perjantai 10. tammikuuta 2014

Nouseva Uhka - Kappale 7

Joonan lahja


Tähdet tuikkivat hiljaista yötaivasta vasten ja kolme kuuta valaisi autiota metsää. Nuotio, jonka Waldo sai syttymään lukuisten epäonnistuneiden yritysten jälkeen, rätisi iloisesti lämmittäen sen ympärille istuvien ihmisten käsiä ja mieltä. Heidän noustuaan rantaan pari tuntia aiemmin, he olivat etsineet mahdollisimman suojaisan paikan metsän keskeltä ja leiriytyneet sinne, sikäli mikäli leiriksi voi kutsua yhtä nuotiota hiekkakuopan keskellä. Kaikki heidän tavaransa olivat jääneet Cer909-kiitäjään ja loput aseet ja tarvikkeet olivat räjähtäneet kuljetusaluksen mukana. Heillä ei ollut muuta omaisuutta kuin märät vaatteet, jotka he olivat levittäneet kuivamaan kiville ja puiden oksille.
Jerchóvassa oli syksy ja ilta. Auringon laskettua oli tullut hyvin viileää ja kaikki olivat onnellisia, kun nuotio vihdoin loimusi lämmittäen. Oli parempi istua puolipukeissa ja palella nyt, kuin pitää märät vaatteet päällä ja sairastua.
”Se on sijoiltaan, ainakin. Solisluu on saattanut murtua.” Brittany sanoi tunnustellessaan Eiffelin olkapäätä.
”Siltä se vähän tuntuu.” Eiffel sanoi ja irvisti Brittanyn kokeillessaan käden asentoa.
”Sori, tää täytyy laittaa paikoilleen.” Brittany sanoi pyyhkäisten märkiä hiuksiaan pois kasvoilta. ”Ja se muuten sattuu.” hän lisäsi.
”Okei. Tee se sit kans nopeasti.” Eiffel sanoi ja puri hammasta yhteen. Brittany otti Eiffelin olkapäästä ja hartiasta kiinni ja vetäisi olkapään takaisin paikoilleen.
”Ai SAATANA!” Eiffel karjaisi ja piteli olkapäätään, johon sattui helvetillisesti. ”Mut kiitti.” hän lisäsi vääntäen kasvoilleen epävireisen hymyn. ”Olisipa nyt röökiä, tekis mieli niin saatanasti.” Eiffel sanoi ja otti paremman asennon maassa.
”Joo, samoin.” Waldo sanoi ja nakkasi nuotioon kuivan oksan. Brittany ja Mendezkin komppasivat. Sitten he istuivat hetken hiljaa tuijotellen nuotiota, haaveillen savukkeista. Lopulta Waldo kampesi itsensä ylös. Hän kokeili puussa roikkuvia housujaan, jotka olivat vielä märät ja kylmät.
”Mä voisin lähtä etsiin jotain parempaa suojaa. Luolaa, asutusta, mitä vain.” hän sanoi.
”Mä tulen mukaan.” Marko sanoi ja nousi ylös. He kumpikin pukivat vielä märät housut jalkaan, mutta jättivät paitansa vielä kuivumaan. Waldo nosti maasta pitkän kepin ja sytytti sen kärjen nuotiossa. Sitten hän lähti Markon kanssa kulkemaan pimeään metsään. Eiffel, Brittany ja Mendez jäivät istumaan nuotion äärelle. Eiffel katsoi kahden kaverinsa perään, kunnes he katosivat pimeyteen.
Jossain heidän yläpuolellaan räsähti ja he kaikki hätkähtivät. Eiffel kääntyi nopeasti katsomaan äänen suuntaan. Hän huokaisi helpotuksesta nähdessään ison pöllön istuvan puun oksalla. Pöllö muistutti huuhkajaa, mutta se oli paljon kookkaampi ja kokomusta. Sen nokassa oli pieni orava, jota se ryhtyi syömään.
”Luoja mä säikähdin tota pöllöä.” Brittany sanoi katsoessaan pöllön iltaruokailua. Lintu ei tuntunut välittävän saamastaan huomiosta. Eiffel katsoi kuinka pöllö repi jyrsijän jalkaa irti ruumiista ja mietti että oli kaksi vaihtoehtoa: joko pöllö oli tottunut ihmisiin, eli lähistöllä olisi asutusta, tai sitten se ei osannut pelätä heitä, jolloin asutusta ei olisi mailla halmeilla. Pian pöllö oli saanut vedettyä jyrsijän kupuunsa. Se levitti siipensä ja lehahti lentoon. Eiffel ei ollut ikinä nähnyt noin suurta lintua ja hän mietti mitä muita outoja ja pelottavia asioita Jerchóvalla olikaan tarjota. He olivat oudossa maassa ilman mitään varusteita. He eivät edes tienneet missä päin maata he olivat.
Mendez istui heitä vastapäätä. Hänen polvensa oli joko nyrjähtänyt tai mennyt sijoiltaan. Kummin vain, he eivät osaisi tehdä asialle mitään. Uiminen ei ollut tehnyt hyvää hänen vammalleen ja nyt hän oli sokea ja lisäksi rampa. He olivat vaarallisella matkalla vieraassa maassa ja heillä oli matkassaan mies, joka tarvitsi apua pelkästään liikkumiseen. Mendez istui pää painuksissa ja piteli toisella kädellään kipeää polveaan. Eiffel näki, että hän ajatteli aivan samaa kuin hänkin.
Eiffelillä teki mieli sanoa, ettei hän ollut pelkästään taakka, tai että ei hän voisi mitään sokeudelleen, mutta sanat juuttuivat kurkkuun. Kaikki kuulostaisi vain niin tekopyhältä sanahelinältä. Eiffel ei tiennyt kuinka saisi pidettyä porukkansa kasassa. Mendez oli lannistunut sokeutumisen jälkeen, Waldon mieli oli ollut ailahtelevainen jo vuosia ja hän saattaisi yrittää itsemurhaa uudestaan milloin vain ja Brittany oli joutunut lähes vahingossa tähän kaikkeen mukaan. Ainoastaan Markoon Eiffel pystyisi luottamaan kaiken keskellä. Poika oli osoittanut olevansa kovempi pala mitä ulospäin näytti.
Kuut siirtyivät taivaalla. Suurin sinertävä kuu alkoi jo lähestyä horisonttia, kun pienin, kirkas valkoinen kuu oli vasta noussut keskelle taivaan kantta. Eiffel, Brittany ja Mendez olivat odotelleet jo pari tuntia keskenään. Tuuli puhalsi hiipuvaan nuotioon ja levitti kekäleitä ympäriinsä. Eiffel nousi ylös ja siirteli jalallaan hiillosta takaisin pesään. Hän aikoi juuri lähteä hakemaan lisää puita, kun metsästä kuului askelia. Hän käänsi katseensa ja näki Waldon ja Markon palaavan takaisin.
”Me löydettiin asutusta. Sinne on jotain viisi kilometriä matkaa.” Waldo sanoi istahtaessaan alas nuotion äärelle.”
”Millaista asutusta? Kävittekö te katsomassa lähemmin?” Eiffel kysyi.
”Maatila ja ei käyty. Lähdettiin heti takaisin, ettei unohdettaisi reittiä tänne.” Marko sanoi. Eiffel nyökytteli. Asutus oli hyvä asia, ehkä he saisivat suojaa, ehkä jopa ruokaa.
”Jaksatko sä kävellä Mendez?” Waldo kysyi.
”Mä voin kävellä ite, jos olis joku keppi, johon nojata.” Mendez sanoi. Marko ponkaisi heti ylös ja harppoi metsään. Pian hän palasi pitkän kepin kanssa. Hän ojensi sen Mendezille, joka kokeili sitä nyökytellen.
”Tää on hyvä.” hän sanoi ja nousi ylös ottaen tukea kepistä. Brittany nousi ja otti Mendeztä käsivarresta kiinni, mutta hän pyyhkäisi käden pois. ”Älä. Antakaa mun kävellä ite, muuten mä en koskaan opi selviään yksin.” hän sanoi.
”Okei, mut me kyllä sanotaan kun tulee kiviä tai jotain muuta.” Waldo sanoi. Mendez nyökkäsi ja hymyili hieman. Muutkin hymyilivät. Sitten he sammuttivat nuotion, vetivät kylmät vaatteet päälleen ja lähtivät matkaan.

Metsä oli pimeä ja melko vaikeakulkuinen. Tuuheat kuuset ja männyt eivät päästäneet kuun valoa metsän pohjaan ja he kompastelivat vuorollaan milloin juuriin, milloin kiviin. Waldo ja Marko yrittivät neuvoa muita, mutta hekään eivät muistaneet ulkoa jokaista estettä.
”Vittu ku on niin pimeä, ettei näe mitään. Sä et ole Mendez ainoa, joka kompastelee.” Eiffel murahti käytyään jälleen polvillaan maassa.
”Älä yritä. Täällä ei kukaan kynnä maata niin paljo ku sä.” Brittany tokaisi ja muut nauroivat, jopa Mendezkin naurahti. Eiffelistä oli mukava nähdä Mendez paremmalla tuulella, joten hän ei pistänyt Brittanyn piikittelyä pahakseen.
Aikansa kuljettuaan metsän keskellä he saapuivat kinttupolulle. Marko selitti polun vievän tilalle ja he lähtivät seuraamaan tietä. Vaikka polku olikin kapea ja epätasainen, oli sitä silti helpompi kulkea kuin metsän pohjaa. Polku kiemurteli pimeässä metsässä ja lähti sitten viettämään mäkeä ylös. Kun he pääsivät kallion päälle, polku kääntyi jälleen alaspäin. Eiffel katsoi kalliolta näkyvää maisemaa. Koskematonta metsää silmänkantamattomiin ja horisontissa maisemaa rajasi jylhät vuoret. Eiffel yritti palauttaa mieleensä Jerchóvan karttaa ja mietti mitkä vuoret olivat kyseessä. He olivat meren rannalla, mutta lähistöllä ei näkynyt merkkejä isosta kaupungista, joten he eivät olleet ainakaan Demón lähellä.
Yli tunnin taivallettuaan metsässä, polku toi heidät vihdoin metsän reunaan ja he näkivät edessään uinuvan maatilan. Aitauksessa nukkui lauma lampaita, mutta muut eläimet olivat ilmeisesti tallissa ja navetassa. He kävelivät tietä pitkin kohti taloa, kun talon pihassa nukkuva koira heräsi ja alkoi haukkua vimmatusti. He yrittivät hyssytellä koiraa joka pysytteli heistä parin metrin päässä räksyttäen, kun talon ovi aukesi ja ulos astui parrakas mies kädessään talikko. Hänen takanaan kurkki pelokkaan oloinen nainen kädessään lihanuija.
”Ketä te oletta? Mitä te haluatta?” Mies kysyi tiukkana, mutta hänen äänensä paljasti pelon.
”Anteeksi, emme ole uhka! Tarvitsemme vain yösijaa ja lämpöä. Olemme eksyksissä ja ystävämme on loukkaantunut.” Eiffel sanoi ja viittoi kohti Mendeztä, joka nojasi vaivalloisen oloisesti keppiinsä. Mies katsoi häntä epäillen. Koira lakkasi haukkumasta ja isäntä kääntyi katsomaan sitä. Waldo istui kyykyssä maassa ja rapsutti koiraa, joka heilutti häntäänsä ja nuoli hänen kämmentään. Mies laski talikkonsa.
”Ulsa ei päästä pahoja lähelleen. Te ette siis ole Varjolaisia.” Hän sanoi ja astui sivuun ovelta ja viittoi heidät sisään. Emäntä hymyili ja riensi edeltä sisälle.
”Anteeksi tyly vastaanotto. Näenä päevinä ei voi kato olla liian varovainen.” Mies sanoi päätään pudistellen Eiffelin astuessa sisään pirttiin.
Muut tulivat perässä, koirakin yritti seurata Waldoa, mutta mies komensi sen takaisin pihalle. Pirtti oli hirsistä rakennettu vanhanaikainen tupa. Keskellä tupaa oli pitkä pirtinpöytä, johon emäntä sytytti kynttilöitä. Pirtin perällä oli ovi keittiöön, josta hehkui lämmin valo; ilmeisesti emäntä ryhtyi laittamaan yöpalaa yllätysvierailleen. Makuuhuoneen ovelle oli ilmestynyt kaksi pientä lasta ja yksi noin kaksitoistavuotias poika.
”Milja, Tessa, nukkumaan! Sää myös Joona.” Emäntä komensi.
”Ei! Mää haluan jäädä!” poika kivahti ja istui pöydän ääreen. Emäntä huokaisi, mutta ei alkanut kinaamaan.
He istuivat kaikki pöytään. Talon isäntä istui pöydän päähän, emännän tarjoillessa kaikille kahvia.
”Meleko myöhäänen ajankohta tupata kyllään. Teillä on myös oudot vaatteet. Mistäs te tuletta?” Isäntä sanoi hieman kummastellen. Brittany ja Waldo katsoivat Eiffeliä, joka mietti pitäisikö valehdella vai kertoa totuus.
”Tulemme ulkoplaneetalta. Olimme lähdössä kotiin, kun Varjolaiset ampuivat aluksemme mereen ja olimme vähällä hukkua. Nyt meillä ei ole muuta, kuin nämä märät vaatteet yllämme. Emme edes tiedä missä olemme.” Eiffel sanoi. Puolitotuus olisi parempi kuin pelkkä valhe. Muutkin näyttivät tyytyväisiltä Eiffelin kertomukseen. Isäntä näytti yllättyneeltä ja nyökytteli mietteliäästi. Emäntä ilmestyi Eiffelin taakse ja kokeili hänen paitaansa.
”Ayga kuulkoon! Työhän vilustutta kohta!” hän huudahti ja riensi makuukammariin. Pian hän palasi mukanaan sylillinen vilttejä, jotka hän kietoi kaikkien niskaan, sitten hän palasi keittiöön.
”Ulkomaista, ai taivaista? Mistä? Millanen alus teillä oli??” poika kyseli innoissaan. Isäntä läimäytti poikaa päähän.
”Äläs sää poika utele ennen kuin ollaan esittäädytty kunnolla!” hän ärähti.
”Kyselit sääkin!” poika vastasi nyrpeästi ja isäntä läimäytti häntä uudestaan. Poika hieroi päälakeaan, mutta tajusi nyt olla hiljaa.
”Mää olen Thom Joonan poika, tämä tässä on kovapäänen läppini Joona Thomin poika ja vaimoni Isla Thrynin ty’är. Kammarissa ovat likkani Milja Ilsan ty’är, Tessa Ilsan ty’är, sekä nuorimmaiseni Riia Ilsan ty’är.” Thom esitteli ylpeänä itsensä ja perheensä.
”Minä olen Eiffel, tässä ovat Waldo, Brittany, Mendez ja Marko. Tulemme Priorista, jossa ei käytetä sukunimiä.” Eiffel sanoi.
Isäntä kätteli kaikkia vuorotellen. Emäntä toi pöytään leivän ja voita ja istuutui miehensä viereen pöydän viereen. He kävivät kiitollisina leivän kimppuun. He eivät olleet syöneet mitään kahteen vuorokauteen. Kuljetusaluksen muonavarat olivat loppuneet ensimmäisenä päivänä ja heillä oli huutava nälkä.
”Vai pistivät Varjolaiset aluksenne pärreiksi.” Thom sanoi vakavana. ”Kuulostas siltä, että meillä on yhteinen vihollinen.” hän sanoi sukien partaansa.
”Kyllä. Olimme vähällä päästä hengestämme. Mendez loukkaantui pakkolaskussa ja minä loukkasin olkapääni. Olemme suuresti kiitollisia vieraanvaraisuudestanne. Osaatteko kertoa meille missä päin Jerchóvaa olemme? Ehdimme lentää niin korkealle aluksellamme, ettemme nyt tiedä missä olemme.” Eiffel sanoi.
”Tottakai! Joona, haepa kartta, se ois tuolla kapiokaapissa!” Thom sanoi. Poika ponkaisi ylös ja kiiruhti penkomaan pirtin perällä olevaa puukirstua. Pian Joona palasi kellastuneen kartan kanssa. Thom otti kynttilän lähemmäs ja levitti kartan pöydälle. Kaikki kumartuivat lähemmäs.
”Nonnii… Tämä tässä olis Rannan ja met olemma tässä. Rannanmón ja Lännen Huoneen välissä.” Thom sanoi ja osoitti kartalla Jerchóvan länsirannikon reunaa. He olivat laskeutuneet noin viidenkymmenen kilometrin päähän Rannanmosta.
”Aygalle kiitos Huoneesta! Varjolaiset eivät tule tänne niin kauan kuin Huone vahvistaa rivejään.” Ilsa huokaisi Thomin nyökytellessä.
”Voi olla että meijänki häätyy pian jättää tila ja lähteä turvaan sinne. Idässä, missä on paljon Varjon alueita, tavallisen kansan on pitäny lähteä pelon ajamana pois kodeistaan ja muuttaa Hoviin. Täällä käy niin pian kanssa.” Thom sanoi vakavana ja otti vaimonsa kainaloonsa.
”Mitä on tapahtunut?” Eiffel kysyi. Ilsa niiskautti äänekkäästi ja Thom huokaisi synkästi.
”Varjon äpärät tulivat ja polttivat kokonaasen kylän. Ilsan veljen koko perhe menetti henkensä. Hyvä mies kuoli. Ja kaikki viattomat naiset ja läpitki.” Thom sanoi ja Ilsa pyyhki silmiään yöpaitansa helmaan.
”Olen todella pahoillani.” Eiffel sanoi hiljaa.
”Eikä kukaan ole niiltä kohta ennää turvassa.” Thom sanoi vakavana. ”Ne muurit eivät pidättele Varjolaasia. Päinvastoin. Ne kasvavat, olen nähnyt itse.” Thom sanoi. Eiffel ei ymmärtänyt mitä mies tarkoitti.
”Jos ne Varjolaiset tulevat niin mie tapan ne miun miekallani!” Joona uhosi ja nousi ylös penkillä. Thom painoi pojan takaisin istumaan.
”Jos Varjon shakaalit tulevat, sinneet pysty tekemän mittään. Ne ovat hirviöitä. Petoja.”
”Liittoumallakin on shakaaleja!” Joona tinkasi. Thom tuhahti ja nousi ylös.
”Liittouma! Pah! Mitä nekin ovat tehreet meidän hyväksi? Tulevat tänne ja valtaavat meijän maat ja alistavat satoja vuosia. Mutta kun Varjo nousee, he katoavat. Antavat meidät niille kuin, kuin lahjana. Pysykööt poissa, sanon minä!” Thom sanoi äreänä ja marssi keittiöön. Nyt vuorostaan Ilsa läimäytti poikaansa päähän.
”Osaisit sääkin olla välillä hiljaa! Painu nukkumaan!” hän kivahti ja kääntyi sitten muiden puoleen. ”Anteeksi äskeinen. Thom se aina hermostuu, kun aletaan puhua Liittoumasta. Suokaa anteeksi.” Ilsa sanoi ja nousi ylös. Hän talutti poikansa niskasta käsin makuuhuoneeseen ja kipitti sitten keittiöön miehensä perässä. Eiffel kääntyi katsomaan karttaa uudestaan.
”Eikö Antaniel puhunut jotain Lännen Huoneesta?” hän kysyi ääntään madaltaen.
”Dánin suku hallitsi Lännen Huonetta. Niin tosiaan.” Marko sanoi nojautuen lähemmäs karttaa. Eiffelkin katsoi karttaa, kun hän huomasi Joonan vielä kurkkivan oven raossa. Poika hätkähti tajutessaan Eiffelin katsovan ja hän sulki pikaisesti kammarin oven. Keittiöstä kuului puhetta ja pian Thom ja Ilsa palasivat takaisin pirttiin.
”On jo niin myöhä, että pian on jo aikaine!” Thom naurahti. ”Aletaahan nukkumaan ja jatketaan jorinaa aamulla.” hän sanoi ja veti kapiokirstusta peitteitä, jotka hän vaimonsa kanssa levitti tuvan lattialle. Eiffel ja muut vielä kiittelivät isäntäväkeä vieraanvaraisuudesta, ennen kuin he menivät omaan makuukammariinsa ja he kävivät nukkumaan tuvan lattialle. Vaikka alusta ei ollut mukavin mahdollinen, ei unta tarvinnut paljoa odotella.

Seuraava aamu tuli paljo aikaisemmin kuin olisi tarvinnut. Eiffelin noustessa ensimmäisenä ylös, oli Ilsa jo laittamassa ruokaa keittiössä. Eiffel kokeili tuolinkarmille levitettyjä vaatteitaan, jotka alkoivat jo olla lähes kuivat. Sitten hän käveli tokkuraisena keittiöön kysymään vessaa ja pesupaikkaa. Ilsa, joka touhusi kolmen kattilan kanssa neuvoi hänet pihan poikki huussiin ja aittaan, jossa oli pesutupa. Ulkona aurinko pilkisti jo puiden lomasta ja aamu oli raikas. Aitassa häntä vastaan tuli renki, joka tervehti Eiffeliä, vaikkei tuntenutkaan häntä. Vasta saatuaan huuhdeltua kasvonsa kylmällä vedellä Eiffel heräsi kunnolla. Hänen palatessaan takaisin tupaan Thom käveli pihalla häntä vastaan.
”Hyvvää huomenta! Ilsa siellä jo laittaa ruokaa, mää käyn vielä lypsämässä lehmät renkipojjaan kanssa ja tulen sitten kanssa syömähän!” hän sanoi pirteästi ja jatkoi matkaansa.
Eiffel astui takaisin tupaan, jossa Ilsa kantoi pöytään ruokaa. Brittany oli myös noussut ylös ja auttoi emäntää kattamisessa. Eiffel liittyi seuraan ja nappasi Ilsalta painavan näköisen kattilan ja kantoi sen pöytään. Brittany kävi potkimassa muut ylös.
”Naiset täällä joutuu tekeen kaikki työt kun te luuserit vaan nukutte!” hän sanoi repiessään Markoa ylös. Ilsa vain nauroi. Pian kaikki olivat hereillä, tai ainakin ylhäällä ja istuivat ruokapöytään. Thomkin liittyi heidän seuraansa, kun he olivat jo aloittaneet syömisen. Lapsetkin olivat heränneet, mutta he eivät kauaa malttaneet syödä, vaan riensivät jo pian ulos, ainoastaan nuorimmainen istui Ilsan sylissä koko ajan.
”Toivottavasti saitte yhtään nukuttua. Met yritimma pittää mahollisimman vähän ääntä.” Thom sanoi hymyillen ystävällisesti.
”Saatiin, ei teidän olisi tarvinnut varoa, mehän tässä tulimme teidän rauhaanne häiritsemään.” Eiffel sanoi. Thom pudisti päätään.
”Ei, ei. Te oletta vieraitamme nyt. Ottakaa toki lisää.” Thom jatkoi ja viittoi kohti ruokapöytää. Heitä ei tarvinnut kahdesti käskeä.
”Silti emme halua olla vaivananne kovin pitkään. Jatkamme matkaa levättyämme. Sanohan Thom, kuinka pitkä matka täältä on Lännen Huoneeseen?” Eiffel kysyi voidellessaan leipää. Thom suki partaansa pureskellen ruokaansa samalla.
”Jaa-a. Sanoisin, että kävellen viikko. Mutta saman verran on myös Rannankaupunkiin. Miksi juuri Huoneeseen, jos saan kysyä. Onko teillä tuttavia siellä?” Thom kysyi.
”On. Ja se on luultavasti turvallisempi vaihtoehto nyt.” Eiffel vastasi. Thom nyökytteli ja kaatoi kummallekin olutta.
”Totta. Huone olis parempi vaihtoehto kuin Rannanmo. Mää menisin kanssa sinne.” hän sanoi tarjoillessaan olutta muille. ”Mutta tiet ovat turvattomia nykyään. Ja teillä on nuo oudot vaatteet, saatte vielä epätoivottua huomiota.” Thom sanoi. He katsoivat omia vaatteitaan ja tajusivat, että todella, paikalliset eivät pukeutuneet farmareihin tai t-paitoihin. Brittanyn tiukat vaatteet olivat vanhoillisessa Jerchóvassa erityisen silmiinpistävät.
”Hei! Mehän voitas lahjoittaa teille vaatteita, eikös vain Thom?” Ilsa sanoi koskettaen miestään käteen ja Thom nyökkäsi.
”Todella kohteliasta teiltä, mutta emme me voi ottaa vaatteitanne vastaan.” Brittany sanoi.
”Se olisi aivan liikaa.” Waldo komppasi.
”Ei ei ei!” Ilsa nauroi. ”Meillä oli vielä viime talvena viisi renkiä töissä, nyt meillä on enää Jano. Aitassa on iso läjä vaatteita käyttämättöminä. Voitte valita itsellenne sopivat sieltä.” hän sanoi hymyillen.

He viipyivät kaksi päivää Thomin ja Ilsan luona auttaen tilan töissä ja keräten voimia. He saivat päälleen arkiset tunikat ja pellavahousut. Ilsa yritti saada Brittanya pukemaan ylleen piian mekon, mutta hän kieltäytyi kohteliaasti ja puki päälleen rengin vaatteet Ilsan päivitellessä vieressä. Päivisin Marko ja Waldo auttoivat Thomia karjanhoidossa ja Brittany Ilsaa ruoanlaitossa. Eiffel ja Mendez, jotka eivät kyenneet raskaisiin töihin, vahtivat pienimpiä lapsia, muiden tehdessä töitä.  Iltaisin he pelasivat korttia Thomin ja Janon kanssa. 

Tilalla oli niin viihtyisää, että lähdön koittaessa kaikki olisivat halunneet jäädä vielä ainakin päiväksi. Ilsa taas olisi halunnut pitää Markon, Waldon ja Brittanyn apulaisina, mutta he joutuivat kieltäytymään kunniasta, vaikka olisivat halunneetkin jäädä.
                      ”Harmillista, te oletta niin reippaita työntekijöitä. Jos muutatte mielenne, tiedätte missä me asumme.” Ilsa sanoi ja halasi kaikkia vuorotellen hyvästeiksi. Thom kätteli kaikkia ja herranmiehenä kumarsi Brittanylle. Eiffeliä hän kätteli pisimpään.
                      ”Rehellisiä ihimisiä näkkee ennää harvoin. Eiffel, sinä, poikasi ja tyttösi oletta aina tervetulleita majaamme.” hän sanoi yhä ravistellen hänen kättään. Eiffelillä meni hetki tajuta mitä Thom tarkoitti.
                      ”Kovin ystävällistä, mutta… eivät he ole lapsiani.” Eiffel sanoi hieman kiusaantuneena. Thom näytti vilpittömästi yllättyneeltä. Hän katsoi Eiffeliä ja kaikkia vuorotellen ja repesi sitten nauramaan. Kaikki alkoivat nauraa, makeiten nauroi Ilsa.
                      ”Voi Thom! Anteeksi kovasti Eiffel!” Ilsa sanoi minkä naurultaan kykeni. ”Ja me ajattelimme, että te olette kaikki niin pitkiä ja samannäköisiä, kun… Ayga kuulkoon!” hän sanoi ja nauroi ratketakseen.
                      Väärinkäsityksestään toivuttuaan he hyvästelivät koko talon väen ja lähtivät matkaan. Oli hyvä, että hyvästit olivat olleet hilpeät, sillä kaikkien mieliala tuntui kohonneen. Matka taittui kepeästi huulta heittäen ja maisemia ihaillen. Thomin ja Ilsan erehdyksen jälkeen kaikki alkoivat kutsua Eiffeliä isäksi, mutta hän ei pistänyt sitä pahakseen. Eiffel oli vain iloinen, että kaikki olivat kerrankin hyvällä tuulella.

He olivat ehtineet matkata kolmisen tuntia, kun he huomasivat jonkun ratsastavan tiellä heidän perässään. He ehtivät jo valmistautua pahimpaan, kun he tunnistivat ratsun ja ratsastajan. Joona ratsasti heidät kiinni vanhalla tammalla.
”Mitä sinä täällä?” Marko kysyi, kun Joona saavutti heidät.
Nuorukainen hidasti tamman käyntiin heidän vierelleen.
”Työ menettä Huoneeseen?” Joona kysyi. Hänellä oli sylissään jokin käärö, josta hän piti tiukasti kiinni.
”Kyllä, kuinka niin?” Eiffel vastasi. Joona vilkaisi taakseen, ikään kuin tarkistaakseen, ettei kukaan kuulisi tai näkisi.
”Työ etsittä Dánin Antanielia?” poika kysyi ja naurahti tyytyväisenä, kun näki toivotun reaktion. ”Mää kuulin, kun te puhuitta siitä silloin ekana iltana. Mutta sanonpa vain, että Antaniel ei ole Huoneessa. Etsikää sitä Panthin kylästä.” Joona jatkoi silmää iskien. Eiffel pysähtyi.
”Mistä sinä tämän tiedät? Tunnetko sinä Antanielin?” hän kysyi. Joona vilkaisi taas olkansa yli.

”Tavallaan. Ai niin, tää on teille. Se oli miun mutta nyt soon teidän. Luulen että te tuletta tarvitsemaan sitä. Mun täytyy nyt lähtä, isä on jo varmaan raivona.” Joona naurahti ja ojensi sylissään olleen käärön Eiffelille. Sitten hän käänsi ratsunsa ympäri ja laukkasi pois vilkuttaen. He vilkuttivat pojalle hyvästiksi. Eiffel aukaisi kankaisen käärön, jonka sisältä paljastui karkeasti taottu miekka, joka oli kuitenkin terävä ja hyvässä kunnossa. Joonan lahja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti