällikölle. Tomarilla olisi hänelle paljon kerrottavaa.
Tomar tyhjensi tuoppinsa ja laski sen puiselle pöydälle. Hänen sisällään tuntui epämiellyttävältä. Hän vilkaisi kuppiaan, mutta tunne ei johtunut alkoholista. Ympärillä käyvä häly ja väenpaljous alkoivat tuntua ahdistavalta. Nuori vaalea tyttö tuli täyttämään hänen tuoppinsa ja iski silmää keinuessaan eteenpäin. Tomar hymyili tytölle, mutta käänsi sitten katseensa pöytään.
Erakkona vietetyt vuodet olivat muuttaneet häntä. Hän oli viettänyt vuosia yksin, eikä tuntenut oloaan mukavaksi tällaisessa paikassa. Ei edes omiensa joukossa. Pelottava tuttu tunne sisuksissa käski häntä jättämään kaiken ja paeta. Pakene tyhmä poika. Pakene, äläkä katso taaksesi. He eivät halunneet sinua takaisin. He tahtovat että lähdet ja pysyt poissa. Tomar puristi kättään nyrkkiin ja hengitti syvään. Hän otti pitkän hörpyn tuopistaan, mutta sulkiessaan silmänsä hän näki kuoleman verenpunaisen hehkun edessään. Tomar hätkähti ja tuoppi oli kaatua.
”Ei enempää olutta sinulle!” Osc nauroi. Tomar nauroi myös, mutta sisällään hänen sydämensä hakkasi. Hän ei voisi enää elää tämän taakan kanssa. Hänen oli pakko puhua.
”Hieno tarina! Sinä olet kokenut uskomattomia asioita!” Ramon sanoi  ja läimäytti häntä selkään. Tomar nielaisi ilmaa.
”Itse asiassa minulla olisi vielä lisää kerrottavaa, mutta vain sinulle.” hän vastasi isälleen. 
”Ja päällikölle myös.” Tomar lisäsi perään.

Ramon katsoi poikaansa kummissaan, ennen kuin kääntyi päällikön puoleen ja kuiskasi jotain tämän korvaan. Päällikkö kumartui pöydän ylle ja katsahti merkitsevästi Tomaria ennen kuin nousi ylös, viittoen heidät peräänsä. Juhlaväki oli aloittanut tanssit, eikä kukaan enää kiinnittänyt huomiota, kun he poistuivat paikalta vähin äänin, kohti Päällikön majaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti