torstai 5. joulukuuta 2013

Nouseva uhka - Kappale 3

Város

Pieni sininen planeetta lähestyi heitä hitaasti. Prior oli noin kuun[1]  kokoinen, mutta neljä viidesosa planeetasta oli veden tai jään peitossa. Paksu pilvikerros peitti Priorin lähes kokonaan. Heidän kotimaassaan paistoi kyllä aurinko, mutta yleensä oli pilvistä ja satoi vettä. Marko valmisteli alusta laskeutumiseen ja muut istuivat alas ja kiinnittivät turvavyöt. Alus alkoi täristä voimakkaasti, kun se sukelsi ilmakehään ja pian he olivat pilvimassan sisällä. Heillä ei ollut hajuakaan minne päin Prioria he laskeutuisivat. Alus ei liikkunut, yhtä nopeasti ilmakehässä, kuin tyhjiössä, joten he toivoivat että olisivat edes oikealla puolella palloa. Lopulta pilvet hälvenivät ja he alkoivat tähystää missä olivat.
                      ”Tuolla on tukikohta 3. Käänny ympäri, Marko.” Eiffel sanoi ja viittoi eteenpäin. Marko käänsi aluksen ja he lensivät kohti pääkaupunkia.
                      ”Eikö nää tukikohdat ole hylättyjä?” Waldo kysyi.
                      ”Joo, miks?” Eiffel vastasi.
                      ”Miks tuolla näkyy sitten liikettä?” Waldo osoitti alas. Kaikki katsoivat alas ja näkivät, että alla olevassa tukikohdassa liikkui paljon väkeä.
                      ”Armeijako?” Mendez kysyi. Yhtäkkiä alhaalta laukaistiin ohjus heitä kohti.
                      ”PERKELE!” Marko huusi ja veti ylös. Alus ampaisi pilvien sekaan. Kaikki paitsi Marko paiskautuivat aluksen takaosaan. Marko katsoi tutkaa.
                      ”Vielä perässä! Voi saatana!” hän sähähti ja napsautti paria nappia. Kuului paukahdus, kun Markon laukaisema soihtu lensi pilviin. Marko teki tiukan käännöksen ja muut lensivät vasemman puoleiseen seinään.
                      ”Jes! Toimi.” Marko sanoi vilkaistuaan tutkaa. Hän suoristi koneen, mutta jatkoi matkaa pilvien seassa.
                      ”Qué carajo!?” Mendez äyskäisi. Hänellä ei ollut hajuakaan, mitä tapahtui.
                      ”Meitä ammuttiin ohjuksella. Se lähti soihdun perään.” Marko sanoi irrottamatta katsetta kojelautasta.
                      ”Mitä hittoa ne meitä ampui?” Waldo sanoi vihoissaan. Eiffel auttoi Mendezin takaisin istumaan.
                      ”Mulla on paha tunne tästä. Marko, ohjaa alus kohti Ei Kenenkään Maata. Toivotaan, että meidän auto on vielä siellä, minne me se jätettiin.” Eiffel sanoi.
                      ”Onko hyvä ajatus jättää alus Ei Kenenkään Maalle?” Marko kysyi.
                      ”Mä tiedän yhden paikan. Ohjaa nyt vaan sinne.” Eiffel sanoi. Marko nyökkäsi ja muut istuivat alas. He lensivät eteenpäin pari minuuttia, kunnes Marko uskalsi laskea koneen pilvien alle. He olivat jo kaukana tukikohdasta ja lensivät metsän yllä.
                      ”Ohjaa tonne, tuota vuorta kohti.” Eiffel osoitti. Marko teki työtä käskettyä. Lähestyessään vuorta he näkivät solan, jota olisi mahdoton havaita metsästä käsin. Marko ohjasi solaan, jonka pohjalla oli vanha pienlentokenttä.
                      ”Mä voin luvata, ettei kukaan tiedä tästä paikasta mitään. Ottakaa Antanielin palkkarahat mukaan.” Eiffel sanoi.
Marko ohjasi aluksen kiitoradalle ja laskeutui. He nousivat ulos ja lukitsivat aluksen. Eiffel piilotti heidän palkkionsa hylättyn konehallin varastoon. Sitten hän meni edeltä solan aukolle ja tähysti alas kohti Ei Kenenkään Maata. Lähes neljävuosikymmentä sitten, Prioria ravistelleiden sisällissotien jälkeen Ei Kenenkään Maa jäi miehittämättä, kun kaupunkivaltiot perustettiin. Pieni ja harvaan kansoitettu Prior koostuu viidestä autonomisesta kaupungista. Sotien loputtua ihmiset lähiympäristöstä olivat muuttaneet lähimpään kaupunkiin, Városiin.
Eiffel siristi ainoaa silmäänsä ja tähysti kohti vanhaa tukikohtaa. Metsässä ei näkynyt liikettä tai mitään, mikä voisi viitata siihen, että heidät olisi nähty. Eiffel viittoi kädellään ja muut hiipivät hänen luokseen. He lähtivät laskeutumaan alas laaksoon kivikkoista polkua pitkin. Pian kalliot vaihtuivat metsään ja he kiiruhtivat puolijuoksua eteenpäin.
Puolituntia ja muutamaa pysähdystä myöhemmin he tulivat metsän reunaan. Niityllä ei näkynyt ketään. Pellon reunassa jonkun sadan metrin päässä heistä näkyi auto ja he lähtivät kulkemaan sitä kohti. Pian he saapuivat autonsa luokse, siihen mihin he olivat sen lähes kaksi kuukautta sitten jättäneet. Jeeppi oli kyljellään ja täynnä roskia. Eiffel, Marko ja Waldo tarttuivat auton kyljestä kiinni ja ryhtyivät nostamaan sitä pystyyn. Mendez seurasi vieressä polttaen tupakkaa apeana. Pian jeeppi rysähti oikein päin ja Marko hyppäsi kuskin paikalle. Hän viskoi roskia ulos, otti avaimet taskustaan ja alkoi käynnistää autoa. Moottori starttasi neljännellä yrityksellä ja bensaa oli vielä puoli tankillista. Muutkin nousivat kyytiin. Marko laittoi ykkösen silmään ja käänsi auton ympäri, kohti Városia.
Maantie oli harvinaisen autio. Liian autio. Eiffel tunsi nahoissaan, että kaikki ei ollut niin kuin piti. Hän ei kuitenkaan halunnut manata, joten oli hiljaa. Kukaan ei puhunut mitään ja hiljaisuus alkoi käydä hermoille. Marko napsautti radion päälle. Kuului pelkkää kohinaa. Eiffel  joka istui taas pelkääjän paikalla, alkoi käydä radioasemia läpi. Pelkkää kohinaa.
”Paska radio.” Marko ärähti, napsautti radion kiinni ja avasi hansikaslokeron.
Hän kaivoi käteensä kasetin, pitäen silmänsä koko ajan kiinni tiessä. Eiffel otti kasetin Markon kädestä ja tunki sen soittimeen. Kasetti alkoi soittaa bluesgrassia. Marko painoi toista nappia ja kasetti vaihtoi puolta. Elvistä. Se kelpasi. It's hard to breath, and my chest is a-heaving. Lord almighty, I'm burning a hole where I lay… Kuningas lauloi, kun maisemat vaihtuivat vähitellen. He lähestyivät Városin esikaupunkialuetta. Talot näyttivät yhtä autiolta kuin kadutkin. Yksi talo oli tuhoutunut ja jotkut savusivat.
”Mitä helvettiä…?” Marko ihmetteli ja sulki soittimen.
”Qué?”
                      ”Mitä täällä on tapahtunut?” Waldo kysyi, kun he katsoivat lähiön autioita kujia.
                      ”Mitä? Mä en vittu näe! Kertokaa nyt coño!” Mendez ärähti.
                      ”Ihan kuin… mellakka tai …sota.” Eiffel sanoi ja sytytti kolme tupakkaa. Hän kääntyi takapenkille ja ojensi myös Waldolle ja Mendezille. ”Röökiä, Mendez.” he ottivat savukkeet nyökäten. Marko hidasti vauhtia. Tien vieressä vähän matkan päässä heistä näkyi ihminen. Hän pakkasi autoaan. Eiffel viittoi Markolle pysäyttämään. Mies säikähti, kun jeeppi jarrutti hänen viereensä.
                      ”Ketä te olette?” hän kysyi ja hapuili jotain autostaan. Hän nappasi penkiltä surullisen pienen aseen ja osoitti sillä heitä. Eiffel nosti kätensä ilmaan merkiksi, ettei ollut uhka.
                      ”Hei, me ollaan vaan menossa Városiin.” Eiffel sanoi. Mies laski aseensa, mutta näytti vielä epäilevältä.
                      ”Városiin? Ei kantti. Kaikki on lähteneet sieltä pois. Mäkin tulin vaan hakeen viimeset tavarat.” mies sanoi ja nosti maasta laatikon autonsa takapenkille ja alkoi vyöttää sitä kiinni.
                      ”Mitä täällä on tapahtunut?” Marko kysyi. Mies katsoi heitä kummissaan.
                      ”Ettekö tiedä?” hän sanoi ja vihelsi. ”Paska juttu…”
                      ”Me ollaan oltu poissa jonkin aikaa.” Eiffel sanoi. Mies paiskasi auton oven kiinni ja kiersi kuskin paikalle.
                      ”Ensin mellakat täällä, sitten Civitasissa. Jotkut sano että ne oli Varjolaisia, mutta mitä sillä on väliä. Älkää menkö Városiin.” mies sanoi ja käynnisti autonsa.
                      ”Varjolaisia? Mitä tapahtui?? Hei!” Eiffel huusi, mutta mies kaarsi autonsa ympäri ja ajoi pois. Eiffel istui tyrmistyneenä alas. Marko sadatteli ja kaasutti liikkeelle.

Kun he saapuivat Városiin, näkymä oli synkkä. Jotkut talot olivat kuin pommituksen jäljiltä, siellä täällä kohosi savua ja paloautojen sireenit soivat. Ihmisiä oli enemmän kuin esikaupunkialueella, mutta kaikki kiirehtivät jonnekin. Tie, jota he olivat ajaneet, oli katkaistu ja he joutuivat nousemaan autosta. Toiselta puolelta katua heitä kohti lähestyi poliisi mellakka-asussa.
                      ”Hei! Älkää jättäkö autoanne siihen.” poliisi huusi osoittaen autoa.
                      ”Me ollaan oltu poissa ja tultiin just takas. Mitä täällä on tapahtunut?” Eiffel kysyi. Poliisi nosti visiiriään silmäillen heitä ilmeettömänä.
                      ”Aijaa. Városiin on julistettu hätätila. Varjolaiset hyökkäsivät viikko sitten ja sen jälkeen on ollut pelkkä kaaos päällä. Nyt on tulitauko ja kaikki asukkaat evakuoidaan. Suosittelen samaa teillekin.” poliisi sanoi ja osoitti pampullaan itään. ”Menkää lentokentälle. Siellä saatte tarkemmat ohjeet.” Sitten poliisi jatkoi puolijuoksua matkaansa.
                      ”Voi helvetin helvetti…” Eiffel sanoi tyrmistyneenä. Silloin he kuulivat tutun äänen kutsuvan. He kääntyivät katsomaan ja näkivät Veronican juoksevan heitä kohti. Tytön vaaleat pitkät hiukset olivat tiukalla poninhännällä ja hän oli pukeutunut mustaan t-paitaan ja maastokuvioisiin housuihin.
                      ”Eiffel! Pojat!!” Veronica huusi. ”Missä hitossa te olette olleet? Mä olen etsinyt teitä - kaikki ovat etsineet teitä!! Tsiisus!” Veronica huoahti kun pääsi heidän luokseen. Hän nojasi polviinsa ja veti henkeä.
                      ”Mikä sota täällä oikein on?!” Waldo kysyi. Veronica pyyhkäisi otsatukkaansa.
                      ”Varjolaiset. Ensin alkoi mellakat, sitten ne hyökkäs. Monet loukkaantui pahasti ja moni on kuollut. Vittu… Mä lähdin viikko sitten teidän luokse ja teidän naapuri sano että te lähditte. Se mummo pelkäs kuollakseen ja antoi mulle teidän koiran. Sitte se lähti evakkoon. Se mummo siis, Piski on mulla. Tai siis ei se ole just tässä. Mun kaverit pitää siitä huolta, ne on kentällä lähdössä pakoon. Niin!” Veronica huudahti. ”Perkele! Mä olen lähdössä sinne ja teidän pitää lähtä kans!” hän sanoi hengästyneenä. Eiffel otti tyttöä olasta kiinni.
                      ”Sanoitko että koko kaupunki on evakuoitu?” hän kysyi. Veronica nyökkäsi.
                      ”Joo. Tulkaa mun mukaan nyt. Niin ja Eiffel, Brittany etsii sua. Piä varas, se on ihan hiilenä.” Tyttö sanoi silmiään pyörittäen.
He hyppäsivät autoon ja lähtivät ajamaan Veronican opastamana. Eiffel selitti missä he olivat olleet, mutta ei kertonut tarkemmin kuka heidät oli palkannut ja keitä heidän oli täytynyt tappaa. Hän kuitenkin kertoi Varjolaisista ja siitä mitä Mendezille tapahtui. Veronica nyökkäili, eikä udellut enempää.
Pian he lähestyivät Priorin toista päälentokenttää. Tiet olivat ruuhkaantuneet sitä myöten, mitä lähemmäs he ajoivat ja tullessaan puolen kilometrin päähän autojono tukki väylän kokonaan. Marko veti auton sivuun ja he nousivat ulos. Ei ollut mitään järkeä istua autossa, kun he kävelivät nopeammin loppumatkan. Tie oli täynnä autoja, moottoripyöriä, pyöriä, rattaita, kärryjä ja ihmisiä kantamuksineen. Kaikki olivat menossa kentälle. Isot alukset nousivat ja laskivat lentokentältä vieden pakolaisia pois Priorista. Lentokentän ulkopuolelle oli kasvanut telttaleiri, jossa ihmiset odottivat vuoroaan päästä pakenemaan Városista. Kuiva savinen maa pöllysi tuulessa ja sai silmät kirvelemään. Veronica johdatti heidät leirintäalueelle, jonne hän ja hänen ystävänsä olivat majoittuneet.
                      ”Kaupungissa ei ole enää turvallista, joten me asutaan täällä. Siis siihen asti että päästään pois maasta.” Veronica sanoi heidän tullessaan pienen leirin ääreen. Maassa istui kuusi miestä ja pari naista. Pari heistä kääntyi katsomaan, kun he saapuivat. Yksi heistä oli Brittany. Hän tervehti Veronicaa iloisesti, mutta nähdessään Eiffelin hänen kasvonsa kalpenivat. Hän nousi ylös raivokkaasti.
                      ”Sinä.” hän sanoi ja lähti kulkemaan Eiffeliä kohti. Brittany näytti pelottavan vihaiselta ja Eiffel otti yhden askeleen taaksepäin.
Sinä!” Brittany otti pari juoksuaskelta ja löi Eiffeliä kasvoihin avokämmenellä. ”Senkin saatanan perkele!! Haista paska kusipää!! Haista vittu!!” hän kiljui ja yritti lyödä yhä uudestaan. Eiffel väisti naisen lyönnit ja sai kiinni hänen ranteistaan. Brittany huusi ja kirosi hänen alimpaan helvettiin yrittäessään tempoilla irti. Eiffel päästi irti ja nainen horjahti askeleen taaksepäin ja hetken näytti että hän kävisi uudestaan Eiffelin kimppuun, mutta Brittany puristi kätensä nyrkkiin ja tuijotti Eiffeliä jäätävästi.
”Mä olen ollut huolesta sairaana! Kaksi vitun kuukautta eikä sanaakaan teistä! Kerro nyt edes missä helvetissä te ootte olleet?!” hän sähähti. ”Mä olin jo varma että te ootte kuolleet tai jotain… Oh!” Brittany huudahti nähdessään Mendezin, jota Waldo ohjasi perässään. Nainen loikkasi yhdellä askeleella Mendezin viereen.
”Mendez! Herrajumala! Mitä sulle on tapahtunut?” Brittany kysyi ja tarttui Mendeziä kädestä. Tämä kuitenkin vetäytyi vaivautuneena kauemmas. Veronica nappasi Brittanya kädestä  kiinni.
”Mä voin kertoo. Tule…” Veronica sanoi Brittanylle ja veti tämän kauemmas.
Sillä välin, kun Veronica kertoi saman, mitä Eiffel oli kertonut hänelle, muut istuivat alas. Heidän koiransa Piski ryntäsi yhden miehen sylistä ja hyppi heitä jokaista vasten, nuollen jokaisen kädet märäksi.
Piirissä heille tarjottiin tupakkaa ja olutta. Osan paikallaolijoista he tunsivat, osa oli outoja. Kaikesta huolimatta oli helpottavaa puhua välillä muiden ihmisten kanssa. Eiffel kyseli Veronican kavereilta Panulta ja Remulta tarkemmin Városin tapahtumista, kun Waldo ja Marko juttelivat parin vanhan armeijakaverinsa kanssa. Ainoastaan Mendez istui hiljaa omissa oloissaan. Hän vastasi vain espanjaksi, jos häneltä kysyttiin jotain, joten pian kukaan ei enää jututtanut häntä.
Vähän väliä lentokentän kovaäänisistä tuli kuulutus, jolloin kaikki hiljentyivät kuuntelemaan. ”Matkustajia lennolle 142 pyydetään siirtymään terminaaliin viisitoista. Matkustajia lennolle…” Jotkut tarkistivat lippunsa ja jatkoivat sitten keskustelua. Läheisestä leiristä pari henkilöä alkoi purkaa ripeästi telttaansa ja kulkea sitten kohti kenttää. Panu tarjosi Eiffelille hörpyn taskumatistaan ja hän kiitti nyökäten. Hän otti vielä toisen hörpyn, kun Brittany ja Veronica liittyivät muiden seuraan. Brittany, jolla oli päällään mustat nahkahousut ja –toppi, sekä puolisääreen ulottuvat saappaat, istuutui Eiffelin viereen ja nappasi taskumatin hänen kädestään.
”Se on Panun.” Eiffel sanoi.
”Tiedän.” Brittany hymyili, pyyhkäisten leukaansa. Hän ojensi taskumatin takaisin Panulle, joka kertoi juuri heidän aikeistaan matkustaa Urbe Conditaan.
”Liittouman keskukseen, vaikka se on kyllä melko kaukana. Ajateltiin vaihtaa sinne Hospesista. Mihin te olette menossa?” Panu kysyi Eiffeliltä. Eiffel huomasi Markon kuuntelevan vieressä.
”Meillä ei ole vielä mitään lentoa. Ei ole keritty ostaa, kun just tultiin tänne.” hän sanoi, vetäen tupakkaa. Hänen ei tarvinnut valehdella, kun ei itsekään enää tiennyt mitä olisi järkevintä tehdä. Tilanne Priorissa oli muuttunut hyvin sekavaksi.
”Ei niitä lippuja tarvi ostaa. Prior sai apua Liittoumalta. Niitten alukset ovat toissapäivästä asti vieny pakolaisia ulos täältä. Ja toisesta päästä tänne tulee Liittouman sotilaita.” Brittany sanoi. Eiffel ei ollut varma oliko kuullut oikein.
”Liittouman sotilaita? Priorissa? Siis mitä – miksi?” Eiffel kysyi hämillään. Nyt Waldo ja Mendezkin olivat kääntyneet kuuntelemaan. Brittany katsoi häntä kuin pikkulasta joka ei ollut ymmärtänyt päivän selvää.
”Siis Liittouma tuli apuun. Varjolaisia oli paljon enemmän, kuin mitä kukaan oli tajunnut. Ne vaan... tuli jostain. Me kaikki oltas kuoltu, ellei Liittouman joukot olis tullu väliin.” hän selitti vakavana.
Eiffel nyökkäsi, mutta silti jokin ei nyt ollut hänen mielestään oikein. Prior oli kieltäytynyt aikoinaan liittymästä Liittoumaan ja pysynyt siten puolueettomana. Eiffel oli vajonnut ajatuksiinsa, kun Marko veti häntä hihasta.
”Eif, tule.” hän sanoi ääntään madaltaen. Eiffel nousi ylös ja he kävelivät vähän matkan päähän kuulevista korvista. Eiffel näki Brittanyn katsovan epäilevänä heidän peräänsä. Marko yskäisi.
”Jos me meinataan lähtä Jerchóvaan, meidän pitää lähtä nyt heti. Täällä on liian levotonta.” Marko sanoi ja vilkuili, ettei kukaan kuullut. Eiffel raapi niskaansa mietteliäänä. Jotenkin liukeneminen tässä tilanteessa ei tuntunut reilulta muita kohtaan. He kuitenkin olivat ryhmä. Kun Eiffel ei sanonut mitään Marko jatkoi.
”Waldon ja Mendezin ois parasta lähtä noitten mukana pois… Mutta mitä me sanotaan niille? Vai lähdetäänkö me vain vähin äänin?” hän kysyi.
Eiffel vilkaisi taakseen leiriin.
”Musta meidän pitäisi kuitenkin kertoa Waldolle ja Mendezille mitä me aiotaan. Mutta ei muille.” hän lisäsi hiljaa. Marko nyökkäsi vakavana, kääntyi sitten ja lähti takaisin muiden luokse. Eiffel lähti kulkemaan hänen perässään takaisin. Leiriin tullessaan Marko sanoi jotain Waldolle, joka nousi ylös ja auttoi Mendezin jaloilleen. He lähtivät kävelemään kauemmas. Britannykin nousi ylös, mutta Eiffel pysäytti hänet.
”Meillä on keskinäisiä asioita nyt. Sori.” hän sanoi ja käveli pois. Brittany jäi happamana seisomaan niille sijoilleen, sanomatta sanaakaan. Eiffelin tullessa muiden luokse Waldo katsoi häntä tiukasti. Eiffel oli varma, että hän jo arvasi mistä oli kyse.
”Eiffel? Mihin te ootte lähdössä?” Waldo kysyi suoraan, kun Eiffel tuli kuuloetäisyydelle. Eiffel huokaisi, hän tunsi ystävänsä hyvin, samoin Waldo hänet. Mendez käänsi kasvonsa heidän ääntään kohti.
”Me mennään Jerchóvaan suorittaan se Antanielin tehtävä loppuun.” hän sanoi. Waldon ilme oli ankara, mutta hän ei sanonut mitään.
”Me?” Mendez kysyi.
”Minä ja Marko.” Eiffel sanoi. Mendez nyökkäsi ja pyysi tupakkaa. Waldo antoi hänelle koko askinsa ja kääntyi sitten Eiffeliä kohti.
”Kuule, mä haluan mukaan. Äläkä ala haraa vastaan kääkkä!” hän sanoi vihaisesti, kun Eiffel aikoi sanoa vastaan ”Etkö sä tajua, miten tärkeetä tää on mulle!?” hän ärähti. Eiffel kurtisti kulmiaan ja Waldo ähkäisi tuskastuneena.
”Nämä vitun Varjolaiset! Ensin Nana ja sitten Prior! Mä tulen mukaan. Mä haluan tappaa sen Varjon kuningattaren tai kuolla yrittäessä!” hän sanoi tiukasti ja katsoi Eiffeliä silmiin. Eiffel haluaisi ottaa Waldon mukaan, mutta hän oli luvannut Markolle. Eiffel katsoi Markoa. Waldokin kääntyi häneen päin. Marko katsoi kumpaakin vuorotellen, huokaisi sitten syvään ja pudisti päätään luovuttaen. Eiffel nyökkäsi Waldolle.
”Okei. Mutta meidän pitää olla varmoja siitä, ettet sä yritä enää mitään. Mä en halua löytää sua kuolleena, aivot seinällä tai jotain.” Eiffel sanoi ja risti kätensä puuskaan. Yllättäen Waldo hymyili hänelle aivan erilailla kuin pitkään aikaan.
”Älä huoli. Nyt mulla on vihdoin joku syy elää.” hän sanoi päättäväisesti. Juuri tämän Eiffel halusikin kuulla. Hän hymyili kaverilleen takaisin ja kääntyi sitten Mendezin puoleen, ja otti häntä olasta kiinni.
”Mutta sun täytyy lähtä noitten mukaan vaikka sinne Hospesiin.” hän sanoi.
Mendez näytti masentuneelta, eikä vastannut mitään. Tilanne oli kiusallinen ja surullinen. He olivat ryhmä, aina olleet, eikä Eiffelillä ollut halua hajottaa heitä tällä tavalla, mutta tilanne oli mahdoton.
”Mä olen tosi pahoillani.” Eiffel sanoi, mutta hänen sanansa kuulostivat tekopyhiltä ja tyhjiltä. ”Sä tiedät miksi me ei voida ottaa sua mukaan.” Eiffel jatkoi.
”Mukaan minne?” Britanny kysyi. Hän oli ilmestynyt täysin yllättäen heidän taakseen.
”Hitto nainen!” Eiffel äyskäisi vihaisesti.
Brittany ei välittänyt, vaan astui niin lähelle, että hänen kasvonsa olivat melkein Eiffelin kasvoissa kiinni.
”Hitto itelles! Mä en haluu kuulla enää mitään paskaa sulta Eif, vaan kerrot mitä helvettiä te täällä suunnittelette!” hän sanoi vihaisesti.
Yhtäkkiä kuului korvia halkova räjähdys, jota seurasi voimakas ryminä. Kaikki kavahtivat. Lentokentän katto sortui ja ilma täyttyi lentävistä rakennuksen palasista ja pölystä. Voimakas tuuli nostatti hiekkaa maasta. Ihmiset kirkuivat. Samassa kentällä tapahtui toinen räjähdys ja valtava paineaalto pyyhkäisi leiriin. Kaikki sukelsivat maahan ja peittivät päänsä. Alkoi kuulua ammuskelua ja huutoja. Hälytyssireenit huusivat.


Eiffel nousi maasta ylös ja katsoi nopeasti ympärilleen. Ihmiset juoksivat pakokauhun vallassa. Vähän matkan päässä hän kuuli Brittanyn huutavan Veronicaa ja Waldon kutsuvan Piskiä. Mutta kauempana hän oli näkevinään jotain, mikä sai hänen sydämensä jättämään yhden lyönnin väliin; haarniskoidun shakaalin hahmo ilmestyi telttojen välistä ja katosi saman tien savuun ja hiekkapölyyn.
”Helvetti!” Eiffel henkäisi. Hän tarttui Markon käsivarresta kiinni.
”Lähdetään!” hän huusi.
”Odota!” Marko vastasi ja riuhtaisi itsensä irti. Eiffel lähti hänen peräänsä. Vähän matkan päässä seisoivat Mendez ja Waldo, joka etsi koiraansa hädissään. Marko juoksi heidän luokseen.
”Tänne! Nyt lähdetään!” Eiffel huusi heille.
”…Piski!” Waldo aloitti.
”Unohda se koira! Nyt on kiire!” Marko keskeytti hänet.
Waldo nyökkäsi pettyneenä ja hän sekä Marko tarttuivat Mendeztä kummaltakin puolelta. Sitten he lähtivät yksissä tuumin kiiruhtamaan pois leirintäalueelta. He ohittivat leirin, jossa olivat istuneet hetki sitten. Yksi teltta oli kaatunut ja ihmiset yrittivät pelastaa tavaroitaan. Pala räjähtäneen seinän rakennetta oli osunut suoraan nuotion keskelle ja seivästänyt samalla Panun vatsasta puuhun. Veronica makasi maassa Panun jalkojen juuressa pää veressä, ja Brittany ravisteli tyttöä paniikissa. Naiset huusivat lapsiaan ja lapset itkivät äitejään. Eiffel kovetti sydämensä ja jatkoi matkaansa. Brittany näki heidät ja riensi perään. He lähestyivät tietä, mutta pysähtyivät kuullessaan laukauksia. Ihmiset juoksivat päällystettyä tietä pitkin poispäin lentokentästä.
”Tänne! Eif!” Marko huusi vasemmalta. Eiffel näki hänen juoksevan jo edeltä ja Brittanyn auttavan Waldoa ohjaamaan Mendeztä. Hän otti heidät parilla askeleella kiinni.
”Mitä sä teet?” Hän kysyi Brittanylta juostessaan.
”Autan!” Brittany ärähti. He kuulivat auton lähestyvän. Marko kaartoi heidän eteensä.
”Hypätkää kyytiin!” hän huusi.
Eiffel otti Brittanysta kiinni.
”Et sä oo tulossa!” hän sanoi. Brittany kiskaisi itsensä irti.
”Yritä estää!” hän ärähti. Marko hermostui.
”Nyt jumalauta! Kyytiin siitä!!” hän karjui. Eiffel luovutti ja hyppäsi etupenkille ja Brittany puolestaan takapenkille Mendezin viereen. Marko painoi kaasua ja he ajoivat hiekkatietä pitkin pois leirintäalueelta. Tiellä oli sulut siinä kohtaa, missä soratie yhdistyi Városiin menevään väylään, mutta Marko ohjasi auton pientareen kautta niiden ohi. Eiffel katsoi taaksepäin. Leiri oli täydellisen kaaoksen vallassa ja vieressä kulkeva päätie tukkeutui jalan pakenevista ihmisistä. Heitä seurasi sotilaista, jotka tulittivat siviilejä. Lopulta metsä peitti näkymän ja Eiffel kääntyi menosuuntaan. Tilanne oli muuttunut radikaalisti kymmenessä minuutissa.
”Ohjaa tonne. Kierretään Város.” Eiffel osoitti oikealle. Tien ylitti rautatie, joka vei kohti Civitasia. Marko käänsi auton ja he lähtivät ajamaan kiskojen viertä pitkin pohjoiseen. Ajettuaan puoli tuntia kiskot ylittivät toisen tien. He kääntyivät tielle ja jatkoivat kohti Ei Kenenkään Maata. Brittanyn pää kääntyi, kun hän katsoi ympärilleen kummissaan.
”Minne te olette menossa?” hän kysyi.
”Ei Kenenkään Maalle.” Eiffel vastasi kääntymättä häneen päin. Häntä ärsytti, että nainen oli tunkeutunut mukaan, mutta hän oli myös huolestunut. Hänen oli pitänyt alun perin lähteä vain Markon kanssa, mutta nyt mukana olikin enemmän väkeä kuin lähtiessä. Eiffel oli oikeastaan tyytyväinen, että Waldo oli saanut sisunsa takaisin ja tuli mukaan vahvistukseksi. Mutta Mendezistä oli enemmän haittaa kuin hyötyä ja Brittany ei edes tiennyt mistä oli kyse.
Eiffelin hermot olivat tiukalla ja hän tarvitsi nyt äkkiä tupakkaa. Hän kirosi ääneen kaivaessaan savukkeitaan ja ensimmäinen tupakka tippui jalkatilaan. Sadatellen hän sai tupakkansa syttymään. Eiffel mietti mitä hän tekisi Brittanyn kanssa, kun hän veti tervanhuuruisia henkosia. Voisiko hänet jättää Ei Kenenkään Maalle? Ehkä hän pärjäisi, jos he jättäisivät auton hänelle. Eiffel katsoi turhautuneena sivupeilistä taakse. Brittanyn mustat hiukset liehuivat sekaisin tuulessa ja hän katsoi ahdistuneen näköisenä maisemia. Eiffelillä kävi yhtäkkiä naista sääliksi. Eiffel kaivoi taskustaan toisen tupakan ja sytytti sen omallaan. Hän kääntyi istuimella ympäri ja ojensi savukkeen Brittanylle, joka otti sen yllättyneenä käteensä. Eiffel hymyili vielä ja kääntyi sitten taas menosuuntaan.

Pian he saapuivat Ei Kenenkään Maalle. He lähestyivät aluetta vastakkaisesta suunnasta, kuin viimeksi, ja he olivat erityisen tarkkaavaisina. Vaikka tie oli ollut tyhjä ja lentokentän jäätyä taakse he eivät olleet nähneet tai kuulleet mitään, se ei silti tarkoittanut, että vaara olisi ohi. Kasarmit, joista heitä oli tulitettu, olivat metsän takana muutaman kilometrin päässä. Marko ohjasi auton hiljaa pois tieltä kaiken varalta. Lopulta he päättivät hylätä auton ja mennä loppumatkan jalan.
                      Juuri kun he olivat sammuttaneet auton, kuului heidän yläpuoleltaan jyrinää. Kaikki jähmettyivät paikoilleen. Puiden yläpuolella lensi suuri kone, joka nousi ylemmäs ja katosi lopulta näkyvistä. Ainoastaan jyrinä kuului vielä pitkään sen jälkeen. Eiffel nousi ensimmäisenä autosta ulos. Hän käveli suoraan takakontille ja otti sieltä esiin kiväärinsä, sekä käsiaseita, jotka hän heitti Waldolle ja Markolle, jotka myös astuivat ulos.
”Mitä te aiotte?” Brittany kysyi. Eiffel ojensi hänellekin pistoolin. Britanny tarkisti oliko siinä ammuksia, latasi sen ja pisti sen vyöhönsä kiinni.
”Meillä on alus piilossa vuoren rinteessä.” Eiffel sanoi. Marko irrotti auton avaimen ja ojensi sen Brittanylle. Hän katsoi avainta vakavana.
”Me lähdetään Jerchóvaan.” Waldo sanoi Brittanylle, joka laittoi avainta taskuunsa. Brittany hätkähti kuullessaan maan nimen.
”Jerchóvaan? Ootteko te sekaisin?? Miksi vitussa sinne?” Hän ihmetteli.
”Sori mutta se ei kuulu sulle. Sä tulit tänne asti, mutta me ei voida ottaa sua mukaan.” Eiffel sanoi tiukasti ja lähti kulkemaan vuorta kohti.
Brittany tuhahti välinpitämättömästi ja lähti hänen peräänsä. Marko kohautti olkiaan ja otti Mendezistä kiinni. He kulkivat metsän läpi sanomatta sanaakaan. Eiffel tiesi Brittanyn seuraavan, mutta ei halunnut tehdä asialle mitään. Olisi kohtalokasta alkaa riidellä nyt, kun heillä oli suuri vaara päästä hengestään, jos joku huomaisi heidät. Välillä jostain kauempaa kuului ääniä ja he painuivat mataliksi, kunnes äänet hiljenivät. Matka taittui hitaasti ja aurinko laski. Pian tulisi niin pimeä, että heidän olisi vaikea suunnistaa. Maa alkoi kuitenkin jo viettää ylöspäin ja pian he kipusivat vuoren rinnettä ylös.
Muutamaa tuntia myöhemmin he tulivat piilokentälle. Brittany päivitteli hiljaa itsekseen. Hänkään ei tiennyt kentän olemassaolosta. Kun he tulivat aluksen luo, oli jo niin pimeä, etteivät he erottaneet alusta vuoren seinistä. Marko käveli pimeyteen ja muut jäivät odottamaan. Yhtäkkiä kuului matala ääni, kun Marko avasi koneen. Aluksen valot syttyivät ja Brittany henkäisi ääneen. Ovi sihahti auki ja he lähtivät kulkemaan sisään.
”Miten..? Mistä?” Brittany hämmästeli koskiessaan aluksen kylkeä. He nousivat kyytiin ja Britanny asteli ohjaamoon. Hän näytti vaikuttuneelta silmäillessään kojelautaa. Marko tuli hänen viereensä ja alkoi selittää miten alusta ohjattiin. Brittany kuunteli tarkkaan ja esitti välillä tarkentavia kysymyksiä. Eiffel käveli heidän luokseen ja keskeytti Markon puheen.
”Britanny…” hän aloitti. Marko kuitenkin tuli väliin.
”Eiffel, Britasta voi olla hyötyäkin. Mä ainakin tarvitsen perämiestä, tai no, -naista.” hän sanoi ja istuutui alas käynnistelemään alusta. Eiffel pudisti päätään ja pyyhkäisi suutaan. Britanny laski käden hänen olalleen.
”Sä ehkä pidät mua vaan riesana, mutta musta näyttää että te tarvitsette vahvistusta.” hän sanoi hiljaa ja nyökkäsi Mendeztä kohti. Eiffel katsoi olkansa yli ja huokaisi turhautuneena.
”Et sä ole pelkkä riesa.” Eiffel sanoi ja pyyhkäisi Britannyn käden olaltaan tylysti.                      ”Mä en vaan haluais, että sulle käy samoin.” hän lisäsi ja käveli takasin aluksen perälle hakemaan Mendeztä. Britanny katsoi hetken hänen peräänsä ja istuutui sitten Markon viereen. Hän kiinnitti turvavyönsä ja alkoi auttaa lähtövalmisteluissa. Moottori hyrähti hiljaa ja alus alkoi vapista. Muutkin istuivat alas ohjaamoon.
SRB?” Marko kysyi.
”Valmiina.” Britanny vastasi.
”SSME?”
”Valmiina.”
”Tietokoneet?”
”Valmiina.”
”Sinä?”
”Totta hitossa.” Brittany virnisti.
Marko naurahti ja napsautti kojelaudassa oleva namikkaa. Alus kohosi vavahdellen pari metriä ilmaan ja liikkui hitaasti kohti solan suuaukkoa.
”Ok. Pitäkää kiinni.” Marko sanoi.
Moottorit huusivat, kun alus syöksyi kohti korkeuksia. Eiffel puristi istuimen käsinojaa hänen painautuessaan penkkiin kiinni. Hän katsoi sivuikkunasta ulos ja näki silmänsä syrjällä Priorin siniharmaan pilvikerroksen jäävän taakse. Vaikka oli toisaalta helpottavaa päästä välittömästä hengenvaarasta pois, ei Eiffel voinut olla ajattelematta, että tämä saattoi olla viimeinen kerta, kun hän näki kotinsa. Todennäköisesti se oli heidän kaikkien viimeinen kertansa, kun he näkivät Priorin. Hyvästi kaunis kotini, sinua tulee ikävä. Sitten hän käänsi katseensa tähtiin ja kovetti sydämensä. Mitä ikinä edessä olikin, hän olisi valmis kohtaamaan kaiken.

[1]                            Maan kuun (latin. Luna) kokoinen. Kirj. Huom.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti