keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Nouseva Uhka - Kappale 15Muuri

Aamu valkeni kirkkaana ja kirpeänä. Linnutkaan eivät olleet vielä heränneet laulamaan. Metsänpohjaa peitti usvakerros, jonka matalalta paistavan auringon ensisäteet maalasi punertavan oranssiksi. Hevosten kaviot saivat usvan pyörteille, kunnes auringon kohotessa ylemmäs se hajosi ja hälveni kokonaan. Aurinko paistoi kirkkaana Eiffelin kasvoihin, mutta sen voima ei enää riittänyt lämmittämään. Talvi lähestyi.
                      He olivat lähteneen yön turvin ratsastamaan kohti Varjon aluetta. Antaniel oli pakannut heille kaiken tarvittavan ja aseistanut heidät tulevaa koitosta varten. Tehtävä tulisi olemaan vaarallinen. Heidän suunnitelmansa oli leiriytyä Varjon Muurin viereen ja tehdä sieltä käsin kolme tiedusteluretkeä Varjon puolelle. Godrun oli osoittanut heille kartalta kohdan Muurista, josta sen ylittäminen olisi mahdollista. Eiffel kaivoi kartan esille ja tarkasteli sitä. Kartalle merkittyyn kohtaan ratsastaisi tätä vauhtia parissa päivässä. He olivat toimineet, kuten Antaniel oli neuvonut ja vältelleet avoimia teitä, käyttäen vain kapeita polkuja ja vanhoja kärryteitä, jollaista pitkin he nytkin etenivät.
                      Eiffel taitteli kartan takaisin taskuunsa ja kääntyi katsomaan taakseen. Muut ratsastivat hänen perässään. He näyttivät väsyneiltä - eikä ihme, olivathan he ratsastaneet pian kymmenen tuntia. Marko nukkui nojaten ratsunsa harjaa vasten ja onnistui jotenkin pysymään hevosen selässä. Waldo huomasi Eiffelin katsovan taakseen ja hän kannusti hevosensa raviin ja ratsasti Eiffelin viereen.
                      ”Mitä sanot, kuinka kauan kestää että ollaan perillä?” hän kysyi.
                      ”Pari päivää jos pidetään tämä tahti, eikä pysähdellä kovin useasti.” Eiffel vastasi.
                      ”Hyvä. Onko sulla tupakkaa?”
Eiffel kaivoi tupakan purut, kääri sätkät kummallekin ja sytytti ne yhtä aikaa. Hän ojensi toisen sätkän Waldolle, joka otti sen kiittäen vastaan. Aurinko häikäisi silmiä ja savut maistuivat hyvältä. Heidän yläpuolellaan varis raakkui ja lehahti lentoon puiden yläpuolella. Eiffelin hevonen hörähti ja puisteli harjaansa löntystäen tasaista tahtia.
                      ”Kuule.” Eiffel aloitti. Waldo kääntyi häneen päin. ”Siltä varalta, että mulle tapahtuu jotain… Toinen sydänkohtaus voi tulla millon vaan, mutta tämä tehtävä pitää saattaa loppuun. Jos mä kuolen, niin sun pitää ottaa ohjat.” Eiffel sanoi. Waldo katsoi häntä vakavana ja nyökkäsi sitten.
                      ”Selvä.” Hän sanoi.
                      ”Tietenkin mä toivon, että me kaikki säilytään hengissä kotia asti.” Eiffel sanoi hymyillen.
                      ”Sitä mäkin toivon. Onhan meillä kivasti massia oottelemassa siellä!” Waldo virnisti.
                      ”Niin…” Eiffel sanoi ja rykäisi. ”Siinäkin tapauksessa… Mä aion lopettaa tämän tehtävän jälkeen. Jos me päästään ehjänä kotiin, sä saat jatkaa mun tilalla. Ota Brittany takas ryhmään, sitä sekin varmaan haluais.” Eiffel sanoi.
Waldo vakavoitui ja vilkaisi taakseen. Muut olivat kuulomatkan ulottumattomissa. Hän kääntyi uudestaan Eiffeliä päin.
                      ”Oletko sä nyt varma? Tämä on meidän ryhmä - sun ryhmä. Mitä sä sitten meinasit tehdä? Mennä eläkeläisten bingoon vai?” Waldo kysyi ja nakkasi tumpin maahan. Eiffel nauroi ääneen ajatukselle.
                      ”En mä niin pitkälle ole miettinyt. En mä tiedä… Sen mä kuitenkin tiedän, että olen liian vanha jatkamaan näitä hommia. Mutta te olette vielä nuoria, Markokin vasta päälle parikymppinen. Teillä on vielä paljon vuosia edessä. Mulla ne vuodet ovat jo takana.” Eiffel sanoi apeana. Totta puhuttuna Eiffel ei tiennyt mitä tekisi, vaikka kaikki mahdollisuudet olivat avoinna, mikään vaihtoehto ei tuntunut sellaiselta mitä hän voisi vakavissaan harkita. Tämä ryhmä oli hänen perheensä, elämänsä, kaikki.
Polku lähti laskeutumaan jyrkästi mäkeä alas ja heidän eteensä avautui kauniit maisemat metsää, joka loisti ruskan värjäämänä punaista ja kultaa, sekä etäisyydessä siintävää vuoristoa. Ehkä jäänkin tänne, kuka tietää Eiffel mietti. Hevonen ravisteli harjaansa ja Eiffelin täytyi ottaa parempi ote ohjista.
”Siltikin… Noh! Mikäs sille nyt tuli?” Eiffel sanoi. Hevonen luimi korvia ja kiskoi ohjista. Se pysähtyi ja tanssahteli paikoillaan. Waldonkin ratsu hirnahti ja viskeli päätään. Eiffel vilkaisi taakseen ja huomasi, että kaikkien ratsut alkoivat käyttäytyä oudosti.
”Nyt ei ole kaikki kunnossa!” Hän sanoi ja yritti rauhoittaa hevostaan.
”Eiffel! Ne vaistoaa jotain!” unestaan havahtunut Marko huudahti.
Eiffel keskittyi kuuntelemaan. Puut havisivat ja metsästä kuului vain linnun laulua. Tuulen vire puhalsi vuorilta ja nostatti pudonneita lehtiä maasta, mutta se ei tuonut mukanaan iloisia terveisiä toisilta kansoilta, vaan kylmän kalman hajun, joka sekoittui pelkoon ja kauhuun.
                      ”Shakaaleja!” Eiffel huusi ja kannusti hevosensa laukkaan. Muut seurasivat heti perässä. Hevosia ei tarvinnut kannustaa enempää, eläimet juoksivat kiitolaukkaa mäkeä alas pelosta sokeina. Heidän täytyi vain pitää tiukasti kiinni, etteivät putoaisi selästä. Heti tien vieressä oli kymmenien metrien pudotus kalliolta alas. Eiffel tarrasi lujaa hevosen harjasta ja vilkaisi taakseen, olivatko muut mukana. Silloin hän huomasi kaukana mäenharjalta ilmestyvän viisi shakaalia jotka juoksivat heidän peräänsä miekat paljastettuina. Shakaalien ruumiinrakenne oli luotu juoksemista varten ja ne saisivat heidät pian kiinni. Waldo veti ohjaksista ja sai ratsunsa jarruttamaan.
                      ”Menkää, menkää!” hän karjui muille jotka ratsastivat hänen ohitseen.
Eiffel käänsi hevosensa ja ratsasti Waldon rinnalle.
                      ”Mitä vittua sä teet?!” Hän huusi.
”Päätöksiä.” Waldo sanoi katsoen shakaaleja, jotka lähestyivät uhkaavaa vauhtia. Waldo kannusti hevosensa uudestaan laukkaan. Eiffel seurasi häntä. Waldo otti jousen olaltaan, päästi irti ohjaksista ja asetti nuolen jouselle ja kääntyi ympäri. Hän tähtäsi ja ampui. Lähimpänä ollut shakaali kaatui ja neljä muuta loikkasi sen yli kirkuen vihaisina. Waldon hevonen lähti viettämään sivuun ja Eiffel ratsasti sen rinnalle ja tarttui ohjaksiin, Waldon asettaessa uutta nuolta. Tähtäys ja osuma. Eiffel kannusti hevosia lisää. Niiden kyljet vaahtosivat ja henki korskui. Waldo ampui uudelleen.
                      ”Perkele!” hän ärähti, nuolen osuessa shakaalia olkapäähän. Vaikka shakaali kompastui osuman vuoksi, se kuitenkin nousi nopeasti pystyyn ja sai kaverinsa nopeasti kiinni. Waldo ampui sitä uudestaan. Nyt nuoli osui shakaalia silmään ja meni kallosta läpi rusahtaen. Enää kaksi shakaalia jäljellä ja ne alkoivat saavuttaa heitä. Eiffelin hevonen hirnui peloissaan, kun toinen shakaaleista oli siitä enää muutaman metrin päässä. Waldo sai sen helposti ammuttua nuolella, mutta hän ei ehtinyt edes ottaa uutta nuolta viinistä, kun viimeinen shakaali syöksyi hänen kimppuunsa ja veti mukanaan alas hevosen selästä ja alas kallion kielekkeeltä.
                      ”Waldo!!” Eiffel karjaisi ja veti ohjaksista minkä jaksoi. Lopulta hevonen pysähtyi, mutta oli liian vauhkona kääntyäkseen ympäri. Eiffel loikkasi alas ratsailta ja juoksi kallion reunalle. Hän kuuli Waldon huutavan ja tullessaan reunalle Eiffel näki hänen roikkuvan alempana kallion ulokkeessa. Shakaali roikkui hänessä kiinni.
                      ”Tapa se TAPA SE!!” Waldo huusi Eiffelille. Eiffel näki jousen maassa, mutta ei yhtään nuolta.
                      ”Eiffel!!” hän kuuli Waldon huutavan. Eiffel näki kuolleen shakaalin ylempänä rinteessä. Hän juoksi shakaalin luokse, kiskaisi nuolen irti shakaalin kurkusta ja juoksi takaisin minkä jaloistaan pääsi. Hän pysähtyi kallion reunalle ja tähtäsi. Jousi oli paljon jäykempi, mitä Eiffel oli odottanut, mutta hän sai sen jännitettyä.
                      ”Varo.” Eiffel sanoi.
Waldo painoi päänsä sivuun Eiffelin ampuessa. Nuoli osui shakaalia suoraan suuhun, kitalakeen. Shakaali korahti, sen ote kirposi ja se tippui tyhjyyteen. Alempana se osui pari kertaa kallioon, ennen kuin katosi jonnekin alas kuusten latvuston sekaan. Eiffel kyykistyi ja ojentautui niin pitkälle kuin kykeni. Waldo ylsi juuri ja juuri hänen käteensä. Eiffelin tarttui kiinni ja kiskoessaan häntä, Marko ilmestyi hänen viereensä ja auttoi vetämään Waldon ylös. Päästessään reunalle hän päästi irti ja veti itse itsensä turvaan.
                      ”Sori.” Waldo sanoi Eiffelille, virnistäen epävireisesti. Eiffel otti tukea Markosta, pyyhkiessään hikeä otsaltaan hengästyneenä.
                      ”Ai mistä? Siitäkö et sä olit vitun tyhmänrohkee idiootti, vai siitä että sä pelastit meidät?” hän sanoi tasatessaan hengitystään ja hymyili sitten. Waldokin hymyili, mutta irvisti sitten pidellen kylkeään. Eiffel huomasi verta revenneen paidan alla.
                      ”Se saatana puri.” Waldo ähkäisi noustessaan ylös.
                      ”Näytäs.” Eiffel sanoi ja katsoi haavaa. Se näytti ilkeältä, muttei vaaralliselta.
                      ”Sidotaan toi ja jatketaan matkaa.” Eiffel sanoi ja vilkaisi ylämäkeen. He olivat jättäneet peräänsä vanan kuolleita shakaaleja.
Aurinko oli noussut ylemmäs taivaalla, päivä oli suorastaan ironisen kaunis. Eiffelillä oli outo tunne sisällään. Jokin ei nyt sopinut kuvaan. Hän lähti kulkemaan Markon ja Waldon perässä hevostensa luokse. Varis lensi heidän ylitseen. Se kierteli hetken korkealla, kunnes laskeutui maahan shakaalin ruhon viereen ja tarkkaili hetken, oliko ateria varmasti kuollut, ennen kuin ryhtyi herkuttelemaan. Eiffel kurtisti kulmiaan. Oli hyvin outoa, että shakaalit hyökkäsivät tällä tavalla, valoisalla ja isolla joukolla. Hän yritti miettiä mistä voisi olla kyse, noustessaan ratsunsa selkään. Koko tilanne oli levällään, kuin palapelin palat, mutta hän ei osannut koota niitä. Eiffel antoi hevoselle pohkeita. Nyt täytyi keskittyä tehtävään, mutta hän aikoi olla varuillaan ja olla valmiina mihin vain.

Kaksi päivää myöhemmin auringon laskiessa he saapuivat Varjon muurille. He olivat ratsastaneet metsän läpi kohti itää. Metsä oli paikoin niin tiheä, että heidän täytyi nousta ratsailta ja taluttaa hevoset ryteikön läpi. Lopulta pusikko alkoi harveta, mutta mäntyjen ja kuusien latvusto oli kasvanut sen verran sankaksi, ettei aurinko paistanut metsän pohjaan laisinkaan. Aluskasvillisuutta ei ollut kuin nimeksi, ainoastaan saniaisia ja muita kasveja, jotka viihtyivät puiden varjossa. Suorastaan kuvaavaa, heidän päämääräänsä ajatellen. Auringon laskiessa metsä vihdoin harveni ja heidän edessään kohosi Varjon muuri.
Maa muurin edessä oli mustaa ja vailla kasvillisuutta. Lähemmin tarkasteltuna huomasi, että maa oli kuollutta, hiiltynyttä. Varjon alueen yllä leijui tummia sadepilviä, mutta muuten oli hätkähdyttävän seesteistä. Eiffel ei tiennyt kuinka maa saattoi näyttää tältä, mutta hän oli täysin varma, ettäse johtui tuosta luonnottomasta rakennelmasta.
                      He lähtivät ratsastamaan kohti muuria. Aurinko laski ja kuut nousivat taivaalle ennen kuin he lopulta saavuttivat muurin. Se kohosi synkkänä ja mustana taivaita kohti, liki kaksikymmentä metriä. Hieman heihin päin loiva muuri oli tehty kivestä mutta siinä ei näkynyt saumoja, eikä laastia. Kallistumaa ei kuitenkaan ollut tarpeeksi ja muurin pinta oli niin sileä, ettei sitä pitkin pystynyt kiipeämään.
Eiffel pysäytti hevosensa ja laskeutui ratsailta. Hän käveli muurin viereen ja katsoi sitä hämmästyneenä. Se oli tehty yhdestä kivestä. Mutta kuinka se oli mahdollista, muuri kun oli yli viisisataa vuotta vanha. Eiffel oli koskemaisillaan muurin pintaa, mutta veti kätensä pois. Varjon läsnäolo tuntui epämiellyttävältä. Hän otti pari askelta taaksepäin ja katsoi muuria. Nämä muurit eivät olleet tavallisia, ne oli rakentanut jokin yliluonnollinen. Ne kasvavat, olen nähnyt itse. Hän muisti Thomin sanat. Eiffel ei pitänyt tästä, mutta hänellä ei ollut enää vaihtoehtoa.
                      ”Leiriydytään tähän. Aamulla lähdetään etsimään sitä ylityspaikkaa.” Eiffel sanoi palatessaan muiden luo. He sitoivat ratsut läheiseen puuhun ja laittoivat nuotion pystyyn. Muussa tapauksessa tulen sytyttäminen olisi liian vaarallista, mutta Eiffelistä tuntui, että jos joku haluaisi löytää heidät, se onnistuisi ilman tultakin. He söivät ja juttelivat tulen kajossa, ennen kuin kävivät nukkumaan.
Eiffel jäi vartioimaan tulta. Häntä ei nukuttanut ja nuorethan tarvitsivat enemmän unta kuin vanhukset. Eiffel hymähti itsekseen. Hän sanoi muita ”nuoriksi” ja muut häntä ”vanhukseksi”, vaikkei hänellä ja Waldollakaan ollut kuin kolmekymmentä vuotta ikäeroa. Priorissa kolmekymmentä vuotta ei ollut mitään.
Lapset kasvavat nopeasti, mutta noin viisitoistavuotiaana kasvu hidastuu, jolloin kaikki lapset – tytötkin-  lähetetään viisi vuotta kestävään armeijaan ja monet jäivät sille tielle. Vasta 33-vuotiaana Priorilainen on saavuttanut täysi-ikäisyyden. Tavallisesti vanhukset nukkuivat pois noin 140 - 150-vuotiaina. Priorin vanhimmaksi elänyt kuoli 195-vuotiaana, mutta huhut kertovat, että aikojen alussa kaikki Priorilaset elivät yli 200-vuotiaiksi. Eiffel siis oli tavallinen keski-ikäinen, mutta rankka elämäntyyli oli verottanut häneltä kymmeniä elinvuosia. Eiffel katsoi käsiään, hän oli huomaamattaan alkanut kääriä sätkää. Jos hän nyt lopettaisi polttamisen ja juomisen, hän saattaisi elää ehkä jopa kymmenen vuotta lisää, ehkä jopa kaksikymmentä. Hän tuijotti puolivalmista savuketta. Kaksikymmentä vuotta. Eiffel nuolaisi paperia, pyöräytti sen sormissaan ja sytytti palamaan. Hitot. Mieluummin elän niin kuin haluan ja kuolen huomenna, kuin että elän vain puolikasta elämää ja kuolen myöhemmin.
Eiffel puhalsi savua kohti taivasta. Tähdet tuikkivat kirkkaina kylmää yötaivasta vasten. Kolme kuuta hohti lähes täysinä taivaalla. Trioon, Balkomin ja Ashtana, niin Antaniel oli kertonut niiden nimeksi.
”Balkomin, pimeyden tuoja. Se nousee ensimmäisenä ja se on tuo suurin, valkea.” Antaniel oli sanonut ja osoittanut taivaalle. ”Trioon nousee seuraavana. Kuoleman kuu, sanotaan sen verenpunaisen värin vuoksi. Metsänkansa uskoo kuolleiden asuvan siellä ja he nostavat maljan sille lähtiessään sotaan, jotta kuolema olisi heidän puolellaan. Viimeinen, tuo pieni sininen, on Ashtana, aamunkoi.”
Ashtana muistutti Eiffeliä heidän kodistaan. Pieni ja sininen, kuten Prior. Trioon sen sijaan aiheutti Eiffelissä kylmiä väristyksiä. Kuoleman kuu, todellakin. Se leijui aavemaisena taivaalla ja sen punainen väri näytti hänestä luonnottomalta. Eiffel kaivoi laukustaan taskumatin, jossa oli Antanielin konjakkia. Hän korkkasi sen ja oli ottamassa hörpyn, mutta pysähtyi, juuri ennen kuin pullon suu koski huulia. Eiffel katsoi punaista kuuta ja oli kohottamaisillaan maljan, mutta jokin esti häntä. Alanko minä todella uskoa yliluonnolliseen? Eiffel tuhahti välinpitämättömästi ja otti pitkän huikan leilistä. Yksi oudon värinen taivaankappale ei vielä minua liikuta.

Tuuli yltyi ja nuotion liekit olivat vähällä sammua. Eiffel nousi nopeasti ja kohensi tulta. Saadessaan lisää syötävää, tuli hieman asettui ja alkoi jälleen palaa tasaisesti. Eiffel istahti alas ja vilkaisi tahtomattaan ylös. Punainen Trioon meni hiljalleen pilveen ja sen verenpurppurainen aura hohti kelmeästi tummien pilvien takaa. Se näytti uhkaavalta, suorastaan pahaenteiseltä ja kylmät väristykset kulkivat pitkin Eiffelin selkäpiitä. Häntä puistatti ja hän veti hupun päähänsä. Yöstä tulisi kylmä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti