lauantai 30. toukokuuta 2015

Viimeinen Luku - Kappale 17

  


Talven ensimmäinen ilta


Satoi lunta. Raskaat hiutalet leijailivat äänettömästi maahan tummanharmaalta taivaalta. Balkominin kalpea hehku kajasti heikosti paksujen pilvien takaa. Vanha Orven veti peurantaljan päällensä lähtiessään köpöttämään kotoaan kohti Päällikön majaa. Puoli tuntia sitten yksi Arthosin kaartilaisista oli tullut hänen ovelleen ja pyytänyt saapumaan viivyttelemättä Honganpäähän. Orven ei pitänyt kiiruhtamisesta ja hän oli hätistänyt yli-innokkaan alokkaan tiehensä ja jatkanut illallisensa syömistä. Mitään ei pitänyt tehdä tyhällä vatsalla. Sitä paitsi kuivalihaa ei sopinut hotkia kiirellä, muuten saisi vain vatsanpuruja. Vasta illallisen päätteeksi hän vaihtoi ehjän tunikan päällensä, sekä veti paksun taljan harteilleen. Hän noukki vielä kyhmyisen sauvansa oven pielestä ennen kuin astui ulos iltaan.
                      Ilmassa haisi pakkanen ja riippusiltojen laudat olivat kylmät ja liukkaat. Ne natisivat äänekkäästi ja joku toinen olisi helposti kuvitellut niiden jo vetelevän viimeisiään, mutta kylän vanhin, joka oli astellut näitä käytäviä jo 90 vuotta tiesi, etteivät ne pikku pakkasesta hajoaisi. Geatkien rakennelmat olivat jykeviä ja sitkeitä, kuin rautahongat, joiden varaan koko kylä oli rakennettu; ne eivät huojuneet rajuimillakaan myrskyillä tai haurastuneet kovimmastakaan pakkasesta.
                      Orven naksautti kieltään ja jatkoi vaappumistaan kohti Korvenpään keskusta. Hän oli kääntymässä oikealle kiertääkseen keskustorin, kuten aina, mutta tällä kertaa hän pysähtyi, tuumi hetken ja kääntyikin vasemmalle. Seuraavassa mänyssä oli kierreportaat ylös. Ei pikku lenkki pahaa tee. Orven tuumi ja lähti kipuamaan portaita ylös. Hänen lonkkansa eivät vanhuuttaan enää olleet parhaassa kunnossa, ja tikkaiden nouseminen kävi kipeää. Mutta Orven tiesi, että portaiden välttely ei ainakaan parantaisi asiaa. Jos lakkasi kävelemästä kipujen vuoksi, pian hän ei pääsisi enää ylös sängystään. Ylhäällä tasanteella hän saattoi erottaa keskustelun ääniä nurkan takaa. Puuhun rakennetussa asuintalossa oli ulko-ovi raollaan ja sisältä kuului puhetta.
                      ”…Kerron kaiken sitten, kun tulen päällikön luota.”
                      ”Älä anna hänen odottaa.” vastasi hauras vanhan naisen ääni.
Tämähän on Ramonin mökki. Orven tuumi ja avasi oven. Eteiseen asteli juuri Osc kasvot kalpeina. Hänen takanaan tuvassa Mirena istui tuolilla nyyhkyttäen, kasvot haudattuna syvälle käsiinsä. Sisällä Mirenan vierellä oli myös Senika, joka silitti lohduttaen hänen olkapäätään. Silloin Orven huomasi myös Oscin takana viittaan piiloutuneen geatkitytön, josta näkyi vain kuononpää hupun alta. Muukalainen. Tyttö ei ollut kylästä, Orven tiesi heti. Hän haisi taivaskansalle – ja kuolemalle.
                      ”Orven! Mitä sinä täällä teet?” Osc hämmästyi yllättävää vierasta. Vieras tyttö luikahti eteisen poikki ulos asunnosta odottamaan.
                      ”Minun unikakkiaiseni sanoi, että tällä kertaa kannattaa ottaa läntinen reitti. Meillä on ilmeisesti sama matka?” Orven sanoi narisevalla äänellä.
                      Mirena oli ilmestynyt Oscin taakse olohuoneen suulle.
                      ”Kylän vanhin.” hän sanoi kunnioittavasti ja niiata niksautti. Senikakin tuli eteiseen ja seurasi Mirenan esimerkkiä.
                      ”Surevien vaimojen ei tarvitse esittää urheaa.” Orven sanoi arvokkaasti ja kumarsi lyhyesti naisille. ”Osanottoni, hyvät rouvat.” hän sanoi vilpittömästi.
                      ”Kiitos.” Mirena sanoi jäykästi ja poistui samaa tietä kammariinsa. Senika nyökkäsi hyvästiksi  ja kääntyi Mirenan perään. Oven takaa kuului vielä Senikan ääni:
                      ”Heti kun jaksat, niin lähdetään Sarinan luokse.”
Sitten ulko-ovi sulkeutui Oscin perässä. Hän kääntyi kylän vanhimman puoleen.
                      ”Tiedät siis isästä ja Lugliosta.” Osc sanoi vakavana Orvenille.
                      ”En tiennyt, mutta päättelin. Kerro kulkiessamme mitä heille tapahtui, mutta esittele minut viehättävälle seuralaisellesi ensin.” Orven sanoi hymyillen tytölle.
                      ”Tässä on Nanáki, toimme hänet Demósta. Nanáki, hän on kylämme vanhin, Orven Kaburynpoika.” Osc esitteli. Orven nyökkäsi kohteliaasti ja  lähti sitten vaappumaan kohti lähintä siltaa. Osc ojensi kyynärpäänsä Nanákille tueksi ja he lähtivät seuraamaan Orvenia kohti Honganpäätä.


***

Kaksi tuntia aiemmin kylän päällikkö Arthos asteli Osc perässään kylän halki kolmen Fjoðuriaanin luokse. Kylän laidalle oli jo alkanut kerääntyä uteliasta yleisöä. Päällikkö huoahti syvään. Viimeiseksi hän olisi halunnut ihmisten alkavan parveilla kylässä. Oscilla oli parasta olla pahuksen hyvä syy päästää heidät sisään. Ja kansalaisten kannallta oli parasta selvittää heidän tarkoitusperänsä nopeasti.
                      ”Olen Arthos Khadealin poika, Korvenpään Päällikkö. Tietooni on saatettu, että olette ystäviämme.” Päällikkö kajautti pysähtyessään ihmisten eteen. Hänen ja Oscin taakse ilmestyi miekoin ja keihäin aseistettuja geatkeja, päällikön kaarti.
                      Nerval marssi  lähemmäs ja kumarsi. Myös taaempana seisseet Fjoðuriaanit astelivat lähemmäs ja painoivat päänsä alas.
                      ”Arvon Päällikkö Arthos, minä olen Nerval ja seurassani ovat veljeni Hordas ja Falkor. Me olemme Fjoðuriaaneja. Johtajamme Daran on hyvä ystävä geatki Tomar Ramoninpojan kanssa. Johtajamme ystävät, ovat myös meidän ystäviämme; Fjoðuriaanit eivät kohota miekkaansa kohti geatkia.” sanoi etummainen ihminen, jolla oli maantienharmaat hiukset ja parta, sekä kolme pitkää lettiä hiuksissaan.
                      Päällikkö katsoi hiljaa kumartavia miehiä. Hänen katseensa oli terävä, suorastaan läpitunkeva. Arthos käveli lähimmäisen ihmisen viereen, jonka pää oli yhä painuksissa. Oli hiljaista.
                      ”En haista varjoa. He eivät ole Varjolaisia. Kuulitte itsekin, he ovat ystäviä.” Päällikkö lopulta sanoi, niin että kaikki läsnäolijat varmasti kuulivat. ”Voitte nousta.” hän lisäsi ja viittoi ihmisiä seuraamaan.
                      ”Ottakaa vieraidemme hevoset ja etsikää niille suoja.” Arthos antoi käskyn kahdelle kaartilaiselle. ”Ja te –” hän viittoi muita vartijoita” – pidätte huolen, että täällä ei synny mitään torikokousta, eikä sana ihmisistä lähde kiertämään heti.” hän sihahti. Kaartilaiset nyökkäsivät ja ryhtyivät hajaannuttamaan yleisöä.
                      Osc lähti marssimaan muiden mukana kohti Päällikön majaa, Honganpäätä. Se oli Korvenpään korkein mänty ja ainoa, jonne nousi maasta asti kierreportaat. Osc vilkaisi vaistomaisesti ylös heidän lähestyessään portaiden päätä. Neljässä männyssä Honganpään ympärillä oli kaikissa pieni tasanne kymmenessä metrissä maan yläpuolella. Joka laudalla istui tai seisoi vartija. Osc tunnisti vanhan metsästyskaverinsa ja nosti kättään hänelle. Pimeydessä erottui kuinka varjoissa seisova siluetti vastasi tervehdykseen.
                      Myös portaiden juurella seisoi vahdissa geatkimies, joka kumarsi lyhyesti Päällikölle ja teki joukolle tietä. Petäjäiset portaat olivat leveät ja tukevaa tekoa, mutta kolme päätä pitemmille ihmisille rappuset olivat turhan kapeat ja jyrkät ja he joutuivat harppomaan kaksi porrasta kerrallaan. Nervalille ja muille kerta oli ensimmäinen geatkikylässä. He eivät kuitenkaan tienneet, että kerta oli ensimäinen koko geatkien historiassa. Koskaan aiemmin ei ihmisiä oltu päästetty kylään.
                      Päällikön maja oli lähes männyn latvustossa. Kivutessaan sitä kohti miehet kohosivat viiden eri tason ohitse, joissa geatkeja asui. Alin kellaritaso oli ainoa taso, jossa ei varsinaisesti kukaan asunut, siellä sijaitsivat väestön muona ja tavaravarastot. Siellä oli paljon heppoisesti rakennetun näköisiä vajoja ja savesta valettuja luolan näköisiä rakennelmia, joita yhdistivät lukuisat kapeat saarekkeet ja riippusillat. Seuraavassa kolmessa tasossa asui valtaosa geatkeista, joiden asumuksia yhdisti sadat vahvat riippusillat ja saarekkeet, jotka oli rakennettu kestämään kovimmatkin myrskyt. Keskimmäisessä tasossa sijaitsi tori ja eniten asutusta. Ylöspäin tasojen astutus harveni, kuten alaspäin kohti maan pintaa.
                      Lopulta he saapuivat Honganpäähän. Päällikön maja oli selvästi suurempi kuin tavalliset asuinirakennukset, vaikka Arthos vaimoineen asui toisaalla. Päällikkö asteli edeltä Honganpään koristellulle ovelle. Oveen oli kaiverrettu punaiseksi maalattu Kuoleman Kuu, jonka säteet levittäytyivät keskeltä kohti oven pieliä. Arthos avasi oven ja Osc jäi pitelemään sitä auki ihmisvieraille, jotka joutuivat kumartumaan etteivät löisi päätään oven karmiin. Sisällä majassa he kuitenkin mahtuivat juuri ja juuri seisomaan suorana, katto kun oli rakennettu muita rakennuksia hieman korkeammaksi. Se kaartui holvimaisesti heidän ylleen. Paksujen männyn oksien kietoutuen, kuin kiemurtelevat käärmeet köynnöksinä katon poikki.
                      Seurue asteli Arthosin perässä ensimmäiseen huoneeseen, jonka keskellä seisoi suuri massiivipuupöytä. Tämän pöydän ääressä Osc oli istunut Tomarin ja muiden kanssa aiemmin syksyllä. Nyt Arthos kuitenkin jatkoi pöydän ohi seuraavaan huoneeseen - käskyhuoneeseen, jossa oli Päällikön istuin; karkeakarvaisella taljalla peitetty tuoli, jonka selkänojaan oli kaiverrettu koristeellisesti kaksi taistelevaa ahmaa ja niiden ylle kahdeksansakarainen tähti. Huoneen kahdella seinustalla oli kaksi pitkää porontaljoin peitettyä penkkiä ja keskellä huonetta katosta kettingillä roikkuva muurinpohjapannu, jossa hehkui vielä kuumia hiiliä.
                      ”Ah, hän ei ole vielä täällä…”Arthos totesi partaansa ja viittoi ihmisiä istuutumaan penkeille, asettuen itse Oscin kanssa vastapäiselle seinustalle.
                      ”Nyt.” päällikkö aloitti painokkaasti. ”Kertokaa minulle mitä tarkalleen ottaen on tapahtunut. Löysittekö Pelastajan? Ja missä loput retkueesta ovat?” Arthos jatkoi ja katsoi arvovaltaisesti kaikkia läsnäolioita.
                      ”Minä voin vastata tuohon.” Osc sanoi ja suoristi selkänsä. Sitten hän kertoi Päällikölle koko tarinan, kuinka he olivat päätyneet Demóon ja löytäneet Nanákin Diolectian kätköistä. Osc ei kuitenkaan tohtinut kertoa kuinka Luglio oli hyljänyt retkueen, vaan kertoi hänen jääneen Demóon Ramonin avuksi. Tarinan päätyttyä Arthos raapi kuononvarttaan mietteliäänä.
                      ”Missä tyttö on nyt?” hän kysyi.
                      ”Jätin hänet Luglion tyttären huostaan.” Osc sanoi ja kääntyi puhumaan ihmisille. ”Näittekö minne naiset lähtivät?”
                      ”Ylös.” Nerval vastasi. Osc nyökkäsi ja nousi seisomaan.
                      ”Päällikkö, käyn noutamassa Nanákin tänne.” hän sanoi.
Arthos nyökkäsi ja Osc poistui huoneesta.
                      ”Ja te olette siis Daranin miehiä.” Arthos sanoi Fjoðuriaaneille. ”Tomar on kertonut hänestä paljon. Ja vain hyvää.” hän jatkoi ja hymähti.
                      ”Se on mieluisaa kuulla.” Nerval vastasi nöyränä. ”Mikäli se sopii, voin kertoa, mikä on Nanákin osa tässä kaikessa.”
                      ”Sen minä haluaisinkin tietää.” Arthos vastasi ja nojautui eteenpäin penkillä.
                      ”Hyvä on.” Nerval nyökkäsi. ”Oletteko kuulleet Kirjoituksista?”

***    

Pirtissä oli hämärää. Tupakan savu leijaili paksuna katossa, kun raskas ulko-ovi narahti auki.  Päällikkö kohotti katsettaan, kun Osc, Orven ja Nanáki astuivat sisään huoneeseen. Fjoðuriaanit nousivat ylös ja kumarsivat kylän vanhimmalle.
                      ”Ohhoh. Ihmisiä!” Orven tokaisi ja puisteli lunta taljastaan lattialle. ”Onko teillä ruohoa?” hän lisäsi virne naamallaan. Lähimpänä seisova mies ojensi piipun Orvenille,  joka otti  siitä pitkät henkoset ennen kuin istuutui alas. Osc ja Nanáki tulivat hänen perässään huoneeseen.
                      ”Nanáki.” Arthos sanoi. ”Tule tänne.” hän viittoi tyttöä lähemmäs.
Nanáki asteli hitaasti päällikön eteen ja otti hupun päästään pysähtyessään. Päällikkö rypisti otsaansa nähdessään tulenpunaiset hiukset jotka valahtivat Nanákin olkapäille hupun alta. Nainen katsoi päällikköä jäätävästi.
                      ”Jos sinulla on jotain sanottavaa hiuksistani, niin anna tulla.” Nanáki sanoi.
                      ”Nana, sinä puhut Päälliköllemme!” Osc ojensi naista.
Nanáki katsoi karvaasti Oscia olkansa yli.
                      ”Minut yritettiin tappaa, kun astuin viimeksi näille maille. Minut kasvatti taivaskansojen nainen, oman äitini hylättyä minut lapsena. Minulla ei ole Päällikköä, minulla ei ole omaa kansaa.” Hän sanoi happamasti.
                      Tyttö ei ollut puhunut koko matkalla mitään,  jos häntä ei puhuteltu, mutta ilmeisesti hänellä oli paljonkin asioita mielensä päällä. Päällikkö nousi seisomaan. Osc nousi myös.
                      ”Päällikkö, älkää välittäkö tämän tytön sanoista. Hän ei tarkoita sitä. Yrittäkää ymmärtää, että Nanáki on kansamme tulevaisuuden kannalta tärkeä – ” Osc aloitti, mutta Päällikkö nosti kätensä vaikenemisen merkiksi.
                      ”Istu alas Osc ja ole hiljaa.” Arthos komensi.
Osc nielasi ja istuutui. Fjoðuriaanit polttivat piippuaan ja tarkkailivat tilannetta ja Orven näytti siltä kuin olisi nukahtanut.
                      ”Nämä ihmiset kertoivat kaiken.” Arthos sanoi viitaten vastapäätä istuviin miehiin. ”Ja jos jonkun täytyy pyytää anteeksi käytöstään, niin meidän, Nanáki, ” Päällikkö jatkoi puhuen nyt Nanákille.
                      ”He kertoivat, että kansamme on hylännyt sinut lapsena. Sinut oli jätetty metsään kuolemaan pelkästään hiustenvärisi vuoksi. Tiedän että Geatkit ovat ennakkoluuloisia ja aivan liian jyrkkiä. Tämän tavan ja meidän pitäisi muuttua. Elämäsi on ollut vaikea, eikä vähiten meidän vuoksemme. Voitko antaa anteeksi geatkeille?” Arthos lausui ja polvistui Nanákin eteen.
                      Nanáki meni selvästi hämilleen eleestä. Myös Orven nousi yllättäen ylös ja kumarsi tytölle syvään. Osc katsoi heitä suu auki, mutta ponkaisi sitten seisomaan ja laskeutui äkkiä polvensa varaan ja painoi leuan rintaansa. Nanáki katsoi miehiä vuorollaan, kunnes nosti päänsä pystyyn.
                      ”Hyvä on. Päällikkö Arthos, otan vastaan anteeksipyyntösi koko kansasi puolesta.” hän vastasi lyhyesti, eleettömästi. Päällikkö nousi ylös ja nyökkäsi hyväksyvästi.
                      ”Olen iloinen. Nyt voimme päästä asiaan. Istu toki alas.”
Nanáki istuutui. Hän aukaisi viittansa ja nosti oikean jalkansa vasemman yli. Arhos ja Osc eivät voineet olla vilkaisematta nopeasti, kun tytön hoikat sääret pilkistivät lyhyen hameen alta. Ihmisiä ei näyttänyt kiinnostavan, mutta Orven oli selvästi vaikuttunut harvinaiseslaatuisesta näystä. Oscilla teki mieli tökätä äijää kyynärpäällä kylkeen, mutta niin ei sopinut kohdella kylän vanhinta ja viisainta, vaikka vanha pervo ei edes yrittänyt olla hienovarainen. Arthos ei vielä istuutunut, vaan asteli ottamaan lisää viiniä hyllystä. Nanáki huomasi Orvenin tuijottavan ja nosti aavistuksen hametta ylemmäs, silmää iskien.
                      ”Minä pidän tuosta tytöstä!” Orven virnisti Oscille ja pökkäsi tätä luisella kyynärpäällä kipeästi kylkiluiden väliin. Oscilla olisi tehnyt mieli kiroilla ääneen. Silloin hän muisti, mitä Tomar oli käskenyt hänen tehdä.
                      ”Orven, Veljeni pyysiminua tuomaan sinulle tämän.” Osc sanoi vanhukselle ja ojensi hänelle nahkapussin. Orvenin kulmat kohosivat ja hän hymähti partansa alta, ennen kuin sujautti pussin turkiksen alle.
                      Päällikkö kaatoi kaikille läsnäolijoille viiniä kuppeihinsa.
                      ”Nostakaamme ensin malja menetetyille sotureillemme. Siénas Ramon, Siénas Luglio.” Arthos sanoi vakavana ja nosti maljan. Siénas, lausuivat kaikki hiljaa perässä ja joivat maljansa.
                      ”Arvon Päällikkö, matkallamme on siis toinenkin merkitys, kuin näiden kahden Korvenpäähän saattaminen.” Nerval lausui virallisesti. Ihmisten tapa puhua kuulosti aina vakavalta ja tärkeältä. Harmaantunut mies jatkoi:
                      ”Jerchóva on sodassa. Talven toisen kuun aika koittaa pian, jolloin Varjon joukot lähtevät miehittämään koko Jerchóvan. Lännen Huone aikoo silloin marssia J’ranmon muurille taisteluun. Dánin Antanielin joukot liittyvät silloin heidän riveihinsä. Olemme lähettäneet sanan myös Idän Hoviin, jossa Drynn Thraninpoika odottaa idän sotilaiden kanssa. Tavoitteenamme on pysäyttää Varjon joukot, ennen kuin he ehtivät marssia pidemmälle. Varjolaisia on paljon. Voittaaksemme sodan tarvitsemme kaikki Jerchóvalaiset liittymään. Maamme on hajonnut sisäisesti ja kukaan ei tue toistaan enää. Olemme luottaneet liikaa, että Liittouma hoitaa kaiken puolestamme.

Minun ja veljieni tehtävänämme on suojella Jerchóvaa, tapahtui mitä hyvänsä. Johtajamme Daran pyysi meitä lähettämään teille tämän sanan: Liityttekö joukkoihimme ja marssitteko kanssamme sotaan Varjoa vastaan?”


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti