keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Viimeinen Luku - Kappale 18Sopimus


Arthos tarkkaili kaikkia läsnäolioita terävillä silmillään. Hän nosti kupin huulilleen ja joi sen hartaasti tyhjäksi,. Hän laski maljan alas, melkein rituaalisesti, yhä sanaakaan sanomatta. Vieressä Osc kertasi päässään äsken lausuttuja sanoja. Hän oli kyllä perillä siitä mitä tapahtui, mutta vastahan he olivat saapuneet Korvenpäähän. Alkaako sota jo näin pian?
                      ”Korvenpään geatkit liittyvät joukkoihinne, mutta yhdellä ehdolla: Että hän johtaa joukkojamme.” Arthos vastasi ja viittasi kädellään Nanákia.
                      ”Mitä – Minä??” Nanáki henkäisi, hänen äänensä muuttuen käheäksi, saaden hänet yskimään.
                      ”Nanákin kohtalo ei ole käsissämme. Hän saa päättää itse mitä tekee.” Nerval vastasi tupakansavun pölähdellen hänen puhuessaan.
                      ”Nanáki.” Päällikkö aloitti kääntyen kohti yhä yskivää tyttöä. ”Johdatko kansamme kanssani sotaan?” hän kysyi.
Hiljaisuus laskeutui. Nanáki katsoi typertyneenä Päällikköä ja kaikkia läsnäolijoita.
                      ”Sinä olet tosissasi.” hän naurahti epäuskoisesti. ”Te kaikki olette.” hän jatkoi käyden pälyillen muita terävällä katseellaan.
                      ”No?” Arthos kysyi ja kaatoi itselleen lisää kupin pohjalle.
                      ”Täh? En tietenkään! Näytänkö minä teistä johtajalta? En tiedä mitään sodankäynnistä! Enkä minä pysty! Katsokaa nyt minua, jaksan hädin tuskin edes kävellä.” Hän vastusti kiivaasti ehdotusta.
                      ”Tomar näki ennustuksen, jonka mukaan sinä tulet pelastamaan –!” Osc aloitti, mutta Arthos vaiensi hänet yhdellä käden liikkeellä.
                      ”Hänen täytyy itse päättää, emme voi pakottaa Nanákia tähän vastentahtoisesti.” päällikkö sanoi ja käski katsellaan Oscia olemaan puuttumatta keskusteluun. Poika oli tyytymätön, mutta pysyi vaiti.
                      ”Olen pahoillani, mutta … en voi suostua. Liian monta henkeä vastuullani. En kyennyt pelastamaan edes yhtä.” Nana lopulta synkästi, tuijottaen ilmeettömänä lattiaa.
                      ”Se on siis päätetty.” Arthos sanoi ja laski juomansa pöydälle. Nerval nyökkäsi.
                      ”Palaamme huomenna johtajamme luokse. Emme tarvitse saattajaa.” mies sanoi ja vaihtoi pari sanaa veljensä kanssa vieraalla kielellä.
                      ”Arthos.” kylän vanhin kutsui päällikköä narisevalla äänellä. Arthos katsahti vanhusta, joka nyökkäsi hänelle, nousten vaivalloisesti penkiltä. Myös päällikkö nousi ylös, ojentaen kätensä avuksi kylän vanhimmlle.
                      ”Suokaa anteeksi.” Päällikkö sanoi arvokkaasti vierailleen ja talutti vanhuksen ulos huoneesta. Muut jäivät istumaan niille sijoilleen. Heti kun ovi sulkeutui heidän perässään Osc siirtyi istumaan Nanákia vastapäätä.
                      ”Nana, ole kiltti. Kylämme – kansamme tulevaisuus on sinusta kiinni. Me olemme puhuneet tästä, muistatko?” Hän aneli. Tyttö katsahti häntä kylmästi.
                      ”Olen pahoillani mutta en voi suostua. Oikeasti, ei minusta ole johtamaan joukkoja. Koko ajatus on naurettava.” Nanáki toisti. Tytön äänestä kuuli, ettei hän pysyisi tyynenä enää pitkään.
                      ”Mutta sinä olet henkivartija. Olet soturi!” Osc intti.
                      ”Olin henkivartija, mutta en ole soturi. En enää. Näillä voimilla en saisi tapettua enää edes kärpästä. Sitä paitsi minä en halua olla mukana tässä taistelussa. En pyytänyt herätä henkiin keskelle sotaa. Haluan vain lähteä Varjon alueelle ja etsiä siskoni… ja hänet.” Nana sanoi tuimasti, kasvojensa sulkeutuen sana sanalta, kuin ikkunaluukut sateella. Hän sulki tunteensa pois, ja tuijotti kylmillä silmillään lattiaa.
                      ”Voit matkustaa kanssamme, jos haluat. Lähdemme aamun koitteessa Daranin avuksi Luoteeseen, Varjon puolelle.” Nerval sanoi hymyillen arvokkaasti Nanalle, joka vastasi vaivoin hymyyn hymyllä. Osc ei ollut uskoa korviaan.
                      ”Se on itsemurhaa! Juurihan painotit kuinka heikossa kunnossa olet, et selviä hetkeäkään Varjon puolella! Anna minun edes tulla mukaan suojelemaan sinua.” Osc sanoi ja polvistui Nanan eteen. Hän tarttui tyttöä kädestä ja katsoi häntä syvälle silmiin. Nanáki häkeltyi eleestä, muttei ehtinyt sanoa sanaakaan, kun ovi kävi uudelleen. Päällikkö ja Orven palasivat huoneeseen. Osc ponnisti ripeästi ylös ja ja istuutui penkille tyttöä vastapäätä.
                      Päällikkö Arthos asteli keskelle huonetta ja jäi seisomaan Fjoðuriaanien eteen. Hän rykäisi hiljaa. Kaikki vaikenivat kuuntelemaan.
                      ”Olen muuttanut mieleni, Orven sai pääni käännettyä. Geatkit liittyvät sotaan. Kutsun huomenna kylän miehet koolle, ratsastamme kohti taistelukenttää kahden päivän kuluttua auringon noustessa.” Päällikkö julisti virallisesti. Kaikki miehet nyökkäsivät ja Nerval nousi seisomaan.
                      ”Ja me ratsastamme kanssanne.” hän sanoi juhlallisesti ja ojensi kätensä päällikölle. Arthos tarttui käteen ja puristi sitä. Sota oli virallisesti alkanut ja Korven geatkit olivat nyt osa sitä.
                      Osc sai uutisesta lisää voimaa ja pituutta. Hän oli mielessään jo valmistautunut ajatukseen sodan syttymisestä, mutta nyt se oli tosiasia. Kaikki läsnäolijat puhuivat toisilleen kiivaasti, mutta Nanan ilmettä oli vaikea lukea. Hän pyöritti viiniä kupissaan ilmeettömästi. Sota oli hänelle yhdentekevää, eikä se kiinnostanut Nanaa, vaikka hän joutuisikin sen keskelle tahtomattaan. Osc ei voinut olla ajattelematta tätä.
                      ”Nanáki, sinun ei tarvitse johtaa joukkojamme. Se oli minulta liikaa pydetty, nyt ymmärrän sen. Olen pahoillani aiheuttamastani mielipahasta.” Arthos sanoi ja alkoi kaataa jälleen viiniä kaikille. Nanáki nyökkäsi ja kiitti hiljaa viinistä.
                      ”Nostakaamme malja. Sodalle ja voitolle.” Arthos sanoi ja kohotti kuppinsa. Kaikki läsnäolijat nosivat seisomaan ja kohottivat kuppinsa ja he joivat maljan voitolle, joka tosin vaikutti epätodennäköiseltä. Kukaan ei kuitenkaan sanonut sitä ääneen.
                      Ilta oli muuttunut jo yöksi, kun seurue vihdoin päätti lopettaa kokouksen. Arthos pyysi Oscia saattamaan ihmisvieraat lähimpään majataloon, jossa he saisivat yöpyä päällikön kustannuksella. Kun he olivat jo ovella lähdössä, Arthos tarttui Nanákia olkapäästä.
                      ”Orven ja minä haluaisimme vielä vaihtaa kanssani pari sanaa.”
Nana nyökkäsi. Nerval kumppaneineen oli jo matkalla pitkin kävelysiltaa, kun Osc pysähtyi.
                      ”Mene vain, minä saatan hänet itse.” Päällikkö lausui hänelle. Osc katsoi vielä Nanan perään pettyneenä, mutta jatkoi sitten miesten hännillä. Hän olisi tahtonut antaa Nanalle yösijan kotoaan, mutta päällikkö selvästi oli päättänyt toisin. Osc huokaisi turhautuneena. Hänen yrityksensä viettää aikaa tytön kanssa eivät ottaneet tuulta alleen. Hän olisi tahtonut tutustua paremmin, saaada henät puhumaan tai jopa uskoiumaan, mutta nyt se olisi mahdotonta. Fjoðuriaanit odottivat Oscia riippusillan päässä. Hän sai heidän parilla ripeällä askeleella kiinni ja he jatkoivat matkaansa itään päin, kohti majataloa.

                      Seuraavalla sillalla Osc vilkaisi olkansa yli Honganpäätä ja huomasi päällikön, Orvenin ja Nanan tulevan juuri ulos. Hän ehti miettiä, että voisi neuvoa miehille tien  majataloon  ja mennä tyttöä vastaan, mutta huomasikin heidän kääntyvän väärään suuntaan. Osc pysähtyi niille sijoilleen ja kurtisti otsaansa. Kolmikko lähtikin kulkemaan päin pohjoista, eikä suinkaan majataloa kohti. Vanha pervo tietenkin oli kutsunut tytön luokseen yöksi, Osc mietti harmistuneena marssiessaan ihmismiesten perään. Osc henkäisi luovuttaen. Haen tytön heti auringon noustessa syömään kanssani aamiaista. Hän vakuutti itselleen, saaden siten itseluottamuksensa takaisin. Loppumatkan kävelessään majatalolta kohti kotiaan Osc mietti, millaista ruokaa hän pyytäisi äitinsä valmistavan sulokkaalle vieraalleen aamulla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti